Consiliul Local Buzău a aprobat PUZ-ul pentru un nou cartier
Investiţii / 08 iulie 2024
Consiliul Local Buzău a aprobat proiectul prin care HOME DEVELOPMENT S.R.L, firmă a cărui administrator este un cetăţean american, a solicitat eliberarea Planului Urbanistic Zonal pentru realizarea unui ansamblu imobiliar mixt rezidenţial /comercial - locuinţe colective (S/DS+P+4E-P+6E-P+8E), servici şi dotări, precum şi echipamentele publice aferente.
"Proiectul de urbanism tip Plan Urbanistic Zonal este probabil cel mai important proiect de ordonare spaţială a unei foste zone agricole buzoiene şi transformarea acesteia într-o zonă urbană după toate principiile sustenabilităţii, rezilienţei şi modernităţii. De fapt, ceea ce se propune este un nou lifestyle urban, oferind un mix de componente şi facilităţi adaptate unui stil de viaţă modern: zone comerciale, locuinţe, echipamente publice, spaţii pentru servicii şi de recreere", a declarat Raluca Elena BOBESCU, arhitect şef Primăria Buzău.
Terenul care face obiectul PUZ are o suprafaţă de 6,7 ha, dar prin PUZ s-a analizat impactul direct pe suprafaţa de 25,2 hectare şi indirect pe o suprafaţă de teren de aproximativ 125 de hectare.
"Terenul este localizat pe Bulevardul Unirii, pe partea dreaptă pe direcţia de mers către ieşirea spre Mărăcineni, imediat după benzinăria Mol, până în magazinul Lidl, vis a vis de cartierul Orizont. Zona de impact, însă, de analiză, pentru a demonstra viabilitatea şi oportunitatea de dezvoltare urbană a unei zone atât de importante în viaţa socială şi economia urbei buzoiene, a cuprins toată piesa urbană de aproximativ 125 de hectare încadrată de Bulevardul Unirii la vest, râul Buzău şi Şoseaua Digului la nord, Parcul Tineretului la est şi strada Frăsinet la sud. Se propune, prin urmare, la scara macro a zonei de analiză, după toate regulile urbanistice moderne, un front comercial la Bulevardul Unirii, care se cere consolidat urban prin investiţii comerciale majore, un front secundar mixt - comerţ, servicii şi locuinţe - spaţiu care să facă tranziţia către zone de locuinţe colective din planul terţiar. În planul patru al zonei de analiză sunt propuse locuinţe colective cu regim de înălţime mai redus care să facă tranziţia către locuinţele individuale, Parcul Tineretului, respectiv zona agricolă a Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. Prin urmare, un concept nou de dezvoltare urbană în trepte către zonele înverzite ale Buzăului", a mai explicat arhitectul şef al Primăriei.
Blocuri de 8 etaje şi 2 hectare de spaţii verzi
Pe terenul de 6,7 hectare care face subiectul PUZ este propusă o zonă comercială cu înălţimi maxime P+1 (13m la cornişa) la cornişa cu deschidere la Bulevardul Unirii cu o suprafaţă de 1,8 ha care să completeze frontul comercial existent. La acesta se adaugă planul al doilea al proiectului, zona mixtă cu o suprafaţă egală, respectiv 1,8 ha, dedicată comerţului, serviciilor şi locuinţelor. Locuinţele colective din planul terţiar cu regim variat de înălţime până la 8 etaje (29,5 la cornişa). Locuirea colectivă va avea rezervată la parter şi etajul 1 funcţiuni de educaţie şi învăţământ care să deservească rezidenţii şi cetăţenii buzoieni.
"Se estimează adăugarea unui stoc de locuinţe disponibile buzoienilor de aproximativ 1300 de apartamente, numărul acestora fiind definit cu exactitate după aprobarea PUZ şi la fazele următoare de proiectare şi analiză a fezabilităţii investiţionale pe etape. În cadrul proiectului se vor regăsi aproape două hectare de spaţii verzi de calitate care să asigure calitatea vieţii şi sănătatea buzoienilor", este intenţia investitorului.
"Pe suprafaţa de analiză directă de 25 de hectare a PUZ se anticipează dezvoltarea a aproximativ 3000 - 3.500 de unităţi locative noi si aprox. 25.000 - 40.000 mp de spaţii comerciale şi de servicii, funcţie de capacitatea financiară a viitorilor investitori", punctează Raluca Elena BOBESCU.
Consecinţe economico- sociale ale PUZ
Principalele avantaje ale acestei investiţii pentru comunitatea locală evidenţiate de reprezentanţii Primăriei Buzău sunt:
- Crearea unui ansamblu, cu toate dotarile necesare, reper din punct de vedere volumetricarhitectural, dar şi funcţional, Buzăul fiind un oraş în continuă dezvoltare;
- Crearea de locuri de muncă;
- Crearea de locuinţe cu un maxim de confort;
- Taxe şi impozite plătite către bugetul local;
- Poziţionare şi accesibilitate foarte bune;
- Predarea în domeniul public al municipiului Buzau a terenurilor necesare creării sistemului de circulaţii rutier, velo şi pietonal ce se vor amenaja pentru dimensionarea corespunzatoare a drumurilor publice, cu echipare edilitară în beneficiul zonei şi a oraşului;
- Proximitatea cu zone de recreere şi cumpărături;
- Potenţial de a atrage clienţi de afaceri, datorită locaţiei cu mare potenţial de dezvoltare;
- Dezvoltarea zonelor de recreere şi comunitare;
- Acces uşor la mijloace de transport în comun.