Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Clădire istorică, construită în stil neoromânesc - readusă la viaţă

Investiţii /

Clădire istorică, construită în stil neoromânesc - readusă la viaţă

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Lucrările de reabilitare a sediului Bibliotecii Judeţene Buzău, o clădire simbol a municipiului, se prelungesc. Deşi finalizarea proiectului şi inaugurarea clădirii erau aşteptate încă din toamna anului trecut, autorităţile judeţene avansează un nou termen: abia la toamnă clădirea monument istoric din municipiul Buzău ar urma să fie deschisă publicului.

    Lucrările de modernizare a sediului Bibliotecii Judeţene Buzău au început în vara anului 2022. Iniţial, termenul de finalizare anunţat de autorităţi a fost anul 2023, însă situaţia din teren, care a dat multe bătăi de cap constructorului, a determinat prelungirea perioadei de execuţie. Au fost necesare lucrări de consolidare a imobilului, iar la subsol s-au impus noi lucrări de reamenajare a spaţiului nefolosit.

    Cert este că, după finalizarea lucrărilor, clădirea cu o vechime de peste 100 de ani va fi transformată, pentru câţiva ani, într-un centru expoziţional, cu cramă şi expoziţii de manuscrise vechi despre istoria Buzăului.

    Concret, în fostul sediu al bibliotecii va funcţiona "Centru Expoziţional, Cultural şi Turistic al judeţului Buzău", scopul fiind acela de punere în valoare a arhitecturii specifice a clădirii şi de a permite vizitatorilor să imerseze într-un univers cultural, turistic şi social cu totul deosebit, cu valenţe moderne, europene, ancorate în dinamica culturală a prezentului.

    "Odată finalizate lucrările şi activităţile de amenajare interioară şi exterioară la acest edificiu, clădirea monument istoric de pe bulevardul Unirii, cu arhitectura şi istoria sa bogată, va putea fi considerată un adevărat HUB cultural, arhitectural şi turistic", au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean.

    Spaţiile de expunere, configurate pe diferite tematici, vor găzdui evenimente diverse, cu scopul conservării, protejării şi valorificării patrimoniului cultural şi a identităţii cultural-istorice a Buzăului, în context regional, naţional şi european.

    "Arhitectura spaţiilor interioare a fost proiectată pentru a putea oferi toate condiţiile de desfăşurarea a unor evenimente de înaltă ţinută: expoziţii cu tematici diverse şi inedite, lansări de carte, ateliere de arte, meşteşuguri tradiţionale, arhitectură, media, orientare turistică, gastronomie etc. Elemente inovative vor veni în întâmpinarea vizitatorilor şi prin intermediul realităţii virtuale, care va ajuta la descoperirea în mod special a atracţiilor turistice buzoiene. Prin lucrările de consolidare, restaurare şi dotare ce se vor realiza asupra acestui obiectiv se urmăreşte ca, din punct de vedere arhitectural, să se obţină un edificiu arhitectonic în spiritul sitului istoric, cu păstrarea unor elemente caracteristice secolului XIX.

    Totodată, se urmăreşte permanentizarea unor manifestări culturale organizate în cadrul obiectivului de patrimoniu, menit să polarizeze interesul turiştilor pe segmentul cultural (expoziţie permanentă de carte veche, expoziţie permanentă de publicaţii ale minorităţilor etnice, conferinţe culturale tematice etc.)", ne informează Consiliul Judeţean.

    Noul spaţiu care va fi inclus în circuit turistic de vizitare păstrează şi prezintă amintirea vremurilor trecute, mărturii ale evoluţiei sale fascinante.

    "Diversificând oferta cultural-turistică a judeţului Buzău, creşte accesibilitatea la cultură şi turism, ceea ce atrage după sine obţinerea unui produs de calitate. Vom mijloci realizarea de parteneriate publice-private, instituţionale şi sprijin în domeniu reconversiei profesionale în domeniul industriilor creative", au mai spus reprezentanţii Consiliului judeţean.

    Clădire construită în stil neoromânesc

    Clădirea monument istoric a fost construită în stil neoromânesc târziu, stil naţional autentic şi rafinat care ne defineşte şi ne diferenţiază în domeniul arhitecturii, iar stilul a fost păstrat.

    "Lucrările au reuşit să readucă în prim-plan elementele specifice acestui stil arhitectural remarcabil devenit "stilul naţional românesc". Clădirea, cu destinaţia iniţială de Administraţie Financiară, construită în 1914, se evidenţiază prin masivitate şi soliditate, o caracteristică specifică a clădirilor neoromâneşti, materialele de construcţie utilizate fiind piatra şi "cărămida arsă lucrată cu var". În stilul neoromânesc s-a pus întotdeauna accent pe simetrie şi proporţii echilibrate în designul clădirilor. Planurile şi faţadele clădirii de la Buzău sunt aproape simetrice, urmărindu-se astfel o armonie vizuală între diferitele elemente ale construcţiei.

    Ornamentaţia ferestrelor e un exemplu în acest sens. Stilul neoromânesc valorifică elemente de design şi detalii decorative din arhitectura tradiţională românească, precum rozeta solară, dintele de lup, motivul frânghiei.

    Se regăsesc în clădire arcade, coloane sculptate, ornamente geometrice, fresce murale şi acoperişuri în pantă cu elemente de lemn.

    Aula clădirii ornamentele decorative refăcute - cu plăci ceramice, motive vegetale şi geometrice - adaugă distincţie şi eleganţă clădirii", a explicat Nicoleta Gâlmeanu, consilier SPDT.

    Sediul Bibliotecii Judeţene Vasile Voiculescu este reabilitat cu fonduri europene, proiectul având o valoare de circa 20 milioane lei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional