Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Buzăul a inaugurat două ferme din cele zece, construite cu bani de la Ministerul Agriculturii

Investiţii /

Buzăul a inaugurat două ferme din cele zece, construite cu bani de la Ministerul Agriculturii

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Direcţia Agricolă Buzău a anunţat finalizarea a două dintre cele zece proiecte pe care le derulează cu fonduri accesate prin Programul de Susţinerea Reproducţiei la Pasăre şi Porc, finanţat de Ministerul Agriculturii. Buzăul a devenit, astfel, primul judeţ din ţară care inaugurează primele ferme de reproducţie construite cu bani de la stat. Este vorba despre o fermă de porci şi una de păsări. Anual, în cele două exploataţii, vor fi sute de mii de pui Broiler şi zeci de mii de porci care vor ajunge în fermele de îngrăşare din România şi, în final, pe mesele românilor, dar şi la export.

    Prima fermă de suine care a fost populată, deja de câteva luni, se află la Găgeni, comuna Săhăteni, şi este, în prezent, cea mai mare fermă de reproducţie porci din judeţ. Pentru început, ferma a fost populată cu 3200 de scroafe, aduse din străinătate. Potrivit medicului veterinar Iulian Moca, purtător de cuvânt în cadrul DSV Buzău, ferma va avea aproape trei cicluri de reproducţie pe an, cu aproape 48.000 de purcei pe ciclu.

    Ferma de la Săhăteni are o valoare totală a investiţiei de 16.410.000 euro, dintre care valoarea ajutorului de stat a fost de 13.128.000 euro. Cu aceşti bani au fost construite nouă hale utilate cu echipamentele necesare, precum boxe de fătare, ţarcuri în gestaţie comună, vestiare şi alte dotări. Toată unitatea se întinde pe 25.000 de metri pătraţi, iar întreaga construcţie a fost realizată într-un an de zile.

    Ferma de la Buzău va fi una de reproducţie. După fătare, purceii vor sta aici până vor ajunge la greutatea de 25-26 de kilograme, după care vor pleca pentru îngrăşare la ferma de la Deva, deţinută de acelaşi investitor care are şi ferma de la Buzău. De acolo, dă asigurări tot investitorul, animalele mature vor ajunge la abatoarele din România care vor livra carnea de porc pe piaţa românească.

    Ferma a fost vizitată înainte de deschidere şi de premierul Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Agriculturii.

    În timpul vizitei de la Săhăteni, Ciolacu a menţionat: "Am dat aceste fonduri pentru fermele de reproducţie tocmai pentru ca fermele de gras să nu mai importe purcei. Practic, purcelul produs în România este 60 de euro, şi dânşii îl importau cu 120 de euro la ferma de la Săhăteni. (...) Cel mai mare deficit de carne pe care îl are România îl are la carnea de porc. Avem un deficit de circa 4 milioane de carcase. Sunt 25 de centre în execuţie, cu adevărat a fost un efort bugetar, pentru că aici este o finanţare de la buget de aproape 80% şi vom produce în jur de 1,2 milioane de purceluşi".

    Ferma de la Săhăteni este prima din cele şase aflate în construcţie, în judeţul Buzău, ca urmare a accesării fondurilor prin Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproductive. Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, în tot judeţul vor fi create 4.500 de locuri de cazare, astfel încât producţia de porci pe an ar putea ajunge la 100.000 de capete.

    În prezent, Buzăul mai are, în exploataţii, 52.000 de capete de suine, în 13 ferme.

    Buzăul are cel mai mare efectiv de păsări din ţară

    A doua fermă care a fost inaugurată este o exploataţie comercială de reproducţie pui, de la Ţinteşti. Cu această nouă fermă, Direcţia Sanitar Veterinară a anunţat că Buzăul are cel mai mare efectiv de păsări din ţară, cu un număr anual de 5 milioane de capete pe an.

    Cea mai nouă fermă a fost, de asemenea, construită cu fonduri de la Ministerul Agriculturii, prin Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol. Ferma are în total 11 hale, iar investiţia a fost de aproape 4 milioane de euro.

    "Valoarea totală a ajutorului de stat este de 3.127.087,04 euro şi reprezintă 80% din valoarea investiţiei. Ajutorul de stat a fost asigurat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Investiţia vizează crearea a 218.372 locuri noi în ferme de creştere a păsărilor, prin construcţia fermelor de creştere, achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru furajare şi adăpare, microclimat, depozitare, evacuare şi tratarea dejecţiilor", a anunţat Direcţia Agricolă Buzău.

    În această fermă vor fi crescuţi pui de carne din rasa Broiler, iar, după sacrificare, carnea produsă la Buzău va ajunge atât în magazinele din România, cât şi la export.

    "Investiţia realizată va avea un impact pozitiv asupra sectorului agricol local şi al siguranţei alimentare, oferind produse proaspete şi de calitate superioară, consolidând competitivitatea agriculturii buzoiene pe pieţele naţionale şi internaţionale", a mai subliniat Direcţia Agricolă Buzău.

    În total, Buzăul produce anual aproape cinci milioane de păsări. Carnea de păsare produsă la Buzău ajunge atât în România, dar şi în toate colţurile lumii, inclusiv în Asia şi în Africa. Cel mai nou contract încheiat de cel mai mare producător de carne de păsare din judeţ a fost cu un client din Cuba. Acolo va ajunge piept de pui ambalat.

    De asemenea, în această perioadă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău are în derulare încă opt proiecte de investiţii în sectorul creşterii suinelor şi păsărilor, judeţul Buzău situându-se pe primul loc la nivel naţional ca număr de proiecte şi fonduri atrase în cadrul Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie la porc şi pasare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional