Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

REZULTATE FINANCIAREProfit net de peste 7 milioane lei şi o cifră de afaceri în creştere cu 31% pentru Teraplast

Companii /

Profit net de peste 7 milioane lei şi o cifră de afaceri în creştere cu 31% pentru Teraplast
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cifra de afaceri consolidată a Grupului Teraplast, procesator de PVC şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, a înregistrat o creştere de 31,17% în primul trimestru din 2016, până la valoarea de 86,90 milioane lei. Consolidarea include elementele de venituri şi cheltuieli ale companiilor Teraplast, Plastsistem, Teraplast Moldova şi Teraglass, în procent de 100%, şi nu le include pe cele ale firmei Politub. Această din urmă, fiind entitate controlată în comun, se consolidează doar la nivelul profitului, în procent de 50%.

    Grupul Teraplast activează pe pieţele de instalaţii şi amenajări, profile tâmplărie, panouri sandwich şi structuri metalice zincate, tâmplărie termoizolantă şi granule PVC.

    Dorel Goia, preşedinte al Consiliului de Administraţie Teraplast, a declarat: "Am crescut atât ca venituri, cât şi ca profitabilitate şi suntem convinşi că vom continua pe acelaşi trend. Contextul pieţei construcţiilor a avut un impact pozitiv în evoluţia din primul trimestru şi sperăm să nu avem surprize neplăcute în a două jumătate a anului. Facem referire în principal la segmentul de infrastructură de mediu (canalizare şi alimentare cu apă), pentru care livrăm în continuare pe proiecte demarate în cadrul bugetului UE precedent (2007-2013), în timp ce pentru noua axă de finanţare (2014-2020), deşi au trecut doi ani de la intrarea în vigoare a noului buget al UE, majoritatea lucrărilor sunt cel mult în faza de proiectare. În situaţia în care noile lucrări pe infrastructură mare nu trec într-o etapă următoare, riscăm ca în a două jumătate a anului să asistăm la un blocaj al acestui segment de piaţă. Dacă vorbim de fonduri publice lucrurile se mişcă la fel de greu şi pe segmentul reabilitărilor termice. Doar investiţiile private nu pot susţine piaţa construcţiilor, de aceea evoluţia viitoare a sectorului depinde într-o foarte mare măsură de aportul investiţiilor publice. Vom continua, de asemenea, în 2016 dezvoltarea prezenţei Grupului Teraplast pe pieţele externe, după ce în 2015 peste 22% din vânzări s-au realizat la export".

    Grupul Teraplast include compania Teraplast, subsidiara Plastsistem, subsidiara Teraglass (începând cu aprilie 2015, anterior activitatea Teraglass fiind organizată ca o linie de business a companiei Teraplast), subsidiara Teraplast Moldova şi Politub (entitate controlată în comun).

    În primele trei luni din 2016 exporturile Grupului Teraplast au crescut cu aproape 37% faţă de perioada similară din 2015. Grupul Teraplast exportă în Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Italia, Bulgaria, Serbia sau Belgia.

    În perioada analizată, profitul net al Grupului Teraplast s-a cifrat la 7,05 milioane lei, faţă de 4,22 milioane lei, valoarea obţinută în primul trimestru din 2015. Oficialii companiei spun în comunicat: "Evoluţia profitului net la nivel consolidat a fost susţinută în principal de îmbunătăţirea semnificativă a performanţei operaţionale, Grupul Teraplast realizând în primul trimestru din 2016 un profit din exploatare în valoare de 8,60 milioane de lei, faţă de 4,37 milioane lei în perioada similară din 2015. În primele trei luni ale anului, ca urmare a volumelor în creştere, gradul de ocupare a utilajelor a fost mult mai eficient decât în perioada similară a anului trecut".

    EBITDA la nivel de Grup Teraplast a fost de asemenea în creştere, acest indicator cifrându-se la peste 13,41 milioane lei, raportat la 10,17 milioane lei, în primul trimestru din 2015.

    În primele trei luni din 2016 datoriile către instituţiile de credit ale Grupului Teraplast au scăzut cu aproape 17%, faţă de perioada similară din 2015.

    În perioada analizată compania s-a focusat, de asemenea, pe îmbunătăţirea cash-flow-ului Grupului, iar ca rezultat disponibilul din conturi a crescut de la 4,67 milioane lei în primele trei luni din 2015, la 9,12 milioane lei în 2016.

    Creanţele Grupului Teraplast au fost în creştere în primele trei luni din 2016, pe de o parte pe fondul evoluţiei cifrei de afaceri, iar pe de altă parte ca urmare a asigurării unei părţi din portofoliul de clienţi, ceea ce a permis extinderea termenelor de plată pentru aceşti clienţi.

    În ceea ce priveşte stocurile, creşterea lor cu peste 58% în această perioadă a fost generată pe de o parte de necesitatea de a se proteja de fluctuaţiile preţurilor materiilor prime, iar pe de altă parte în contextul creşterii vânzărilor şi nivelarea capacităţilor de producţie.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional