"Segmentul imobiliarelor premium - cel mai puţin afectat de influenţele exterioare"
Piaţa Imobiliară / 16 septembrie 2024
Segmentul imobiliarelor premium este, în general, cel mai puţin afectat de influenţele exterioare, întrucât foarte puţini clienţi apelează la finanţări bancare pentru achiziţii, consideră Alexandru Rădulescu, Chief Sales Officer, ARQA. Acesta ne-a precizat, într-un interviu: "În cazul nostru, până în momentul de faţă, toţi clienţii au achiziţionat cu plata din surse proprii - iar cei care apelează la finanţări o fac doar pentru a nu-şi bloca capitalul propriu. Cât despre profilul cumpărătorilor, vorbim în cea mai mare parte despre antreprenori sau profesii liberale, cu venituri mult peste venitul mediu din Bucureşti. Mai mult, majoritatea sunt familii cu copii ce frecventează unităţile de învăţământ private din zonă şi care apreciază lucrurile exclusive, realizate cu o mare atenţie la detalii".
(Interviu cu Alexandru Rădulescu, Chief Sales Officer, ARQA)
Reporter: Cum apreciaţi că a evoluat piaţa imobiliară anul trecut, având în vedere contextul macro-economic şi situaţia geo-politica din zonă?
Alexandru Rădulescu: Contextul macroeconomic, marcat de o inflaţie ridicată şi de creşterea dobânzilor pentru finanţare, a avut un impact redus asupra dezvoltărilor premium în care noi activăm, deşi este posibil să fi afectat semnificativ tranzacţiile din zona mass-market.
Trebuie să ţinem cont şi de faptul că această perioadă vine după un context în care au fost tipăriţi bani, mondial, la niveluri record. Dacă discutăm despre situaţia geopolitică, aceasta a avut un impact foarte scurt în timp asupra pieţei imobiliare.
Mai mult, venind după perioada pandemică, am constatat că mentalul colectiv s-a adaptat mult mai rapid la noul "normal" pe care îl traversăm, aşa că lucrurile şi-au continuat cursul firesc.
Reporter: Cum au evoluat costurile de construcţie?
Alexandru Rădulescu: Atunci când vorbim de costurile de construcţie, ne referim atât la costul materialelor de construcţie, cât şi la costul aferent forţei de muncă şi al taxelor din domeniu. Toate au avut un trend ascendent, care este de aşteptat să se menţină şi în viitor. Totuşi, dacă în cazul costului materialelor am avut o fluctuaţie relativ mică în ultima perioadă, în ceea ce priveşte modificările legislative propuse sau deja implementate, lucrurile devin din ce în ce mai puţin previzibile. Iar acest aspect poate influenţa previziunile dezvoltatorilor pentru proiectele în derulare, ceea ce va pune o presiune tot mai mare pe preţul de vânzare al dezvoltărilor noi.
Reporter: Care este evolutia cererii în această perioadă pe segmentul pe care activaţi? Care este profilul cumpărătorului?
Alexandru Rădulescu: Segmentul premium, pe care ne axăm şi noi în dezvoltările ARQA, este în general cel mai puţin afectat de influenţele exterioare, întrucât foarte puţini clienţi apelează la finanţări bancare pentru achiziţii. În cazul nostru, până în momentul de faţă, toţi clienţii au achiziţionat cu plata din surse proprii - iar cei care apelează la finanţări o fac doar pentru a nu-şi bloca capitalul propriu. Cât despre profilul cumpărătorilor, vorbim în cea mai mare parte despre antreprenori sau profesii liberale, cu venituri mult peste venitul mediu din Bucureşti. Mai mult, majoritatea sunt familii cu copii ce frecventează unităţile de învăţământ private din zonă şi care apreciază lucrurile exclusive, realizate cu o mare atenţie la detalii.
Reporter: Care sunt tendinţele din domeniu?
Alexandru Rădulescu: Putem remarca mai multe tendinţe în domeniu. Una dintre ele este o consecinţă directă a blocării autorizaţiilor în Bucureşti, ceea ce a dus la o dezvoltare mai rapidă pe orizontală a oraşului, în zonele limitrofe.
O altă tendinţă pe care o vedem din ce în ce mai pregnantă este dorinţa clienţilor de a se muta de la casă înapoi la bloc, dar în imobile cu o terasă/gradină adiacentă mai generoasă şi cu facilităţi gândite pentru comunitate, astfel încât să beneficieze de confortul şi de lipsa grijilor de care s-ar bucura la bloc.
De asemenea, previziunea noastră este că vom regăsi din ce în ce mai multe proiecte gândite în jurul comunităţii, proiectate şi executate cu mare atenţie la detalii, unde nu vei beneficia doar de un apartament, ci de o întreagă experienţă de locuire. Se va acorda importanţă atât spaţiului individual, cât şi tuturor spaţiilor comune şi adiacente proiectului, astfel încât să te simţi cât mai bine acasă.
Reporter: Ce proiecte aveţi în desfăşurare?
Alexandru Rădulescu: În momentul de faţă, avem în faza finală a dezvoltării proiectul Jolie Village, situat în zona Iancu Nicolae, în imediata vecinătate a şcolilor private din zonă, care include 155 de apartamente, de la studiouri până la apartamente cu 4 camere şi penthouse-uri, cu suprafeţe de la 38 mp utili până la 230 mp utili. Preţurile pentru studiouri pornesc de la 120.000 euro, pentru apartamentele cu 2 camere - de la 172.000 euro, pentru cele de 3 camere - de la 180.000 euro, iar pentru apartamentele cu 4 camere - de la 332.000 euro plus TVA. Valoarea investiţiei depăşeşte 25 de milioane de euro.
Reporter: Ce alte proiecte aveţi încheiate în ţara noastră şi ce urmează să demaraţi?
Alexandru Rădulescu: Printre proiectele deja finalizate în Bucureşti se numără 19th Residence, 20th Residence, 21 Residence, Exigent One, Zen Living Apartments şi clădirea de birouri Politehnica Tower. De asemenea, am construit proiectele Cloud 9 şi Nusco City. În momentul de faţă, avem în diferite faze de discuţie mai multe proiecte în zona de nord a Bucureştiului şi, în mod special, în zona Iancu Nicolae din Pipera.
Arqa Privee este într-un stadiu avansat de proiectare şi autorizare şi va cuprinde aproximativ 200 de apartamente, pe care le vom dezvolta pe un teren de circa 10.000 mp.
Reporter: Cu ce cifră de afaceri aţi încheiat anul trecut şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?
Alexandru Rădulescu: Cifra de afaceri pe care am realizat-o în grupul nostru de firme anul trecut a fost de 118.274.709 lei.
Reporter: Câţi angajaţi aveţi?Cum vă descurcaţi cu forţa de muncă?
Alexandru Rădulescu: Echipa noastră din momentul de faţă cuprinde un număr de 78 de angajaţi. Există uşoare dificultăţi în a găsi muncitori noi, cu experienţă. Însă echipa noastră s-a format în decursul ultimilor 31 de ani şi avem un grup închegat, ceea ce ne oferă un avantaj în contextul actual.
Reporter: Ce perspective consideraţi că are sectorul imobiliar din România?
Alexandru Rădulescu: Perspectivele pe termen mediu şi lung sunt unele încurajatoare, comparativ cu pieţele mature din centrul şi din vestul Europei. Deşi ne adresăm, atât pentru achiziţia materialelor de construcţie, cât şi pentru forţa de muncă, aceleiaşi pieţe, România are încă unul dintre cele mai mici preţuri pe metrul pătrat din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, avem una dintre cele mai stabile monede din Uniune şi cel mai bun nivel al accesibilităţii din istoria post-comunistă, precum şi un nivel ridicat al depozitelor populaţiei în bănci. Dovadă stau şi numărul foarte mare de tranzacţii care se achită din surse proprii, fără vreo finanţare bancară. Avem încredere în evoluţia pozitivă a sectorului imobiliar din România, motiv pentru care ne concentrăm toate eforturile pentru dezvoltarea cât mai multor proiecte.
Reporter: Mulţumesc!