Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Târgu-JiuÎn ciuda crizei, atât veniturile proprii, cât şi bugetul de investiţii au crescut în 2009

F.A. Investiţii /

În ciuda crizei, atât veniturile proprii, cât şi bugetul de investiţii au crescut în 2009

Primăria municipiului Târgu-Jiu beneficiază anul acesta de un buget de investiţii de 58,99 milioane lei. Comparativ cu anul 2008, suma este mai mare cu 12.871 de lei. Veniturile proprii ale bugetului local aferente anului 2009 au crescut faţă de 2008 cu 3,42 milioane lei. Totuşi, funcţionarii primăriei susţin că s-au resimţit efectele crizei în special asupra impozitului pe venit, din cauza creşterii şomajului şi a reducerii veniturilor populaţiei.

Impozitele şi taxele încasate până la sfârşitul lunii septembrie se ridică la 18,2 milioane lei, mai mult cu 1,66 milioane lei decât anul trecut. Criza se resimte pentru că în prezent puţini contribuabili mai vin la ghişee să îşi plătească taxele. La începutul anului încasările au fost mari, poate şi pentru că nu era atât de pregnantă criza, plus că toţi cei care şi-au achitat impozitele până la primul termen au beneficiat de o bonificaţie, mai spun oficialii primăriei.

Autorităţile locale vizează modernizarea centrului oraşului, precum şi a reţelei de apă şi canalizare

Cel mai important obiectiv aflat în derulare anul acesta se referă la modernizarea centrului oraşului, cu o valoare inves-tiţională de aproape 13 milioane de lei. Lucrarea este executată de SC Urban Vâlcea şi SC Polaris M Holding Constanţa, iar termenul de finalizare este la sfârşitul anului 2010.

În privinţa alimentării cu apă, Primăria Municipiului Târgu-Jiu vizează reabilitarea a peste 10 km de reţele de alimentare cu apă, extinderea reţelei cu peste 20 km, reabilitarea a 10 staţii de hidrofor şi realizarea unei staţii noi de pompare pentru Drăgoieni. În paralel, vor fi reabilitaţi peste 9,5 km de canalizare, extinderea reţelei cu 9.6 km în zona de vest a oraşului şi realizarea a trei staţii de pompare. Toate aceste obiective au o valoare totală estimată de 42 milioane de lei, iar durata de execuţie este de 30 de luni, conform reprezentanţilor Primăriei.

Primăria speră să obţină fonduri structurale în valoare de peste 144 milioane lei

În Târgu-Jiu este în curs de implementare proiectul care vizează modernizarea drumurilor de rocadă , care a fost aprobat şi contractat, printr-un grant de 62,19 milioane lei.

A mai fost aprobat şi este în curs de contractare, urmând să se semneze contractul de finanţare, proiectul pentru realizarea centrului de servicii sociale integrat - centru asistenţă pentru bătrâni, pe baza unui grant în valoare de 2,2 milioane lei.

Alte proiecte au fost depuse şi sunt în curs de evaluare. Dintre acestea, cel mai important proiect vizează modernizarea străzilor din Târgu-Jiu, etapa a doua, cu o valoare a grantului de 50,99 milioane lei. Încă un grant, de 19,20 milioane lei, va fi destinat etapei a treia a aceluiaşi program. La acestea se mai adaugă proiecte care vizează realizarea de centre sociale şi modernizarea spaţiilor publice urbane. În total, Primăria speră să obţină fonduri structurale în valoare de 144,34 milioane lei.

Credite pentru modernizare urbană

Primăria Târgu-Jiu a atras în ultimii ani fonduri suplimentare pentru derularea proiectelor investiţionale prin contractarea de credite bancare. Astfel, anul acesta s-a aprobat contractarea unui împrumut de 3,7 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiţii "Modernizare urbană, peisagis-tică, pietonală şi arhitecturală a zonei centrale a municipiului Târgu-Jiu".

În 2005 primăria a contractat un credit de 8 milioane de lei pentru extinderea canalizării, reabilitarea carosabilului şi a trotuarelor, precum alte dotări pe Strada Victoria. În 2006 a fost contractat un alt credit, de 16,1 milioane lei pentru realizarea instalaţiei electrice nocturne la Stadionul Municipal, precum şi pentru modernizarea urbană, peisagistică, pietonală şi arhitecturală a zonei centrale a Municipiului Târgu-Jiu şi modernizare străzi.

Numărul de autorizaţii a scăzut treptat în ultimii 3 ani

În Târgu-Jiu activitatea de autorizare a construirii de locuinţe noi a scăzut faţă de anul trecut. Astfel, anul acesta, până în luna octombrie, s-au eliberat doar 123 de autorizaţii pentru locuinţe, faţă de 173, câte au fost eliberate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi această valoare a fost inferioară celei înregis-trate în 2007, de 286 de autorizaţii. Până la sfârşitul lui 2009, "probabil că numărul autorizaţiilor de construcţie va fi tot în scădere. Criza financiară s-a resimţit din plin, lucru dovedit de scăderea numărului autorizaţiilor, pentru că oamenii nu au mai avut bani ca să demareze cons-trucţia de noi case sau au preferat să aştepte să vadă cum mai evoluează situaţia", apreciază doamna Ermina Pasăre, şef Serviciu Urbanism şi Amenajarea Teritoriului în cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Beneficiarii vor case de aproximativ 200 mp

Cele mai multe locuinţe noi sunt construite la periferie pentru că acolo mai este teren liber. În 2008 au fost finalizate 108 locuinţe, dar nu se poate preciza câte locuinţe sunt în construcţie în prezent, deoarece pe lângă autorizaţiile eliberate în 2009, mai sunt şi altele prelungite din anii anteriori. Preferinţele beneficiarilor se îndreaptă în general spre case cu regim de înălţime parter + etaj sau parter + două etaje, cu o suprafaţă de aproximativ 200 mp, realizate din materiale moderne, relatează doamna Ermina Pasăre.

Investiţiile sunt orientate spre spaţii comerciale

Cea mai importantă investiţie propusă anul acesta a fost un mall realizat de SC "Eye Shop" SRL. Proiectul mall-ului prevede o suprafaţă desfăşurată de 52.932 mp.

În 2008 şi 2009 alte clădiri importante realizate au vizat două hoteluri, spaţii comerciale şi birouri. "Nu avem solicitări de sistări de lucrări, dar autorizaţiile sunt în termen şi ei pot să îşi prelungeas-că pur şi simplu autorizaţia", subliniază doamna Pasăre.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional