Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Nopţi de poveste la Castelul Zabola

Piaţa Imobiliară /

Nopţi de poveste la Castelul Zabola
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    La mai puţin de 10 kilometri de Covasna, se întinde domeniul Mikes, din Zăbala, un loc a cărui poveste începe în secolul al XV-lea.

    După ce aproape jumătate de secol a fost uitat, Castelul Zabola a fost readus la viaţă, iar acum turiştii sunt invitaţi să experimenteze viaţa conţilor şi conteselor care au fost oaspeţi sau chiar au locuit odată aici.

    Castelul Zabola a fost construit pe restul unei clădiri fortificate timpuriu care se crede că a fost arsă în războiul de eliberare din Transilvania.

    De-a lungul timpului, domeniul a avut diferite întrebuinţări şi a trecut prin mai multe shimbări.

    În 1867 clădirea a fost extinsă şi redecorată de contele Mikes Benedek, iar toate plafoanele de la primul etaj, care în prezent sunt pictate, erau acoperite cu fresce.

    În jurul anului 1900 a fost construită o vilă, Casa motorului, pentru găzduirea birourilor proprietăţii şi camere pentru oaspeţii familiei, precum şi o bucătărie mare, iar în 1912 contele Mikes Ármin a finalizat construcţia unei noi clădiri.

    Cripta familiei, care se afla în spatele castelului, a fost distrusă în 1948 şi demolată în anii 1960.

    Deşi munca generaţiilor, construită de-a lungul secolelor, a fost redusă drastic de cea mai radicală reformă agrară din Europa, pe care guvernul român a întreprins-o în anii 1920, contele Ármin Mikes de Zabola a avut succes în transformarea proprietăţii într-una dintre cele mai mari companii în Transilvania.

    Unele firme au obţinut o creştere prin intermediul Bursei de Valori din Budapesta. În plus, proprietatea Zabola a profitat de resursele sale naturale pentru a se ocupa de prelucrarea lemnului, de creşterea cailor (cai de rasă, cai de armată şi cai de turneu), producţia de sticlă, o fabrică de ţesut cu puncte de vânzare în Budapesta şi Bucureşti, spa-uri, apă minerală şi agricultură.

    Sub comunism, toate proprietăţile le-au fost confiscate, iar întreaga familie a fost gonită. Castelul a găzduit în perioada comunistă sediul Gos­podăriei Agricole de Stat, casa de vară a Federaţiei Sindicale, şi mai apoi aici au funcţionat pe rând un orfelinat, o şcoală şi un sanatoriu.

    După 45 de ani de comunism, o nouă generaţie a revenit în Transilvania. Katalin Roy Chowdhury de Ulpur, născută, contesa Mikes de Zabola, a reuşit să obţină proprietatea de la Statul român. Soţul ei târziu, Shuvendu Basu, Roy Chowdhury de Ulpur, aristocrat bengal, a susţinut-o să lupte pentru a recâştiga cea mai veche aşezare a familiei Mikes.

    În 2005 moştenitorii lor, Alexander şi Gregor, au putut reintra în drepturi. Castelul din Zăbala este unul dintre puţinele domenii istorice în care mai traiesc chiar urmaşii familiei care l-a clădit.

    Actuala generaţie vede tradiţia strămoşilor lor nu ca pe o povară, ci ca o oportunitate de a construi pentru viitor.

    Familia contelui Mikes este una dintre cele mai vechi familii Székler din Transilvania. Membrii familiei au fost întotdeauna implicaţi în afacerile militare, politice şi economice.

    În prezent, turiştii se pot caza în Castel, în camere renovate, care oferă toate condiţiile moderne ne­cesare.

    Tarifele pentru o noapte de cazare pornesc de la 80 de euro pe noapte, potivit site-ului oficial al Castelului.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional