Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

"Este absolut necesară o corelare a finanţărilor europene, pentru generarea unui impact în teritoriu"

Investiţii /

"Este absolut necesară o corelare a finanţărilor europene, pentru generarea unui impact în teritoriu"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul acesta este unul cu foarte multe resurse din fonduri europene, atât pentru mediul public, cât şi pentru cel privat, subliniază Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est.

    Acesta ne-a transmis, în cadrul unui interviu: "Preocuparea noastră este aceea de a stimula actorii regionali să le folosescă cu înţelepciune, ţinând cont atât de contextul macroeconomic despre care vorbiţi, dar mai ales de o viziune de dezvoltare pe termen mediu şi lung. La nivel naţional, de asemenea, este absolut necesară o corelare a acestor finanţări, pentru a genera impact în teritoriu".

    (Interviu cu Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est)

    Reporter: Cu ce rezultate a finalizat Agenţia anul trecut şi ce diferenţe aţi înregistrat faţă de rezultatele din anul precedent?

    Vasile Asandei: Dacă vorbim despre rezultate în cifre, în 2023 atenţia noastră era îndreptată spre elaborarea ghidurilor de finanţare, pentru ca în 2024 toată munca noastră să se transpună în nu mai puţin de 633 de proiecte depuse, în valoare totală de 538 de milioane de euro, cu o asistenţă financiară nerambursabilă de 340 milioane euro.

    Dacă discutăm despre altfel de rezultate, la fel de bune, pot să spun că 2024 a fost un an provocator, care ne-a adus împliniri pe mai multe planuri şi aici voi aminti doar câteva.

    Anul trecut, ADR Nord-Est a devenit membru fondator al Asociaţiei ROStartup Ecosistem, alături de alţi 14 membri, asociaţie ce îşi propune să aducă împreună organizaţii din ecosis­temul naţional de startup cu scopul alinierii strategice, eficientizării comunicării şi amplificării impactului prin sinergiile create. Ne dorim să sprijinim ecosistemul de startup din România, iar asociaţia asta face - aduce valoare adăugată prin potenţarea impactului, lobby pentru un cadru legislativ favorabil şi promovarea internaţionalizării, contribuind astfel la crearea unor premise de dezvoltare favorabile startup-urilor.

    Suntem implicaţi activ în board-ul unor reţele europene cu sediul în Bruxelles, precum EURADA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Dezvoltare Regională), ERRIN (Reţeaua de Inovare şi Cercetare a Regiunilor Europene) sau Iniţiativa Vanguard. Suntem promotori sau parteneri, alături de organizaţii similare din România şi alte ţări europene, în proiecte naţionale şi internaţionale cu impact asupra sectoarelor dezvoltării regionale care vizează creşterea competitivităţii României şi Europei la nivel global.

    În cadrul Interreg am câştigat, la finalul anului trecut, şase proiecte importante, ce reflectă o strategie complexă de dezvoltare regională, axată pe digitalizare, sustenabilitate, mobilitate inteligentă şi inovare. Aceste iniţiative abordează provocări actuale, cum ar fi securitatea cibernetică şi rezilienţa digitală, tranziţia către o economie circulară, mobilitatea durabilă şi intermodalitatea şi optimizarea fondurilor pentru inovare, dar şi implementarea tehnologiilor inteligente în sănătate, grija pentru patrimoniu în ariile naturale protejate şi dezvoltarea rurală prin inovare şi cooperare transnaţională.

    Tot anul trecut, am avut onoarea să fiu numit preşedinte al Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România - ROREG, organizaţie care reuneşte toate cele 8 agenţii de dezvoltare regională din ţară. Prin ROREG, ADR-urile din România acţionează ca parteneri strategici pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Comisia Europeană, consolidând capacitatea administrativă şi eficienţa utilizării fondurilor europene.

    Reporter: Cum vă afectează situaţia macroeconomică dificilă prin care trecem, dar şi contextul politic pe care-l traversăm? Se simt toate acestea în deciziile potenţialilor beneficiari de fonduri europene?

    Vasile Asandei: România traversează o perioadă de incertitudine economică şi politică, însă în ultimii ani am înţeles că perioadele fără crize, schimbări sau provocări sunt o iluzie. De aceea cred că acum, mai mult ca oricând, este nevoie să ne concentrăm pe a fi rezilienţi, inovativi, capabili să valorificăm oportunităţi, chiar şi în condiţii grele de piaţă. Această perioadă ar trebui privită nu doar ca o provocare, ci şi ca o şansă de evoluţie.

    Anul 2025 este un an cu foarte multe resurse din fonduri europene, atât pentru mediul public, cât şi pentru mediul privat. Preocuparea noastră este aceea de a stimula actorii regionali să le folosescă cu înţelepciune, ţinând cont atât de contextul macroeconomic despre care vorbiţi, dar mai ales de o viziune de dezvoltare pe termen mediu şi lung. La nivel naţional, de asemenea, este absolut necesară o corelare a acestor finanţări, pentru a genera impact în teritoriu.

    Reporter: Ce proiecte au fost depuse pentru atragerea de fonduri din bugetul 2021-2027?

    Vasile Asandei: Anul trecut am lansat 8 apeluri în valoare totală de 530 milioane euro. Trei dintre acestea au fost dedicate mediului privat, iar cinci mediului public. Astfel, dacă este să menţionăm proiectele depuse la nivelul lunii februarie, acestea sunt:

    -În cadrul Priorităţii 1- O regiune mai competitivă, mai inovativă - s-au depus patru proiecte pentru Apelul Infrastructuri CDI, şase proiecte pentru Apelul Vinnovate şi 37 de proiecte pentru Apelul Proiecte de CDI şi Investiţii în IMM;

    -În cadrul Priorităţii 3 - O regiune durabilă, prietenoasă cu mediul - 5 proiecte pentru eficienţă energetică clădiri publice;

    -Prioritatea 4 - O regiune cu o mobilitate urbană durabilă - 5 proiecte;

    -Prioritatea 5 - O regiune accesibilă - 4 proiecte;

    -Prioritatea 6 - O regiune educată - 35 de proiecte depuse pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale.

    Pe lângă acestea, am mai avut lansate anul trecut şi cinci apeluri dedicate proiectelor etapizate din programul anterior, POR 2014-2020. Aici s-au depus 71 de proiecte în valoare totală de 166,53 milioane euro.

    Reporter: Ce proiecte se află în aprobare/derulare în regiune?

    Vasile Asandei: Avem câteva proiecte cu valori mari în implementare şi cu rezultate aşteptate foarte ambiţioase, în beneficiul comunităţilor locale: Municipiul Suceava implementează extinderea sistemului de transport public ecologic metropolitan, un proiect în valoare totală de 15,4 milioane euro. Pentru accesibilizarea regiunii din punct de vedere rutier şi conexiunea la reţeaua TEN-T, avem, de asemenea, în implementare trei mari proiecte: Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean DJ 282 dintre localităţile: Hăneşti, Vlăsineşti, Săveni, Drăguşeni, Coţuşca, Rădăuţi Prut cu conectivitate directă la Vama transnaţională Rădăuţi-Prut cu Republica Moldova, un proiect în valoare totală de 68 milioane euro, unde beneficiar este Judeţul Botoşani. Al doilea proiect este înfiinţarea centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi, în valoare totală de 83,5 milioane euro, iar al treilea este Axa rutieră strategică Sud-Vest a judeţului Vaslui, în valoare totală de 91,5 milioane euro. De asemenea, mai avem trei proiecte de modernizare, reabilitare şi echipare infrastructură educaţională în trei unităţi de învăţământ din Municipiul Suceava, în valoare totală de 7,3 milioane euro.

    Beneficiarii privaţi au în implementare 553 de proiecte în domeniul digitalizării şi pentru modernizarea microîntreprinderilor, în valoare totală de 91,56 milioane euro.

    Reporter: În ce proporţie se adresează acestea segmentului smart?

    Vasile Asandei: Pentru cercetare, inovare şi competitivitate avem alocată o sumă destul de mare, de 380 milioane de euro, sumă care credem că va stimula dezvoltarea economică a regiunii. În 2024 am lansat, în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, trei apeluri ce sunt destinate susţinerii inovării şi dezvoltării tehnologice în IMM-uri, organizaţii de cercetare şi dezvoltare (CDI) şi iniţiative interregionale. Sprijinim IMM-urile care dezvoltă noi produse şi procese inovatoare, cu accent pe specializarea inteligentă. Finanţăm prin Apelul VInnovate, în cadrul Iniţiativei Vanguard, proiecte interregionale de inovare şi facilităm astfel accesul la resurse şi expertiză tehnologică prin parteneriate transfrontaliere. În curând, vom lansa un alt apel, Proof of Concept, cu o alocare de şase milioane de euro, prin care sprijinim IMM-urile în testarea, validarea şi demonstrarea fezabilităţii unor idei inovatoare înainte de a fi implementate la scară largă.

    Reporter: Care este valoarea fondurilor UE atrase în 2024 prin Agenţia pe care o reprezentaţi?

    Vasile Asandei: Dacă ne referim la contracte semnate în 2024, (inclusiv pentru apeluri lansate în 2023), au fost semnate 562 de contracte în valoare totală de 358 milioane euro, cu o asistenţă financiară nerambursabilă de 224 milioane euro. Plăţile efective făcute către beneficiari sunt de aproximativ 68 milioane euro.

    Reporter: Ce consideraţi că ar trebui schimbat în ceea ce înseamnă legislaţie, birocraţie, predictibilitate fiscală, în domeniul pe care îl reprezentaţi?

    Vasile Asandei: Unul dintre principalele aspecte care necesită îmbunătăţire este predictibilitatea bugetară. Anul acesta, bugetul a fost aprobat foarte târziu, în februarie, ceea ce automat generează întârzieri în toate sectoarele de activitate. Lipsa unei planificări clare şi a unor termene previzibile îngreunează atât activitatea noastră, cât şi pe cea a beneficiarilor. Ne dorim să nu mai fie situaţii de acest gen.

    Apoi, o altă problemă cu care ne confruntăm ţine de digitalizarea instituţiilor statului şi de interconectarea datelor. Ne dorim să nu mai solicităm date beneficiarilor noştri, date care ar putea fi obţinute foarte uşor cu un simplu click. O administraţie modernă şi eficientă trebuie să ofere soluţii digitale rapide, transparente şi accesibile pentru toată lumea. Simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei prin digitalizare ar însemna mai puţin timp pierdut şi un impact pozitiv asupra dezvoltării regionale.

    Nu în ultimul rând, trebuie pus un accent mai mare pe dezvoltarea capacităţii administrative în rândul angajaţilor din instituţiile publice pe care le reprezintă. Este nevoie de formare şi de sprijin continuu. O capacitate administrativă crescută ar duce la o utilizare mai eficientă a resurselor şi la o implementare mai rapidă a proiectelor de dezvoltare regională.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional