Pieţele imobiliare cel mai puţin accesibile, la nivel mondial
Piaţa Imobiliară / 08 iulie 2024
Hong Kong - în fruntea clasamentului, urmat de Sydney şi Vancouver
Multe oraşe din întreaga lume au devenit foarte scumpe atunci când vine vorba de achiziţia unei case, dar există locuri considerate "de neatins" în 2024, după raportul mediu preţ/venit.
Conform datelor raportului Demographia International Housing Affordability, realizat de Centrul pentru Demografie şi Politică al Universităţii Chapman, observăm că oraşul Hong Kong se află în fruntea clasamentului, cu un raport mediu preţ locuinţă/venit gospodărie de 16,7. Acest lucru înseamnă că preţul mediu al unei locuinţe este de 16,7 ori mai mare decât venitul mediu.
Raportul, preluat de visualcapitalist.com, compară preţul mediu al locuinţelor cu venitul mediu al gospodăriilor pe fiecare piaţă. Cu cât preţurile locuinţelor sunt mai mari în raport cu veniturile, cu atât oraşul este mai puţin accesibil.
Analiza citată acoperă 94 de pieţe din opt ţări: Australia, Canada, China, Irlanda, Noua Zeelandă, Singapore, Regatul Unit şi Statele Unite. Potrivit raportului, oraşele cu un raport mediu preţ/venit de peste 9 sunt considerate "absolut inaccesibile".
După Hong Kong urmează, conform sursei citate, Sydney (Australia), cu un raport de 13,8; Vancouver (Canada), cu 12,3; San Jose (SUA), cu 11,9; Los Angeles (SUA), cu 10,9; Honolulu (SUA), cu 10,5; Melbourne (Australia), cu 9,8; San Francisco (SUA) şi Adelaide (Australia), cu 9,7; San Diego (SUA), cu 9,5; Toronto (Canada), cu 9,3; Auckland (Noua Zeelandă), cu 8,2.
Autorul cercetării, Wendell Cox, a declarat, citat de eu.courier-journal.com: "Acest nivel de inaccesibilitate a locuinţelor nu exista cu puţin peste trei decenii în urmă. În plus, asigurarea finanţării pentru o casă la acest multiplu mediu este în mare măsură imposibilă pentru gospodăriile cu venituri medii".
De cealaltă parte, oraşele cu locuinţe accesibile sunt, conform raportului citat: Pittsburgh (SUA - 3,1), Rochester şi St. Louis (SUA - 3,4), Cleveland (SUA - 3,5), Edmonton (Canada - 3,6), Buffalo, Detroit şi Oklahoma (SUA - tot 3,6), Cincinnati şi Louisville (SUA - 3,7), Singapore (3,8), Blackpool & Lancashire (Regatul Unit - 3,9).
Oraşele cu un raport mediu preţ/venit mai mic de 3 sunt considerate "accesibile", iar cele cu un raport între 3,1 şi 4 sunt considerate "moderat inaccesibile".
Raportul a constatat că o creştere a cererii de locuinţe cu spaţiu în aer liber, asociată cu politicile de utilizare a terenurilor care limitează extinderea urbană, a contribuit la avansul preţurilor locuinţelor pe tot globul. Mai mulţi investitori care doresc să cumpere proprietăţi au determinat, de asemenea, o creştere a preţurilor de pe piaţa imobiliară.
Vânzările de locuinţe unifamiliale noi din SUA, la nivelul minim al ultimelor şase luni
Vânzările de locuinţe unifamiliale noi din SUA au scăzut, în mai 2024, până la nivelul minim al ultimelor şase luni, deoarece creşterea dobânzilor pentru creditele ipotecare a afectat cererea, ceea ce pune în pericol redresarea pieţei imobiliare, potrivit Reuters.
Vânzările de locuinţe noi din SUA au scăzut cu 11,3% în mai (ajustat sezonier), până la 619.000 de unităţi - cel mai redus nivel din noiembrie, conform Departamentului Comerţului.
Scăderea a fost cea mai mare de după septembrie 2022.
Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că vânzările de case noi, care reprezintă 13,1% din vânzările de case din SUA, vor atinge o rată de 640.000 de unităţi în mai.
Piaţa imobiliară din SUA a fost sectorul cel mai greu afectat de creşterile agresive ale dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) din martie 2022. Cu toate acestea, piaţa a ieşit din criză începând cu al treilea trimestru al anului trecut, în condiţiile în care lipsa acută de caselor deţinute anterior a stimulat cererea de construcţii noi.
Singapore are cea mai mare rată de deţinere a locuinţelor la nivel global, cu 89%. Irlanda şi Canada completează top 3 în acest sens.
--------------
În timp ce SUA sunt bine reprezentate pe lista celor mai puţin accesibile locuinţe la nivel mondial, americanii care caută opţiuni de locuinţe mai accesibile sunt, de asemenea, norocoşi: raportul a constatat că nouă din cele mai accesibile zece oraşe se află în Statele Unite.