Top 10 cele mai durabile clădiri din lume
Internaţional / 16 septembrie 2024
Cele mai sustenabile clădiri care ajută la reducerea emisiilor şi promovează viaţa durabilă includ Bosco Verticale, One Central Park şi The Edge, potrivit sustainabilitymag.com, care aminteşte că, pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris - emisii nete zero până în 2050, necesar prevenirii schimbărilor climatice catastrofale - trebuie să ne adaptăm modul în care trăim şi lucrăm.
Fiecare organizaţie şi individ folosesc clădirile pentru a lucra şi a se relaxa, dar acestea pot avea un impact negativ asupra mediului. Pe tot globul, inovaţiile în tehnologiile de construcţie fac diferenţa în modul în care companiile şi oamenii pot coexista în armonie cu natura.
Potrivit sursei citate, cele mai durabile zece clădiri din lume sunt următoarele:
10. Taipei 101 - Taipei, Taiwan
Clădirea este deţinută de Taipei Financial Center Corporation, are 101 etaje şi a fost finalizată în 2003.
Taipei 101 a fost primul zgârie-nori din lume care a depăşit înălţimea de jumătate de kilometru şi rămâne a unsprezecea cea mai înaltă clădire din lume. Clădirea a câştigat certificarea Platinum LEED pentru eficienţă energetică şi design de mediu. În baza conceputului de eficienţă, apa reciclată este utilizată pentru 20-30% din nevoile clădirii, ceea ce poate reduce deturnarea apei dulci din ecosistemele sensibile. Clădirea are şi ferestre cu geam dublu care blochează căldura exterioară cu 50%, reducând consumul de energie pentru aer condiţionat şi controlul temperaturii în mediul cald.
9. Shanghai Tower - Shanghai, China
Deţinută de Yeti Construction and Development, clădirea are 133 de etaje, iar construcţia a fost finalizată în anul 2014.
Turnul Shanghai este unul dintre cei patru zgârie-nori "megatall" finalizaţi, având o înălţime de 632 de metri. Acesta găzduieşte birouri pentru companii precum JPMorgan, Alibaba şi Allianz. Proiectat de Gensler, turnul are un design pe niveluri care oferă o eficienţă energetică ridicată şi nouă zone separate pentru birou şi retail.
Exteriorul clădirii permite pătrunderea luminii naturale, în timp ce reduce nevoia de aer condiţionat, respectiv consumul de energie. De asemenea, reduce impactul vântului asupra clădirii, permiţând construcţiei să folosească cu 25% mai puţin oţel structural decât un design convenţional de înălţime similară.
8. Torre Reforma - Mexico City, Mexic
Clădirea este deţinută de Fondo Hexa, are 57 de etaje, iar construcţia a fost finalizată în 2016. Torre Reforma seamănă cu forma unei cărţi deschise, acoperită de o faţadă de sticlă, cu o vedere panoramică a Parcului Chapultepec. Găurile de pe faţada de sticlă asigură o ventilaţie naturală, crescând eficienţa sistemelor de aer condiţionat şi necesitând mai puţin consum de energie. Datorită climei calde a ţării, aproape toate clădirile necesită un control atent al temperaturii. Pavajele din jurul clădirii au fost extinse pentru a acorda prioritate pietonilor faţă de vehicule şi pentru a face clădirea mai accesibilă. Evitarea deplasării spre clădire cu maşina poate reduce emisiile de carbon.
7. Pasona Urban Farm - Tokyo, Japonia
Clădirea este deţinută de Pasona Group, are nouă etaje şi a fost finalizată în 2010. Aceasta a rezultat din renovarea unei clădiri anterioare căreia i s-a adăugat o faţadă verde cu pereţi dubli, o grădină pe acoperiş şi facilităţi agricole urbane. Spaţiul de birouri deţine peste 200 de specii de plante, inclusiv fructe, orez şi legume, care sunt recoltate şi servite la cantinele din clădire. Acest lucru reduce cantitatea de alimente care trebuie transportată în oraş. Clădirea a fost concepută pentru reunirea conceptelor de agricultură, sănătate şi eco-friendly în vederea realizării simbiozei cu natura şi reciclarea resurselor.
6. City Hall - Londra, Marea Britanie
Clădirea aparţine Greater London Authority şi a fost finalizată în 2012. Cunoscută anterior ca The Crystal, clădirea Primăriei Londrei a fost iniţial construită şi deschisă de Siemens pentru a prezenta o expoziţie permanentă de arhitectură durabilă. A fost prima clădire din lume care a atins cel mai înalt nivel de premii durabile, cu un rating BREEAM "Remarcabil" alături de un premiu LEED Platinum pentru construcţie durabilă. Clădirea este dotată cu pompe de căldură terestre, panouri solare fotovoltaice şi termice, un rezervor de apă pluvială de 60.000 de litri şi covoare din plase de pescuit reciclate. Sistemul de management al clădirii are peste 2.500 de dispozitive conectate KNX pentru a creşte eficienţa prin automatizare.
5. Bank of America Tower - New York, SUA
Deţinută de Bank of America, clădirea are 55 de etaje şi a fost finalizată în 2009. Proiectat de Cookfox şi Adamson Associates, Bank of America Tower este a opta cea mai înaltă clădire din New York City, având o înălţime de 370 de metri. Clădirea are 2,1 milioane de metri pătraţi de spaţiu de birouri şi a fost primul zgârie-nori comercial din SUA care a obţinut o certificare LEED Platinum. Caracteristicile de eficienţă energetică a clădirii au crescut costurile de construcţie cu 6,5%, dar se estimează că acestea vor genera economii de 3 milioane de dolari pe an în cheltuielile cu energia şi vor spori productivitatea cu 7 milioane de dolari anual.
4. Bullitt Centre - Seattle, SUA
Clădirea aparţine Bullitt Foundation, are şase etaje şi a fost finalizată în 2012. Deschis de Ziua Pământului în 2013, Bullitt Center este proiectat să fie cea mai ecologică clădire comercială din lume. În primii zece ani, clădirea a generat cu 30% mai multă energie decât a folosit din panourile solare de pe acoperiş. Clădirea nu are locuri de parcare, optând în schimb pentru suporturi pentru biciclete şi are 26 de puţuri geotermale pe o distanţă de 120 de metri în pământ pentru a ajuta la stabilizarea temperaturii sale.
3. Bosco Verticale - Milano, Italia
Clădirea, finalizată în 2012, are 11 etaje. Bosco Verticale înseamnă pădure verticală, iar aceste clădiri se ridică, în mod cert, la înălţimea numelui. Designerul Stefano Boeri le descrie drept "o casă pentru copaci locuită de oameni". Aceşti doi zgârie-nori rezidenţiali ating 116 metri şi 84 de metri înălţime şi conţin o clădire de birouri cu 11 etaje.
Zgârie-norii au peste 90 de specii de plante, inclusiv arbuşti şi copaci înalţi, care sunt distribuiţi pe faţade. Un număr de 20.000 de copaci şi plante din clădiri transformă aproximativ 20.000 kg de carbon în fiecare an. Această vegetaţie este echivalentă cu cea întâlnită într-un hectar de pădure. Plantele sunt irigate cu un sistem ce presupune picurare, cu întreţinere centralizată care utilizează apele gri recuperate produse de clădire. Clădirile folosesc tehnologia pompelor de căldură pentru a reduce costurile de încălzire şi răcire, respectiv emisiile.
2. One Central Park - Sydney, Australia
Deţinută de Frasers Property, clădirea care are o parte cu 34 şi alta cu 12 etaje, a fost finalizată în 2013. One Central Park este o clădire dublă cu utilizare mixtă dezvoltată de Frasers Property şi Sekisui House ca parte a proiectului de reînnoire urbană Central Park din Sydney. Baza turnurilor are un centru comercial de retail cu şase etaje, peste 40 de comercianţi şi un cinematograf cu 13 ecrane. Clădirea a primit 5 stele verzi de la Consiliul pentru clădiri verzi din Australia. Grădinile suspendate verticale din One Central Park se întind pe o înălţime de peste 50 de metri, ceea ce o face cea mai înaltă grădină verticală din lume. Conţine peste 35.000 de plante pe 23 de pereţi verzi.
Proprietatea are un heliostat în consolă pentru a reflecta lumina soarelui în grădinile şi atriumurile de dedesubt folosind o serie de oglinzi motorizate. Reţeaua sa de apă reciclată găzduieşte cea mai mare unitate de apă cu bioreactor cu membrană din lume, concepută pentru a deservi 4.000 de rezidenţi şi peste 15.000 de vizitatori şi lucrători zilnic. Reţeaua de apă utilizează o varietate de surse, inclusiv apă de ploaie, apă pluvială, apă subterană şi canalizare.
1. The Edge - Amsterdam, Olanda
Clădirea este deţinută de Edge, are 14 etaje şi a fost finalizată în 2014. The Edge găzduieşte o serie de companii, inclusiv birouri pentru Deloitte, Salesforce şi Henkel. Evaluată drept cea mai sustenabilă clădire de birouri din lume, a primit cel mai mare scor BREEAM vreodată pentru o clădire de birouri, de 98,36%, în 2014. Foloseşte panouri solare şi stocarea subterană a energiei termice pentru a produce mai multă energie electrică decât consumă. Apa de ploaie colectată de pe acoperişul clădirii este folosită pentru spălarea toaletelor şi udarea grădinilor. Plafoanele din The Edge conţin aproximativ 28.000 de senzori care oferă date în timp real despre nivelurile de CO2, umiditate, mişcare, temperatură şi lumină. Sistemul de iluminat alimentat prin Ethernet al clădirii este cu 80% mai eficient decât iluminatul convenţional şi poate fi controlat de o aplicaţie pentru smartphone. Aplicaţia pentru smartphone face posibilă, de asemenea, ca aparatele de cafea să recunoască persoanele şi să le distribuie cafeaua preferată, putând totodată schimba temperatura şi mediul fiecărei camere în funcţie de preferinţele persoanei. The Edge este încălzit şi răcit de un sistem de stocare a energiei termice din acvifer care utilizează apă caldă şi rece din puţuri pentru a controla temperatura.