Casa părintească a lui Benone Sinulescu, vândută cu 50.000 de euro
Locuinţe / 17 octombrie
Casa în care s-a născut Benone Sinulescu a fost vândută cu 50.000 de euro. Benone Sinulescu s-a născut în comuna Siriu, judeţul Buzău, acolo unde, în timpul vieţii, obişnuia să revină ori de câte ori avea ocazia. Imobilul este constituit dintr-un teren arabil în suprafaţă de 1.552 mp, un teren din categoria de folosinţă curţi-construcţii cu o suprafaţă de 848 mp, o locuinţă cu o suprafaţă de 96,7 mp şi două anexe de care, inclusiv în timpul vieţii marelui interpret, erau îngrijite de rudele apropiate ale artistului. Acum, la trei ani de la moartea artistului, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, prieten bun al lui Benone Sinulescu, a înaintat proiectul de hotărâre pe care l-a supus aprobării Consiliului Local al municipiului Buzău prin care a fost achiziţionată casa de la Lunca Jariştei. Achiziţia a fost făcută în luna septembrie, însă înainte ca proiectul să ajungă pe masa consilierilor locali, pentru a fi votat, a avut loc negocierea cu actualul proprietar, respectiv soţia lui Benonen Sinulescu. În final, Primăria a achitat 50.000 de euro , faţă de 51.000 de euro cât a cerut iniţiat actualul proprietar pentru casa, terenul şi anexele aferente gospodăriei.
"Se însuşeşte preţul de vânzare-cumpărare al imobilului, care este de 50.000 euro, conform proceselor-verbale de negociere a preţului de cumpărare a imobilului. Plata se va face în lei la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ziua efectuării plăţii. Taxele notariale privind achiziţionarea imobilului, precum şi cele privind înscrierea imobilului în cartea funciară vor fi suportate de cumpărător. Această achiziţie a fost cuprinsă în programul de investiţii publice pe anul în curs. Imobilul cumpărat în condiţiile prezentei hotărâri se înregistrează ca bun aparţinând domeniului public al municipiului Buzău, la valoarea prevăzută în contractul de vânzare-cumpărare", prevede hotărârea aprobată în cadrul şedinţei CLM.
Potrivit proiectului aprobat de Consiliul Local, după încheierea contractului de vânzare-cumpărare, imobilul va fi transformat într-o casă memorială.
"Încercăm să facem acest act de ducere mai departe a memoriei lui Benone Sinulescu, cel mai mare artist al muzicii populare româneşti. Am fost binecuvântaţi că este buzoian, a cântat Buzăul ca nimeni altul, muzica lui va rămâne pentru totdeauna în memoria buzoienilor şi casa în care s-a născut şi a crescut de la Siriu încercăm să o cumpărăm şi să facem împreună o casă memorială. Acest demers este motivat de necesitatea de a onora şi a păstra vie moştenirea culturală şi artistică a unuia dintre cei mai mari artişti ai muzici populare româneşti, Benone Sinulescu, care a avut o contribuţie semnificativă la promovarea judeţului Buzău pe plan naţional şi international", se arată în proiectul de hotărâre.
Odată cu achiziţia casei, Primăria va intra şi în posesia unor bunuri care au aparţinut regretatului artist.
"Totodată, va pune la dispoziţia Municipiului Buzău ordinele, medaliile, diplomele, precum şi o parte din costumele populare de scenă ale artistului, în vederea expunerii acestora", scrie în proiectul de hotărâre.
Dacă banii pentru achiziţia casei au fost alocaţi din bugetul local al municipiului Buzău, proiectul de amenajare a casei memoriale va fi susţinut şi de administraţia comunei Siriu.
"Nu este o sumă mare pentru noi, împreună cu comuna Siriu vom face cât mai mult posibil pentru memoria lui Benone Sinulescu", a declarat Constantin Toma, primarul municipiului local, înaintea votului proiectului, în timpul şedinţei Consiliului Local.
De altfel, edilul municipiului Buzău a menţionat că ar fi vorbit cu marele artist, cât era în viaţă, despre acest proiect, şi anume transformarea casei părinteşti de la Siriu în muzeu. Locul era sacru pentru Benone Sinulescu, astfel că toate încăperile au fost păstrate aproape la fel ca pe vremea în care îi trăiau părinţii. Fiecare încăpere păstrează vie memoria interpretului. Pe pereţii camerei în care obişnuia să rămână Benone sunt păstrate fotografii care ilustrează atât viaţa de artist, momente de pe scenă sau din concerte, dar fi imagini cu părinţii lui Benone Sinulescu şi multe fotografii de familie.
Benone Sinulescu, solist de muzică poplară, a murit în data de 18 noiembrie 2021, la vârsta de 84 de ani. S-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din judeţul Buzău.
În decursul unei cariere de peste cinci decenii, Benone Sinulescu a înregistrat sute de cântece de dor şi jale, balade şi doine. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără "Cât e Siriul de mare" şi "Radu mamii". De-a lungul carierei sale, Benone Sinulescu a fost distins cu numeroase premii şi distincţii pentru contribuţia sa deosebită la cultura românească, printre care "Ordinul Naţional pentru Merit" în grad de Cavaler.