UBS: Miami - cel mai mare risc de bulă imobiliară, în 2024
Piaţa Imobiliară / 18 noiembrie 2024
În multe oraşe mari, preţurile reale ale caselor au scăzut, deoarece ratele mari ale dobânzilor reduc cererea, potrivit unei analize visualcapitalist.com, care arată că, în acelaşi timp, pieţele imobiliare încetinesc din cauza condiţiilor dure de finanţare şi a costurilor de construcţie în creştere.
În acest context, riscurile de bulă imobiliară s-au diminuat în oraşe precum Hong Kong, Londra şi New York, dar, cu toate acestea, cererea puternică de pe segmentul de lux şi o piaţă bursieră în plină creştere alimentează riscurile de bule în oraşe precum Miami şi Los Angeles.
Banca elveţiană UBS a realizat clasamentul oraşelor cu cel mai mare risc de bulă imobiliară, luând în calcul următorii factori din 25 de oraşe majore: raportul preţ/venit; raportul preţ/chirie; modificarea raportului credit ipotecar/PIB; modificarea raportului construcţie/PIB; raportul preţ oraş/ţară. În mod concret, riscul de bulă se referă la probabilitatea unei corecţii semnificative a preţului din cauza distorsiunilor de pe pieţele imobiliare globale.
În baza indicelui UBS Global Real Estate Bubble 2024, Miami are cel mai mare risc de bulă imobiliară din oraşele analizate (1,79), în condiţiile în care preţurile reale ale locuinţelor sunt în creştere cu aproape 50% de la sfârşitul anului 2019. Acest lucru a dus la creşterea raportului preţ/venit, deoarece cumpărătorii "se bat" pentru proprietăţile de lux limitate ca număr, de pe malul apei. În acelaşi timp, accesibilitatea relativă a oraşului în comparaţie cu alte metropole importante din SUA, alături de lipsa impozitului pe venit şi un climat favorabil, au alimentat cererea.
Pe locul al doilea în clasamentul UBS se află Tokyo (1,67). Politica monetară niponă extrem de relaxată şi stabilitatea economică au contribuit la evaluări ridicate ale proprietăţilor din Tokyo. Anul trecut, un apartament de 646 de metri pătraţi a costat de 15 ori mai mult decât salariul mediu al unui muncitor calificat, depăşind nivelurile observate la Londra şi New York, potrivit UBS.
În privinţa riscurilor de bulă imobiliară urmează Zürich (1,51), Los Angeles (1,17), Toronto (1,03), Geneva (1), Amsterdam (0,98), Sydney şi Boston (0,78), Vancouver (0,77), Frankfurt (0,75), Hong Kong (0,74), Tel Aviv (0,69), Dubai (0,64), Singapore (0,59), Madrid (0,56), München (0,54), San Francisco (0,48), Londra (0,41), New York (0,37), Paris (0,35), Stockholm (0,32), Varşovia (0,23), Milano (0,20), Sao Paulo (0,04).
Deşi Dubaiul nu a intrat în teritoriul bulelor, preţurile locuinţelor au urcat cu 17% între al doilea trimestru din 2023 şi al doilea trimestru din 2024 - aceasta fiind cea mai rapidă creştere în rândul oraşelor analizate, conform sursei citate. În ultimul an, Dubaiul a înregistrat volume record de tranzacţii şi o creştere puternică a populaţiei, pe măsură ce cumpărătorii sunt tot mai atraşi de acest centru financiar global.
În schimb, pentru o serie de oraşe s-a redus riscul de bulă imobiliară, pe măsură ce valoarea reală a caselor a scăzut. Acesta este cazul pentru Londra, Hong Kong, Paris şi Toronto.