Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Economia circulară în era digitală: Impactul tehnologiei asupra sustenabilităţii şi a creşterii economice

Eduard Dumitraşcu Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City Smart City /

Economia circulară în era digitală: Impactul tehnologiei asupra sustenabilităţii şi a creşterii economice
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cred că şi cele mai sceptice persoane au înţeles, în cele din urmă, că resursele naturale devin tot mai limitate. În acest context, conceptul de economie circulară câştigă teren ca alternativă la modelul economic tradiţional "extrage, produce, aruncă".

    Principiul economiei circulare nu se bazează doar pe reciclare, ci şi pe reutilizare, remanufacturare şi, în final, pe eliminarea deşeurilor. În acest context, tehnologia şi inovaţia joacă un rol semnificativ în modelarea viitorului economiei circulare.

    Suntem în plină tranziţie de la un model economic bazat pe "comerţul tradiţional" la cel bazat pe inovaţie - pe interacţiunea cu mediul academic, cu noile tehnologii, cu ecosistemele dinamice unde start-up-urile sunt implicate şi aduc valoare în comunitate.

    Câteva aspecte importante pentru a înţelege legătura dintre inovaţie, tehnologie şi economia circulară

    ♦ Tehnologia - catalizator al economiei circulare

    Internetul Lucrurilor (IoT), inteligenţa artificială (IA) şi blockchain-ul sunt tehnologii emergente care contribuie la eficientizarea ciclurilor de producţie şi reciclare.

    De exemplu, senzorii IoT pot monitoriza nivelurile de consum de apă şi energie în industrie, oferind date în timp real care pot fi utilizate pentru optimizare. Inteligenţa artificială poate fi folosită pentru a identifica materialele care pot fi reciclate sau reutilizate, în timp ce blockchain-ul poate asigura transparenţă şi securitate în lanţurile de aprovizionare.

    ♦ Digitalizarea ca instrument de optimizare

    Analizele de date şi algoritmii pot juca un rol important în îmbunătăţirea eficienţei lanţurilor de aprovizionare şi în reducerea deşeurilor. Prin colectarea şi analiza datelor, companiile pot identifica oportunităţi de îmbunătăţire a proceselor, economisind resurse şi minimizând impactul asupra mediului.

    ♦ Sustenabilitate şi Creştere Economică

    Conceptul de economie circulară nu este în contradicţie cu creşterea economică. Diverse afaceri şi modele economice au început deja să adopte principiile economiei circulare, demonstrând că este posibilă creşterea profiturilor în timp ce se menţine un impact minim asupra mediului.

    Legislaţia şi chiar sursele de finanţare de la nivelul Uniunii Europene susţin dezvoltarea afacerilor care înţeleg să se integreze în acest "nou lanţ de producţie".

    ♦ Provocări şi obstacole

    În ciuda potenţialului său, implementarea economiei circulare se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv obstacole tehnologice şi legislative. În România, cadrul legislativ ar putea necesita actualizări pentru a susţine dezvoltarea unei economii circulare.

    ♦ România, pe harta Economiei circulare

    România a făcut paşi importanţi în direcţia economiei circulare, cu numeroase proiecte şi iniţiative care au arătat succesul acestei abordări. De la sisteme inteligente de gestionare a deşeurilor la proiecte de agricultură sustenabilă, există exemple concrete care pot servi drept modele de urmat. Putem să ne uităm la Buzău, autoproclamată capitală a Economiei circulare - acolo unde se fac investiţii masive şi există o bună colaborare între mediul privat şi autorităţile locale.

    ♦ Viitorul economic al României în contextul Economiei circulare

    Adoptarea unui model economic circular poate oferi României un avantaj competitiv, permiţând o creştere economică sustenabilă. În acest sens, este crucială o colaborare strânsă între sectorul public, cel privat şi comunitatea academică, iar marile companii să îşi înţeleagă mai bine şi "misiunea comunitară". Oricât de utopic sună pentru o companie care urmăreşte doar profitul, implicarea în comunitate este nu doar o tendinţă la nivel global dar, mai ales, este o realitate cerută de cetăţeni, cei care locuiesc acolo unde marile companii îşi desfăşoară activitatea.

    Impactul tehnologiei asupra economiei circulare nu se limitează doar la implementarea de noi sisteme, ci implică o schimbare de paradigmă în modul în care resursele sunt gestionate şi valorificate. Într-o lume care se confruntă cu probleme ecologice şi economice tot mai complexe, adoptarea unui model economic circular, sus­ţinut de inovaţii tehnologice, poate oferi soluţii sustenabile pentru un viitor mai bine integrat în economia globală. Acest lucru nu este doar o necesitate ecologică, ci şi o oportunitate economică care ar trebui exploatată.

    România are nevoie de o viziune coerentă, de politici publice solide şi de inovaţie constantă. Acesta este momentul oportun de a acţiona pentru a crea un viitor economic şi ecologic sus­tenabil.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional