Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Noua politica de infrastructura a UE

I.D. Investiţii /

Noua politica de infrastructura a UE

Politica a UE in domeniul infrastructurii se afla in curs de suferi cea mai mare revizuire de la lansarea sa in anii "80. Mozaicul actual de drumuri, cai ferate, aeroporturi si canale europene va fi transformat intr-o retea transeuropeana unificata de transport (TEN-T).

Noi harti ale celor noua coridoare principale care reprezinta coloana vertebrala a transporturilor in cadrul pietei unice europene au fost publicate de Comisia Europeana.

Pentru a atinge acest nivel de ambitie, finantarea UE pentru infrastructura de transport se va tripla pentru perioada 2014-2020 la 26 de miliarde Euro.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei responsabil cu transporturile, a declarat: "Transportul este vital pentru economia europeana. Fara conexiuni bune, Europa nu se va dezvolta si nici nu va prospera. Aceasta noua politica in domeniul infrastructurii va institui o retea puternica de transport european in cele 28 de state membre, pentru a promova cresterea si competitivitatea."

Noua politica de infrastructura a UE

Noua politica instituie, pentru prima oara, o retea centrala de transport bazata pe noua coridoare principale: 2 coridoare nord-sud, 3 coridoare est-vest si 4 coridoare diagonale.

Reteaua centrala urmeaza sa fie realizata pana in 2030. Disponibilitatea finantarii va depinde de incheierea cu succes a negocierilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020.

Finantarea pentru infrastructura de transport se va tripla pentru perioada 2014-2020, ajungand la 26 de miliarde Euro.

Aceasta finantare din partea UE se va concentra asupra retelei centrale de transport, care are cea mai mare valoare adaugata in UE. Pentru a acorda prioritate conexiunilor est-vest, aproape jumatate din totalul finantarii CE pentru infrastructura de transport (11,3 miliarde Euro din cadrul mecanismului Conectarea Europei, MCE) va fi alocata numai pentru tarile beneficiare ale politicii de coeziune.

Scopul este ca treptat, pana in 2050, cea mai mare parte a cetatenilor si a intreprinderilor din Europa sa se afle la cel mult 30 de minute distanta, ca timp de deplasare, de aceasta retea globala.

Noua retea centrala - cifre

Reteaua centrala va conecta:

- 94 de porturi europene principale cu legaturi feroviare si rutiere;

- 38 de aeroporturi principale cu legaturi feroviare cu orase mari;

- 15 000 de km de linii de cale ferata modernizate pentru circulatia de mare viteza;

- 35 de proiecte transfrontaliere pentru reducerea blocajelor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional