Construcţiile rezidenţiale, debut negativ în anul 2024
Locuinţe / 10 aprilie 2024
Producătorii de materiale de construcţii s-au confruntat, în primul trimestru al anului 2024, cu o scădere drastică a comenzilor din zona construcţiilor rezidenţiale, deşi condiţiile meteo au permis executarea de lucrări pe aproape tot parcursul iernii, au afirmat reprezentanţii industriei de profil, la prima ediţie a Forecast Brunch în Industria Materialelor de Construcţii, organizată recent la Bucureşti.
Potrivit datelor prezentate de aceştia, volumul lucrărilor în zona clădirilor rezidenţiale a înregistrat o scădere de 53,6% în ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023, realizarea de construcţii noi a consemnat o diminuare cu 20,7% pentru acelaşi interval, în timp ce volumul total al lucrărilor de construcţii la nivel naţional a scăzut cu 14,7%. Singurele creşteri sunt consemnate în construcţiile inginereşti, de infrastructură (+7,6%), în zona clădirilor nerezidenţiale (+6,4%), în reparaţii capitale (+4,6%) şi în alte reparaţii şi întreţineri de imobile (+1,5%).
Producătorii de materiale de construcţii consideră că factorii care au influenţat scăderile de mai sus sunt inflaţia, diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei din mediul urban, conflictul din Ucraina şi cel din Orientul Mijlociu, probleme privind lanţurile de aprovizionare, lipsa forţei de muncă, scumpirea carburanţilor şi energiei, care a atras şi creşterea preţurilor materiilor prime. Ultima şi-a pus amprenta pe majorarea preţurilor la materialele de construcţii, chiar dacă, după ce a cunoscut două vârfuri în pandemie şi la începutul războiului din Ucraina, pare că s-a stabilizat la 30%. Reprezentanţii industriei de materiale de construcţii afirmă că majorarea costului de producţie a fost mai rapidă decât aceea a preţului de vânzare şi că o parte din această majorare nu s-a reflectat în preţul de vânzare.
În aceste condiţii, majoritatea antreprenorilor şi investitorilor din industria de materiale de construcţii susţin că anul 2024 va fi unul de supravieţuire pentru companiile din piaţă.
Cristian Găvan, general manager şi fondator al MAM Bricolaj a afirmat: "Evoluţia pieţei europene este îngrijorătoare. În vestul UE, a crescut anul trecut numărul companiilor care au intrat în faliment sau în incapacitate de plată, deşi 2023 a fost un an în care cifra de afaceri în domeniul construcţiilor şi-a menţinut nivelul din 2022. De aceea, consider că trebuie să ne pregătim un kit de supravieţuire în condiţiile în care unele companii din vestul Europei se închid. Cu toată evoluţia de anul trecut, suntem fericiţi că am terminat pe plat anul 2023 comparativ cu anul 2022. Dar observăm că oamenii sunt atenţi la ce cheltuiesc şi de aceea consider că trebuie să fim atenţi pe ce investim".
Cosmin Răileanu, Chief Executive Officer (CEO)&Founder la Vindem-Ieftin.ro (Depozit virtual), a spus: "După o perioadă de 8 ani de creşteri anuale constante şi semnificative - între 50% şi 75% -, anul 2023 a însemnat pentru compania noastră o scădere a valorii vânzărilor dela 15 milioane euro la 13 milioane euro, deşi numărul de tranzactii şi volumul de produse vândute au înregistrat o uşoară creştere. Cauza scăderii o constituie scăderea puterii de cumpărare în segmentul clienţilor din rezidenţial, care şi-au micşorat coşul de cumpărături de la 12.000 lei la 9.000 lei. Constatăm că în 2024 acest trend de reducere a sumei alocate pentru proiecte de construcţii se menţine pentru segmentul de clienţi cu proiecte rezidenţiale, în ce segmentul de clienţi cu proiecte nerezidenţiale înregistrează o creştere, ca şi anul trecut. În rezidenţial, piaţa se duce în zona de construcţii modeste sau să spunem "optimizate". Noi simţim, din punct de vedere al vânzărilor online o foarte mare cerere de la clienţii care renovează sau fac ei înşişi o lucrare şi sperăm la un rezultat mai bun decât anul trecut când abia am reuşit să ajungem la un oarecare profit în urma unor restructurări şi recalibrări".
Colegul său, Flavius Cazan, a precizat că toţi clienţii sunt mult mai atenţi, prospectează piaţa şi abia apoi iau decizia şi a arătat că în primul trimestru din 2024 se constată continuarea trendului descendent în domeniul rezidenţial, unde la unele proiecte au fost reduse suprafeţele de construcţie.
Flavius Cazan a precizat: "Deşi anul 2024 a debutat cu o creştere a cifrei de afaceri de aproximativ 12% pentru compania noastră, clienţii cu proiecte rezidenţiale sunt mai pretenţioşi şi mai atenţi la costuri, reducându-şi semnificativ coşul de cumpărături ca valoare şi conţinut. Spre exemplu, de la o achiziţie de 25 tone de fier/proiect, în anul 2024 cantitatea medie de fier coboară în unele cazuri la 8 tone/proiect, ceea ce semnalează şi o preferinţă tot mai accentuată pentru proiecte de construcţii şi renovări de mici dimensiuni".
În ceea ce priveşte preţul materialelor de construcţii, Marian Pîrvu, CEO al companiei Wetterbest susţine că preţul materialelor de construcţii ce conţin metal nu vor mai putea reveni la nivelul pre-pandemic deoarece preţul materiei prime s-a apreciat cu 30% şi abia recent s-a stabilizat, dar înregistrează fluctuaţii de +/- 5%.
Marian Pîrvu a mai spus: "Debutul războiului din Ucraina a blocat producţia la fel ca ţi debutul pandemiei Covid, însă revenirea nu a mai putut să fie rapidă, războiul creând probleme pe lanţul de aprovizionare şi creşteri speculative de preţ la materiile prime, ce au afectat mai puternic preţurile materialelor de construcţii şi evoluţia pieţei în estul Europei, în special în România şi Polonia. În perioada în care costul materiei prime a evoluat brusc, producătorii au absorbit o parte din creşterea acestuia, fără să o reflecte în preţul de desfacere. Preţurile vor continua să rămână la aceste cote datorită reglementărilor privind obligaţiile de protecţie a mediului, ce aduc bariere la importul materiei prime pentru confecţii metalice şi presupun plata unor taxe de către producătorii acestora. Din păcate în România preţul rămâne principalul criteriu ce influenţează decizia de achiziţie".
Reprezentantul companiei Wetterbest a mai arătat că în piaţa materialelor de construcţii principalele ameninţări sunt taxele de import care nu diferenţiază între producţia de metale din spaţiul UE şi cea din statele terţe, generând o situaţia inechitabilă pentru producătorii din spaţiul comunitar, lipsa controalelor din partea Inspecţiei în Construcţii cu privire la calitatea mărfurilor de pe piaţa locală, exportul semnificativ de materiale de construcţii produse în România şi creditul furnizor, adică faptul că majoritatea companiilor de construcţii sunt susţinute parţial din punct de vedere financiar de către producătorii de materiale de construcţii.
Cristian Mătăşel, CEO al companiei Metigla a afirmat că în 2023 a demarat un trend crescător al numărului proiectelor de renovare a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a arătat că majorarea preţurilor la materialele de construcţii din metal este cauzată de creşterile mari de preţ de pe piaţa internaţională a metalelor şi a precizat că materialele de construcţii din metal au un aport mic, de doar 15% în economia costurilor totale ale proiectelor de construcţii demarate. Cristian Mătăşel a mai spus că Metigla a înregistrat în 2023 o creştere de 5% a cifrei de afaceri şi o majorare de 25% a volumului de materiale vândute şi estimează că acest trend se va menţine şi în anul 2024.
Probleme sunt înregistrate şi în pieţele conexe. Astfel, dacă în anul 2022 piaţa de bricolaj din ţara noastră a înregistrat cele mai bune vânzări din istorie - aproximativ 20 miliarde lei, din care 11 miliarde lei au fost generaţi de liderul Dedeman -, anul 2023 a fost un an atipic în care au fost înregistrate uşoare scăderi ale puterii de cumpărare a clienţilor. Peste 50% din clienţii pieţei de bricolaj îşi bazează decizia pe criteriul de preţ, conform studiilor GFK, iar comerţul online generează peste 5% din cifra de afaceri totală.
Cu toate acestea, există şi situaţii mai bune, mai ales în cazul companiilor mai noi din piaţa materialelor de construcţii.
Răzvan Anastasoaie, CEO al companiei KaminHorn a afimat: "Anul trecut am avut pe zona rezidenţială o scădere de 20% influenţată de războiul din Ucraina, care a dus la creşterea vânzării echipamentelor de încălzire pe bază de lemne. Scăderea a fost abruptă în semestrul doi al anului trecut pe zona rezidenţială, dar în trimestrul trei au crescut comenzile pe zona industrială, ceea ce ne-a situat la finalul anului trecut într-o zonă de plat. Anul acesta ne-am propus o creştere de 20% şi, la finalul primului trimestru, am atins 15%".
Din analiza efectuată şi prezentată de cei de la Depozit Virtual (Vindem-Ieftin.ro) am reţinut că există în rândul clienţilor un trend pozitiv spre achiziţionarea sau construirea de clădiri noi, eficiente energetic, trend impus şi de implementarea Green Deal.
În acest sens, Claudiu Burtoiu, director tehnic la Sttage şi Perfect Arrangement a precizat că oamenii sunt interesaţi de case eficiente energetic, construite din CLT (lemn) şi că se aşteaptă la o creştere a cererii în această vară.