Între 30 septembrie şi 4 octombrie 2024, peste 300 de voluntari din ţară şi din străinătate s-au reunit în Berceni, judeţul Prahova, pentru a construi 4 case destinate familiilor vulnerabile. Proiectul Hope Build a mobilizat voluntari individuali şi parteneri corporate pentru a oferi sprijin unor familii aflate în dificultate, contribuind astfel la îmbunătăţirea condiţiilor de locuire din România, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Locuinţele au fost construite în regim accelerat, oferind familiilor şansa unui un nou început. Voluntari din România, Italia, Lichtenstein, SUA, Australia, Germania s-au alăturat cu entuziasm eforturilor Habitat for Humanity România, lucrând cot la cot pentru a construi nu doar case, ci şi oportunităţi de viaţă mai bune. Printre aceştia, numeroase persoane publice au venit să ajute: actriţa Tania Popa, campioana olimpică la maraton Constantina Diţă, Roxana Ciuhulescu, Eduard Antohi, Andrei Gligor, Raisa Beicu, Larisa Antal, Ştefana Todică, Kiki Constantinescu, Laura Chiriac, potrivit comunicatului.
"În cei şapte ani de când fac parte din "familia" Habitat for Humanity, am participat la o sumedenie de acţiuni ale organizaţiei, pe mai multe şantiere şi, da, pot sa spun că am învăţat cum e cu mistria sau canciocul, cum să folosesc şi şurubelniţa electrică sau gletiera, pentru că am trecut prin fiecare etapă din construcţia unei case. Şi o spun cu mândrie, chiar dacă la început lucrurile nu mi-au ieşit ca un profesionist, iar la inventar au ieşit şi degetele negre sau "ciupite", var pe haine sau ciment pe ghete. Că, deh, aşa este în construcţii. Săptămâna trecută am fost într-o nouă misiune a organizaţiei, de data asta în Prahova, comuna Berceni, acolo unde timp de 5 zile, peste 300 de voluntari şi-au adunat forţele pentru construcţia a 4 case. Şi am făcut echipă frumoasa cu "Bro" Eduard Antochi, cu Constantina Diţă şi Tania Popa, dar si mulţi alţi voluntari. Echipă mică, dar cu inimă mare. Şi oricât de murdari eram sau arşi de soare, ne-am continuat lucrul motivaţi de gândul că 4 familii defavorizate vor avea un acoperiş deasupra capului şi nu vor mai simţi frigul sau umezeala. Este un nou inceput în care îşi vor găsi liniştea în propriul cămin.Până în prezent, Habitat for Humanity România a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor sau să îşi îmbunătăţească condiţiile de locuit şi a construit sau reabilitat peste 5.100 de locuinţe. În ultimii 28 de ani, peste 50.000 de voluntari români şi străini au pus umărul pentru construcţia caselor, a unei noi vieţi!", a spus Roxana Ciuhulescu.
Pentru cine construiesc case
Una dintre familiile care va beneficia de una dintre noile locuinţe este familia Constantin, formată din Alexandru, Georgiana şi fetiţa lor, Erika. După ce s-au cunoscut în ianuarie 2022, Alexandru şi Georgiana au decis să îşi întemeieze o familie. În septembrie 2022, s-au căsătorit, aşteptând venirea pe lume a fiicei lor. Însă, după naşterea Erikăi, tensiunile cu părinţii lui Alexandru au început să escaladeze. În prezent, familia locuieşte într-o singură cameră la părinţii lui Alexandru, unde spaţiul este insuficient, iar prezenţa mucegaiului le afectează sănătatea.
Pentru Alexandru şi Georgiana, visul de a avea o locuinţă proprie reprezintă mai mult decât o nevoie materială-este o cale spre linişte, stabilitate şi siguranţă pentru creşterea micuţei Erika.
"Fiecare casă construită în cadrul Hope Build reprezintă o victorie împotriva crizei locuirii care afectează mii de familii din România. Acţiunile noastre demonstrează că solidaritatea şi implicarea oamenilor pot aduce schimbări reale pentru cei mai vulnerabili. Cu sprijinul partenerilor şi voluntarilor, putem oferi familiilor aflate în dificultate şansa la un nou început şi la un trai decent," a declarat Roberto Pătrăşcoiu, Director Naţional Habitat for Humanity România.
"Suntem extrem de mândri să mai punem o cărămidă acestui parteneriat de lungă durată cu Habitat for Humanity România, prin participarea noastră activă la încă un proiect remarcabil. Fundatia Hilti susţine financiar Hope Build încă de la prima ediţie, iar săptămâna trecută a reunit pe şantier 35 de voluntari
veniti din Italia, Liechtenstein si România. Colaborarea noastră cu Habitat for Humanity durează de 4 ani şi reflectă angajamentul nostru comun în a construi nu doar locuinţe, ci şi comunităţi mai puternice şi mai unite. Acest proiect ne-a oferit o nouă oportunitate de a îmbina inovaţiile noastre tehnologice cu valorile noastre fundamentale, punându-le în serviciul oamenilor şi al unui viitor sustenabil. Suntem onoraţi de impactul pe care l-am putut aduce împreună şi aşteptăm cu nerăbdare următorul proiect din Bacău.", a declarat Florian Murtaza, reprezentant al Fundaţiei Hilti.
Partenerii evenimentului au fost: Fundatia Hilti, Employee Foundation of the VKR Group, Velux Romania, Dedeman, Mercedes-Benz România, BRD, Wienerberger, Henkel, Bog'Art şi Primăria Berceni.
Hope Build este un proiect de construire accelerata în care se ridica mai multe locuinţe în doar 5 zile, de luni până vineri, exclusiv cu ajutorul voluntarilor.
Anul acesta, Hope Build vine în ajutorul a 8 familii vulnerabile, care trăiesc în condiţii extrem de grele, fără un acoperiş sigur deasupra capului şi fără curajul să viseze la un viitor mai bun. Prima etapă a Hope Build 2024 a avut loc la Ţuţora, judeţul Iaşi si a continuat, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie la Berceni, în judeţul Prahova. Ultimul eveniment de anul acesta va avea loc între 21-25 octombrie, la Zemeş, în judeţul Bacău.
Continuăm să construim pentru că 34% dintre români se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, 1 din 10 români sunt afectaţi de problemele de locuit, 41% din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate, 21% dintre români nu au grup sanitar propriu in interiorul casei.