Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Garajul: O anexă a casei, care devine tot mai importantă

F.A. Consilier /

 Garajul: O anexă a casei, care devine tot mai importantă

Foarte mulţi proprietari de case aleg să construiască un garaj pentru maşinile lor, indiferent că vorbim de un garaj alipit casei sau separat de ea. Deşi este numai o anexă a casei, importanţa ce se acordă garajului şi uşilor pentru garaj a crescut foarte mult.

Amplasamentul garajelor pe teren

Distanţa garajului faţă de locuinţă se alege în funcţie de mărimea şi numărul maşinilor pe care le veţi parca acolo. În cazul în care locuinţa dumneavoastră are deschiderile spre garaj atunci distanţa minimă dintre cele două construcţii trebuie să fie de 5 metri iar dacă există în apropiere ziduri sau acoperişuri inflamabile, distanţa minimă admisă este de 10 metri.

Puteţi să optaţi şi pentru un garaj înglobat în casă din care să aveţi acces direct în casă sau puteţi alege varianta unui garaj lipit de casă. Totul depinde de forma terenului, dimensiunile lui şi de dorinţa dumneavoastră.

Accesul spre garaj se recomandă a fi pavat cu pietre sau cu elemente de beton, ne sfătuieşte domnul Lucian Bolcaş, administratorul site-ului www.constructii.ro.

În faţa garajului puteţi amenaja un loc pentru spălarea maşinii, de minimum 5 metri lungime, betonat şi prevăzut cu gură de scurgere. Este indicat ca acest loc să fie încadrat de arbuşti care creează un paravan natural şi protejează în acelaşi timp din punct de vedere fonic şi al poluării.

Orientarea garajelor

Este indicat, pe cât posibil, ca garajele să fie dispuse spre nord, în partea opusă camerelor de locuit şi mai ales a celor de dormit, mai menţionează domnul Bolcaş.

Dimensionarea garajelor

Distanţa între maşină şi pereţii garajului este indicat să fie de cel puţin 20 - 30 cm.

Spaţiul liber necesar în faţa radiatorului trebuie să fie de cel puţin 50 cm, iar în cazul în care există două maşini în acelaşi garaj este indicat să lăsaţi şi pe partea dinspre ieşire o distanţă mai mare decât lăţimea uşii sau de minimum 70 cm, optim 1,20 m.

De asemenea, trebuie să luaţi în calcul şi amplasarea unor spaţii destinate depozitării diverselor scule, materiale sau obiecte necesare maşinii, de aceea este recomandat ca pe latura scurtă sau lungă a garajului să lăsaţi un spaţiu de cel puţin 90 cm pentru amplasarea unor dulapuri destinate depozitării diferitelor obiecte.

Materiale şi finisaje

Materialele de construcţie folosite pentru garajele înglobate în structura casei sunt aceleaşi cu cele folosite pentru ridicarea locuinţei.

Materialele uzuale pentru garajele separate de casă sunt: tablă de metal, pânză rezistentă (prelată), lemnul, acoperite cu plăci de eternit, tablă ondulată.

Pereţii garajului pot fi netencuiţi, rostuiţi şi văruiţi sau căptuşiţi cu diferite plăci.

Ca pardoseală este folosită, în mod frecvet, scliviseala de ciment sau pardoseala din plăci ceramice, pe cât posibil impermeabile. Este adevărat că acestea din urmă necesită o investiţie mai mare dar, în schimb, au avantajul de a putea fi curăţate mai uşor de petele de ulei. Pardoseala este recomandat să fie prevăzută cu sifon cuplat la canalizare. O condiţie necesară este ca nivelul pardoselii garajului să fie ridicat de la cota terenului, cu minimum 15-20 cm.

Elementele şi dispozitivele de iluminat (ferestrele şi lămpile) trebuie să fie amplasate, pe cât posibil, aproape de radiator.

Uşile de garaj nu mai reprezintă un lux

Uşile de garaj nu mai reprezintă de mult timp un lux pentru cei care au deja sau îşi construiesc o casă cu garaj. Acestea reprezintă o necesitate cu atât mai mult cu cât nevoia de confort creşte de la o zi la alta iar aspectul estetic al casei este foarte important pentru fiecare dintre noi. Au un aspect exterior care încântă ochiul datorită nuanţelor variate în care pot fi livrate, de la culorile standard (alb şi maro) şi până la orice culoare din paletarul RAL sau imitaţie de lemn fapt ce permite asortarea cu tâmplăria căminului dumneavoastră.

Alegerea uşii de garaj

Gândiţi-vă că vreţi să cumpăraţi o uşă de garaj la casa pe care o construiţi şi unde veţi locui pentru mult timp sau poate pentru tot restul vieţii. Vreţi o uşă de garaj care să nu vă dea bătaie de cap sau cheltuieli în plus pentru următorii 20 - 30 de ani? Ce afacere faceţi economisind acum şi investind într-un produs pe care mai mult de 2 - 3 ani nu îl puteţi folosi şi nici repara deoarece firma-fantomă a dispărut de pe piaţă? Veţi fi nevoit să cumpăraţi altă uşă de garaj, deci practic să plătiţi cu mult mai mult decât aţi planificat iniţial !

Acum, în situaţia în care vă gândiţi la un produs de marcă renumită trebuie să aveţi în vedere că:

- este o alegere bună, dar să luaţi în considerare că pe piaţă sunt şi produse care sunt cunoscute prin calitate şi garanţie excelentă dar la un preţ considerabil mai bun decât mărcile de referinţă în domeniu;

- cel mai bine este să cântăriţi mai multe oferte încercând să nu cădeţi în capcana celui mai mic preţ;

- trebuie să ţineţi cont şi de experienţa firmei, care trebuie să fie cât mai mare;

- să cereţi cât mai multe detalii despre produsul pe care urmează să-l cumpăraţi şi să verificaţi veridicitatea acestora printr-o vizită la un punct de prezentare al tipului uşilor.

Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare pentru a alege oferta cea mai bună iar totul se rezumă la o transparenţă cât mai bună a informaţiei.

Atenţie, întotdeauna contează şi bugetul pe care-l alocaţi achiziţiei, dar dacă diferenţa este de câteva procente la preţ faţă de un produs care se potriveşte bugetului şi cel pe care v-ar fi plăcut cu adevărat, alegeţi-l întot­deauna pe cel pe care l-aţi dorit, ne sfătuieşte domnul Edward Hagiu, din partea societăţii "Expect Invent" SRL din Bucureşti.

De asemenea, trebuie să ţineţi cont şi de garanţia produsului, de asigurarea serviciilor post-vânzare (montajul profesional al uşii, timpul de intervenţie în cazul unei solicitări în garanţie sau postgaranţie), calitatea şi carac­teristicile produsului, tipul de automatizare, sistemele de protecţie ale uşii (sistemul împotriva prinderii degetelor, calea de rulare ascunsă, sistemul de detectare a obstacolelor, sistemul de protecţie împotriva ruperii cablurilor, sistemul antiefracţie), completează domnul Irinel Grigoraş, sales manager în cadrul societăţii "European Standard" SRL din Oradea, judeţul Bihor.

Uşile vechi din tablă sau lemn, în varianta batantă sau basculantă, nu mai sunt de actualitate, beneficiarii realizând faptul că ele nu sunt fiabile şi nici nu asigură o bună izolaţie a garajului. De aceea, tot mai mulţi dintre utilizatori preferă să schimbe aceste uşi cu unele izolate, de o mai bună calitate şi având un aspect mult mai plăcut. De altfel, aceştia optează şi pentru automatizarea uşilor de garaj, fapt ce face ca acţionarea să fie facilă în orice condiţii meteo. Aveţi nevoie de o anvelopă cât mai bine izolată a casei, fapt ce va face să scadă cheltuielile pentru încălzirea casei, mai ales acum când aceste costuri sunt într-o continuă creştere. Gandiţi-vă că aceste uşi vă asigură un coeficient de transfer termic de doar 1W/mpK, menţionează reprezentantul societăţii Corina Gealan SRL.

Armonia dintre garaj şi casă

În cazul în care garajul face parte din casă şi doriţi să asortaţi uşa garajului cu restul casei specialiştii din domeniu spun că nu există o regulă, totul depinde de gustul şi dorinţa dumneavoastră, important este să fie o armonie între cele două construcţii.

"În cazul în care garajul este lipit de casă, uşa de garaj reprezintă aproximativ 10% din suprafaţa casei. În acest caz uşa reprezintă un element important de design al casei. Uşa poate fi asortată culorii acoperişului, a tâmplăriei sau a faţadei", ne sfătuieşte domnul Irinel Grigoraş.

"Dacă se doreşte o uşă de intrare în ton cu uşa de garaj, se poate dar costurile sunt pe măsură", susţine domnul Edward Hagiu.

Oferta de uşi Krispol de la Corina Gealan oferă posibilitatea de a comanda şi uşi de intrare pietonale încorporate sau alăturate uşilor de garaj, în aceeaşi structură ca acestea în ceea ce priveşte execuţia, culoarea şi repartiţia secţiunilor. Punerea acestora în operă asigură clientului o exploatare eficientă şi confortabilă a garajului. Coloritul şi modelul sunt adaptate uşii de garaj şi accentuează impresia generală exclusiv optică.

Întreţineţi corespunzător uşa de garaj

Pentru a nu avea neplăceri pe parcursul utilizării specialiştii recomandă efectuarea periodică a unei verificări a uşii, precum şi curăţarea anuală a şinelor de diverse depuneri şi praf, gresarea părţilor în mişcare şi curăţarea garniturilor. Suprafaţa panoului se poate curăţa foarte uşor cu apă călduţă şi detergent de vase pentru a-şi recapăta strălucirea.

Pe timp de iarnă, înainte de acţionare, se va curăţa gheaţa depusă pe sol, în dreptul garniturii inferioare de etanşare.

Preţurile variază în funcţie de dotări

Pentru că toate componentele ce alcătuiesc o uşă de garaj sunt importate în ţară, pe categorii şi dimensiuni brute, uşile de garaj sunt dimensionate de către importator la mărimea intrării garajului dumneavoastră. Pe lângă o gamă largă de culori sau imitaţii de lemn destul de mare, sunt şi câteva sute de repere de accesorii ce pot fi adăugate uşii de garaj, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

Toate aceste lucruri fac foarte dificilă crearea unei liste de preţuri pentru uşile de garaj pentru că preţul se face în funcţie de dimensiunile golului pentru uşa de garaj, cerinţele clientului, condiţiile de montaj şi altele, susţine reprezentantul societăţii Expect Invent SRL din Capitală.

Totusi, un preţ informativ, pentru că preţul final se face la faţa locului, după măsurători, pentru o uşă Kingspan de la Expect Invent cu lungimea de 2580 mm şi înălţimea de 1830 mm, este de 663 euro+TVA cu automatizare, transport şi montaj inclus, cu 10 ani garanţie.

Pachetul standard include:

- şine verticale din oţel galvanizat

- şine orizontale duble din oţel galvanizat

- cheder cauciuc inferior dublu

- cheder cauciuc superior dublu

- cheder cauciuc lateral dublu

- panou tip sandwich din oţel cu spumă poliuretanică 40mm

- capace panouri din oţel galvanizat

- role din poliamidă cu rulment

- balamale din oţel galvanizat

- arcuri tracţiune tip resort ce se montează deasupra uşii

- profil de aluminiu pentru prindere cheder superior pe grindă

- culoare standard: ALB 9002

- acţionare electrică: marca Erreka Fenix KIT ce contine: un motor 800N, o şină cu lanţ, două telecomenzi cu două butoane.

Preţul unei uşi rezidenţiale Normstahl achiziţionate de la societatea "European Standard" SRL variază între 600 şi 2000 de euro, în funcţie de dimensiune şi model, iar garanţia este de 10 ani pentru toate componentele uşii.

Manopera variază şi ea între 100 şi 200 de euro, în funcţie de dimensiunea uşii şi dacă uşa este automată sau nu. Menţionăm că preţurile nu conţin TVA.

Siguranţă oferită de uşile acţionate electric

Aspectul de siguranţă pe care îl oferă uşile de garaj secţionale acţionate electric este incontestabil mai mare decât la alte tipuri de uşi de garaj existente pe piaţă, ne-a spus domnul Marin Cruţescu, directorul general al societăţii "Corina Gealan" SRL din localitatea Bragadiru, judeţul Ilfov.

Acestea nu pot fi deschise din exterior decât de posesorul telecomenzii. În momentul în care un intrus ar încerca să ridice uşa cu un levier, motorul va aplica automat contrapresiune şi va menţine uşa de garaj închisă. În plus, accidentele sunt practic imposibile, căci motorul are un senzor care opreşte uşa la întâlnirea cu un obstacol şi apoi o deschide pentru a permite înlăturarea acestuia. Pentru şi mai multă siguranţă se pot folosi fotocelule fiindcă uşa se opreşte din mişcare imediat ce bariera în infraroşu detectează un obiect în cale. Mai mult, optând pentru acest tip de uşa de garaj, spaţiul interior al garajului poate fi folosit la maxim iar în exterior, maşina poate fi parcată chiar în faţa acestuia.

"Corina Gealan" SRL Bragadiru oferă uşi de garaj secţionale rezidenţiale, porţi industriale, uşi de garaj tip rulou, acţionări porţi batante şi culisante. Societatea este distribuitor pentru ţara noastră al firmei Krispol din Polonia.

"Expect Invent" SRL Bucureşti este specializată în producţia, comercializarea şi instalarea uşilor de garaj rezidenţiale şi industriale de tip secţionale şi izolate marca Kingspan. De asemenea, comercializează şi instalează automatizări pentru uşi secţionale, porţi batante şi culisante, bariere, parking management.

"European Standard" SRL Oradea reprezintă, în ţara noastră şi Bulgaria, brandul Normstahl Germania din care fac parte uşile secţionale rezidenţiale cu deschidere verticală şi laterală; uşile basculante - dedicate segmentului DYI; uşile secţionale dedicate segmentului de clienţi premium - uşi personalizate în funcţie de cerinţele clientului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional