Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"Piaţa construcţiilor rezidenţiale este în scădere"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCU Ştirile Zilei /

"Piaţa construcţiilor rezidenţiale este în scădere"

Piaţa construcţiilor rezidenţiale din ţara noastră s-a confruntat cu o reducere a cererii, dar şi a ofertei în prima jumătate a anului curent, două dintre cauze fiind creşterea preţurilor la materialele de construcţie şi sincopele din lanţurile de aprovizionare. Cu toate acestea, activitatea de construcţii în zona nerezidenţială a cunoscut o creştere, prin prisma lucrărilor de infrastructură mare finanţate din fondurile absorbite din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi din cele prevăzute în cadrul financiar multianual european 2021-2027.

Despre situaţia din sectorul construcţiilor şi despre tendinţele până la finalul anului curent, am discutat cu Enikõ Peter, Managing director al companiei Uniprest Instal.

Reporter: Cum s-a prezentat sectorul construcţiilor în primul semestru al anului 2024? Există un apetit mai mare pentru investiţii în zona industrială? Piaţa rezidenţială s-a redus sau a stagnat comparativ cu primul semestru al anului 2023?

Enikõ Peter: Anul trecut, piaţa construcţiilor şi a instalaţiilor a fost dominată de impredictibilitate, ceea ce a generat scăderea apetitului pentru investiţii şi oprirea sau amânarea mai multor proiecte, situaţie care persistă şi în 2024. În prima jumătate a anului, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut. Potrivit INS, în trimestrul I scăderea a fost de 7,9%, trend care se păstrează în continuare. Numărul de autorizaţii de construire s-a oprit în prima jumătate a anului la nivelul de 17.000 autorizaţii, similar cu anul 2023, iar autorizaţiile pentru clădirile nerezidenţiale au avut un declin în suprafaţă, de 5%. Din analizele pe care le avem, piaţa de nerezidenţiale a avut totuşi o evoluţie bună anul acesta, cel mai probabil datorită impactului pe care l-au avut deciziile statului - 2024 este un an electoral şi asta presupune o efervescenţă şi o implicare mai mare decât de obicei din partea statului, dar şi datorită proiectelor finanţate prin PNRR sau din alte surse. Pe zona industrială s-a înregistrat un apetit mai mare pentru investiţi până acum, comparativ cu anul precedent. Creşterea comerţului electronic şi necesitatea de noi spaţii de depozitare şi logistică au condus la o cerere sporită pentru dezvoltările industriale. Investiţiile în modernizarea şi extinderea parcurilor industriale private sunt, de asemenea, pe un trend ascendent, influenţate de necesitatea de a îmbunătăţi eficienţa operaţională şi de a răspunde cerinţelor de sustenabilitate. La capitolul construcţii rezidenţiale, piaţa este în scădere. Practic este în scădere din 2022 încoace, chiar dacă avem, în continuare, nevoie de locuinţe noi şi ne numărăm printre ţările cu cele mai aglomerate locuinţe din Europa. România înregistrează decalaje în ceea ce priveşte numărul de locuinţe supra-aglomerate - 40,5%, comparativ cu media europeană de 16,8%. Printre factorii care au generat această scădere sunt: inflaţia şi dobânzile mari (care scad numărul de tranzacţii), impredictibilitatea (care amână deciziile de investiţii), reducerea bugetelor (care scade calitatea cerută în piaţă), lipsa unor subvenţii de stat pentru produse inovative şi eficiente.

Reporter: Care sunt tendinţele pentru a doua jumătate a anului? Care sunt provocările Uniprest Instal pentru finalul acestui an?

Enikõ Peter: Bazându-ne pe proiectele şi activitatea noastră în piaţă, estimăm că sectorul industrial va continua să se dezvolte. Ne aşteptăm ca investiţiileîninfrastructura industrialăsă continue procesul de creştere, susţinute de expansiunea comerţului electronic şi necesitatea unor facilităţi logistice moderne. De asemenea, proiectele de dezvoltare industrială vor pune accent pe sustenabilitate şi eficienţă energetică, cu o cerere sporită pentru clădiri verzi şi soluţii de energie regenerabilă. Piaţa şi condiţiile economice s-au schimbat foarte mult, iar concurenţa nu se mai bazează pe cel mai mic preţ, disponibilitate sau condiţii comerciale, ci pe totalitatea acestor factori. Pentru ca o companie să rămână printre primele opţiuni ale profesioniştilor din domeniu, are nevoie să se concentreze pe identificarea şi rezolvarea nevoilor din piaţă, concomitent cu monitorizarea şi perfecţionarea constantă a colaborărilor. Printre cele mai importante provocări se numără: găsirea şi retenţia resursei umane specializate (pe care încercăm să o rezolvăm prin programe continue de formare şi dezvoltare profesională), nevoia de eficientizare a proceselor interne şi pe tot lanţul de aprovizionare şi distribuţie (pe care o putem rezolva prin digitalizarea şi simplificarea proceselor), controlul costurilor şi menţinerea profitabilităţii, găsirea şi alegerea soluţiilor eficiente în execuţie (din păcate, acest aspect este, în continuare, văzut ca un lux, nu ca o necesitate) şi nevoia de know-how şi expertiză. Noi vedem şi ultimul an şi anul acesta, în contextul problemelor sau crizelor din 2020 încoace. În acest moment se simte o scădere sau o rearanjare a pieţei, dar trebuie să avem în vedere că în 2020, 2021 şi chiar în prima parte a anului 2022 au fost câteva creşteri semnificative. Au fost generate vânzări şi investiţii înainte de planul iniţial al acelor investiţii. Ce vedem în acest moment este o corecţie a pieţei, nu neapărat o scădere pe termen lung. În continuare, există diferenţe foarte mari, din toate punctele de vedere, al construcţiilor, al instalaţiilor, între România şi Vestul Europei, aşadar este loc de dezvoltare. Acum, într-adevăr, este un context mai puţin favorabil, în urma crizelor multiple din ultimii ani, dar România are, în continuare, de dezvoltat în construcţii şi în instalaţii, şi cu siguranţă se va reveni pe un trend crescător.

"Factorii economici şi financiari actuali pot face achiziţia de locuinţe mai accesibilă pentru unii cumpărători"

Reporter: Care sunt riscurile care ar putea influenţa piaţa construcţiilor în următoarea perioadă?

Enikõ Peter: Riscurile sunt de mai multe categorii şi pot influenţa negativ performanţa în următoarea perioadă. Mă refer aici la riscuri economice - creşterea inflaţiei (care poate duce la majorarea costurilor materialelor de construcţii şi a forţei de muncă, afectând profitabilitatea proiectelor) şi a ratelor dobânzilor; instabilitatea politică şi schimbările legislative; sincopele din lanţul de aprovizionare; deficitul de forţă de muncă calificată şi, nu în ultimul rând, riscurile financiare (finanţarea proiectelor şi volatilitatea pieţei imobilitare).

Reporter: În ultima vreme în mass-media s-a spus că preţul locuinţelor rezidenţiale se află pe un trend descrescător. Unii specialişti din piaţă susţin că nu este chiar aşa, pentru că preţurile nu scad, ci a devenit mai accesibil să achiziţionezi un apartament. Care este opinia dumneavoastră?

Enikõ Peter: Din punctul meu de vedere, preţurile locuinţelor rezidenţiale nu au scăzut semnificativ în termeni nominali, dar factorii economici şi financiari actuali pot face achiziţia de locuinţe mai accesibilă pentru unii cumpărători. Percepţia că locuinţele sunt mai accesibile, în ciuda preţurilor care par stabile, reflectă o realitate complexă în care mai mulţi factori economici interacţionează pentru a influenţa atât cererea, cât şi oferta pe piaţa imobiliară.

Reporter: Ce proiecte are compania dumneavoastră în derulare? V-aţi mai lovit de sincope pe lanţurile de aprovizionare?

Enikõ Peter: Continuăm investiţiile în dezvoltarea infrastructurii, în logistică, parc auto, transparentizarea şi digitalizarea proceselor, dar şi în dezvoltarea ecosistemului pe care îl punem la dispoziţia clienţilor şi partenerilor noştri. La nivel de know-how şi informaţii noi, mergem mai departe cu EXPO Uniprest, seria de evenimente dedicate exclusiv profesioniştilor din domeniu, prin care aducem know-how şi expertiză pe arii de interes complementare afacerilor pe care partenerii noştri le dezvoltă: marketing&comunicare, vânzări şi juridic. De asemenea, continuăm proiectul Uniletter, un newsletter lunar cu informaţii la zi despre industria de construcţii, piaţa imobiliară, economia României şi know-how care să-i ajute pe partenerii şi colaboratorii noştri să ia decizii de business mai bine informate şi argumentate. Pe lanţurile de aprovizionare nu mai sunt probleme notabile, doar probleme punctuale. Dată fiind evoluţia în scădere a pieţei, putem vorbi mai degrabă de suprastocare pe anumite produse.

Reporter: Sustenabilitatea şi protecţia mediului în construcţii reprezintă un deziderat pentru întregul sector de activitate. Ce aduce în acest sens pe piaţă compania dumneavoastră?

Enikõ Peter: Sustenabilitatea şi protecţia mediului au făcut parte din filosofia noastră de brand încă de la început. Acţiunile concrete pe care le facem în acest sens sunt: implementarea tehnologiilor eficiente energetic (sisteme de izolaţie avansate sau tehnologii de economisire a energiei), managementul resurselor de apă (sisteme de colectare şi reutilizare a apei, echipamente sanitare eficiente), designul sustenabil, reducerea deşeurilor, educaţia continuă şi inovarea constantă.

Reporter: Ce proiecte aveţi pentru începutul anului 2025?

Enikõ Peter: Priorităţile rămân aceleaşi ca şi până acum. Noi avem trei mari piloni în care investim. Primul este intern, investim în oameni, în echipa noastră, astfel încât să fim pregătiţi în a face faţă provocărilor. Aici mă refer atât la partea tehnică, dar şi la partea soft şi managerială. Al doilea pilon este dedicat serviciilor, pe care le dezvoltăm astfel încât clienţii noştri, partenerii noştri, să aibă un mix între produse şi servicii care să le uşureze munca şi activitatea zilnică. Iar al treilea pilon este digitalizarea. Este o provocare pe care am acceptat-o şi pe care lucrăm deja de câţiva ani. Aceste investiţii în digitalizare şi în toate sistemele noastre IT se vor reflecta pe termen mediu şi lung tot în servicii mai bune pentru clienţii şi partenerii noştri.

Reporter: Vă mulţumim!

Notă:

Uniprest Instal este o companie din domeniul construcţiilor care activează în piaţa românească de profil de peste 15 an. Compania are peste 7.000 de articole pe stoc, grupate în şase categorii: apă, termice, sanitare, gaz, energie verde şi AC/ventilaţie, precum şi alte peste 300.000 de produse disponibile la comandă. Uniprest Instal oferă servicii de transport şi consultanţă asigurate de peste 200 de specialişti, are 10 puncte de lucru distribuite naţional, peste 30.000 metri pătraţi suprafaţă totală de depozitate şi o platformă digitală pentru managementul proiectelor şi suport în dezvoltarea afacerilor partenerilor săi.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional