Preţurile de vânzare ale apartamentelor vechi şi noi - creştere de 14%, în mai
Preţuri / 08 iulie 2024
Bucureşti: Preţuri cu 17% mai mari faţă de anul trecut Braşov: Cele mai mari creşteri de preţ în segmentul apartamentelor vechi (+20%) comparativ cu 2023 Constanţa şi Craiova: Cele mai mici creşteri de preţuri (+9%) la apartamentele noi şi vechi
Constanţa şi Craiova: Cele mai mici creşteri de preţuri (+9%) la apartamentele noi şi vechi
Preţurile de vânzare ale apartamentelor vechi şi noi au înregistrat o creştere de 14%, în luna mai a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform celor mai recente date ale Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Acestea arată că, la capitolul contactărilor, au fost cu 27% mai multe interacţiuni între vânzători şi cumpărători comparative, în perioada analizată. În ceea ce priveşte durata de viaţă a anunţurilor cu proprietăţi de vânzare de pe site, aceasta a scăzut semnificativ, cu 56% faţă de luna mai 2023 şi cu 6% faţă de luna anterioară (aprilie 2024), ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai mare şi că proprietăţile se tranzacţionează mai rapid.
Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, subliniază: "Deşi observăm o tendinţă de creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară, nivelul de accesibilitate rămâne totuşi ridicat, mai ales în Bucureşti. Capitala se clasează pe locul al treilea în ţară în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor de vânzare, după Cluj-Napoca şi Braşov, dar se bucură de veniturile cele mai ridicate ale populaţiei din România. Diferenţa dintre preţurile imobiliare din Bucureşti şi Cluj-Napoca este semnificativă, cu aproape 900 de euro mai mult pe metrul pătrat în Cluj, în timp ce veniturile lunare în Bucureşti sunt cu 11% mai mari. Aceste cifre reflectă o capacitate mai mare a locuitorilor din Bucureşti de a accesa piaţa imobiliară, în ciuda preţurilor în creştere".
Preţurile de vânzare ale apartamentelor în Capitală
În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi şi vechi a fost, în luna mai 2024, de 1.824 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în mai 2024, de 1.811 euro/metru pătrat, un preţ cu 18% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior şi cu 1% mai mic faţă de luna aprilie 2024, conform sursei citate. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.839 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat faţă de luna mai a anului trecut şi cu 1% mai mic faţă de cel din luna aprilie a anului curent.
Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară
Comparând preţurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele nouă oraşe analizate, localităţile cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, se observă o serie de diferenţe, apreciază Storia.
Astfel, în Cluj-Napoca şi în Timişoara regăsim cea mai mică diferenţă de preţ între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferenţă de -1% în favoarea apartamentelor noi, care sunt cu puţin mai scumpe decât apartamentele vechi. De asemenea, cea mai mare diferenţă de preţ se regăseşte în Oradea şi Sibiu. Apartamentele vechi din Oradea sunt cu 8% mai ieftine comparativ cu apartamentele noi, iar în Sibiu apartamentele vechi sunt cu 8% mai scumpe comparativ cu apartamentele noi.
- CLUJ-NAPOCA: Preţurile medii pentru apartamentele noi şi vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.717 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.729 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu luna mai 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.702 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior.
- IAŞI: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Iaşi a fost de 1.597 euro/metru pătrat. De asemenea, preţurile apartamentelor noi au înregistrat o creştere medie de 11% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.581 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 15%, comparativ cu luna mai 2023, fiind de 1.628 euro/metru pătrat.
- TIMIŞOARA: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Timişoara a fost de 1.611 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.620 euro, cu 8% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creştere de 13%, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.607 euro/metru pătrat.
- BRAŞOV: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Braşov a fost de 1.980 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 2.067 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât cel din luna mai 2023. Totuşi, preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 20% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.915 euro/metru pătrat.
- SIBIU: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Sibiu a fost de 1.602 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 18% în mai a.c. faţă de aceeaşi lună din 2023, ajungând la 1.532 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţurile pentru locuinţele vechi au avut creşteri de 14%, ajungând la 1.658 euro/metru pătrat.
- CONSTANŢA: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Constanţa a fost de 1.738 euro/metru pătrat. De asemenea, în perioada analizată, apartamentele noi au avut un preţ de cerere de 1.769 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 11% mai ridicate faţă de luna mai 2023, ajungând la o valoare de 1.706 euro/metru pătrat.
- ORADEA: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Oradea a fost de 1.568 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.648 euro (în creştere cu 11% în mai 2024 vs. 2023). Preţurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preţ mediu de cerere de 1.517 euro/metru pătrat, cu o majorare de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
- CRAIOVA: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Craiova a fost de 1.598 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.627 euro/metru pătrat (în creştere cu 10% în mai 2024 vs. 2023), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.586 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună anului anterior.
Imobiliare.ro: "Apartamentele noi continuă să se scumpească; la nivel naţional, preţul apartamentelor atinge o nouă valoare record"
Preţurile apartamentelor noi din oraşele mari continuă să crească susţinut, cu până la +4% în Timişoara sau Constanţa, în luna mai, conform datelor Imobiliare.ro. Singura excepţie notabilă este Iaşiul, unde asistăm la o evoluţie contrară celei înregistrate în celelalte mari centre urbane, apreciază consultanţii imobiliari. Condorm acestora, asistăm la creşteri ale preţurilor apartamentelor şi în oraşele medii analizate, cu Oradea în prim plan (+1,8%). Creşteri de preţ au avut loc şi în Sibiu şi Craiova.
Daniel Crainic, director de marketing în cadrul Imobiliare.ro, subliniază: "1598 euro/mp util este noua valoare record pe care o înregistrează Indicele Imobiliare.ro la nivel national, consecinţa unui ritm anual de apreciere de 11.4%, depăşind uşor prognozele noastre de la începutul anului când estimam o creştere anuală de până în 10 procente. Cererea ridicată pune presiune pe preţ şi va continua să o facă şi în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere şi ofertă".
Specialiştii de la Imobiliare.ro arată şi ei că preţurile apartamentelor din Bucureşti ating un nou maxim istoric, în timp ce Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament. Braşovul îşi menţine poziţia de al doilea cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială, iar Timişoara este oraşul în care preţurile apartamentelor noi au cel mai accelerat ritm de creştere. În Constanţa, oferta mare ţine preţurile sub control, iar Iaşiul rămâne centrul regional cu cele mai accesibile apartamente.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor apartamentelor în oraşele medii, cea mai spectaculoasă creştere a avut loc în Oradea, conform surselor citate, care arată că la mică distanţă se situează piaţa rezidenţială din Craiova. La polul opus, în Ploieşti a avut loc cea mai mică apreciere anuală dintre oraşele analizate.