Municipiul Buzău a aprobat cel mai mare buget din ultimii ani
Investiţii / 14 aprilie

Municipiul Buzău are cel mai mare buget din ultimii ani, iar primarul Constantin Toma promite şi o sumă record alocată pentru investiţii. Potrivit proiectului votat de aleşii locali în ultima săptămână a lunii martie, municipiul Buzău are un buget de circa 180 de milioane de euro, faţă de 103 milioane euro cât a fost în 2024.
"131 de milioane de euro din acest buget vor fi pentru investiţii, adică 73% din total venituri, faţă de 32 de milioane de euro în 2024 (31% din total venituri). Este un buget mare din punct de vedere al investiţiilor. Avem investiţii în toate zonele, cele mai importante fiind consolidarea şi reabilitarea a 40 de blocuri din municipiul Buzău. (...) Investiţiile, majoritatea din fonduri europene, vor merge şi pentru începerea construcţiei Campusului universitar pentru învăţământ dual şi tehnic superior, realizarea Aquaparkului, achiziţia a 36 de autobuze electrice, dotarea cu mobilier la şcoli, finalizarea unui nou cimitir municipal, reabilitarea şi reparaţia străzilor", anunţă primarul Constantin Toma.
De asemenea, edilul municipiului Buzău anunţă şi tăieri: "Acest buget vine şi cu tăierea de cheltuieli de circa 5 milioane de euro, care ne va ajuta să menţinem asigurarea tuturor serviciilor publice la un nivel acceptabil, dar să putem să cofinanţăm şi proiectele de investiţii. Vom continua, de asemenea, toate proiectele pe educaţie şi cultură demarate în ultimii ani, de genul: "Buzăul citeşte", "Back to school", Festivalul "Antante", Festivalul BIAF sau cele tradiţionale - "Drăgaica", Târgurile de toamnă şi de iarnă. În curând vom finaliza şi proiectul de 26 de milioane de euro, respectiv redimensionarea reţelelor de apă şi canalizare pe 43 de străzi, prin care Compania de Apă reuşeşte să înlocuiască toate conductele de azbociment şi oţel, care reprezentau o mare problemă atât pentru sănătatea noastră, dar şi pentru funcţionarea neîntreruptă a alimentării cu apă potabilă. Prin acest buget asigurăm şi funcţionarea oraşului, dar mai ales viitorul său", a anunţat edilul din localitate.
Bugetul de anul acesta a fost aspru criticat de consilierii locali din Opoziţie, pe motiv că are o sumă foarte mare pentru studii de fezabilitate. De exemplu, Silviu Iordache, membru USR şi fost prefect al Buzăului, a scris pe contul său de Facebook:
"Anul acesta, Primăria Buzau a bugetat 3 milioane de euro pentru studii, expertize si consultanţă în zeci de proiecte fanteziste cu impact minim asupra calităţii vieţii buzoienilor. O parte din ele sunt:
- 126.000 de euro pentru un Plan Integrat de Regenerare urbană şi o aplicaţie, de parcă nu este evident pentru oricine care sunt nevoile oraşului;
- 104.000 de euro pentru actualizarea unui studiu de extindere a iluminatului public, căci..da..este foarte greu să ne hotărâm pe unde punem becurile;
- 105.000 de euro pentru un contract de neutralitate climatică şi un studiu de conformare la New European Bauhause, căci în curând vom circula doar cu trotinete;
- 65.000 de euro pentru un studiu la un bazin olimpic de înot. Noi, în Buzău, nu avem nici măcar un bazin didactic de înot, dar visăm la concursuri olimpice.
- 63.000 de euro pentru un studiu aferent unui centru de situaţii de urgenţă, deşi cea mai mare urgenţă sunt străzile şi trotuarele pline de gropi;
- 52.000 de euro pentru un studiu despre reabilitatea unei alei din Parcul Tineretului;
- 63.000 de euro pentru un studiu de trafic în vederea realizării unui pasaj imposibil de realizat;
- Şi piesa de rezistenţă: 1,1 milioane de euro pe SF-ul pentru o nouă centură ocolitoare, desi cea actuală n-a mai fost asfaltată integral de vreo 20 de ani!
Ca de obicei, aceste studii nu sunt făcute de oricine, ci de firme abonate la contracte publice, precum Urban Scope SRL, ce a încasat doar anul trecut de la primaria Buzău peste 500.000 de euro...doar pentru studii".
Primarul Constantin Toma a precizat că este legal să faci studii de fezabilitate şi că doar aşa poti face investiţii.