Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

JLL: Arabia Saudită conduce activitatea globală de construcţii

Internaţional /

JLL: Arabia Saudită conduce activitatea globală de construcţii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Regatul are proiecte în domeniu, încă neadjudecate, de 1,5 trilioane de dolari

    Arabia Saudită a condus activitatea globală de construcţii în primul trimestru din 2024, cu proiecte încă neadjudecate (pipeline) de 1,5 trilioane de dolari, potrivit unui raport JLL, preluat de arabnews.com.

    Cel mai recent raport al companiei de servicii imobiliare dezvăluie că Regatul a avut, în perioada ianuarie-martie 2024, o cotă de 39% din totalul proiectelor de construcţii din regiunea Orientului Mijlociu şi Africa de Nord, evaluate la 3,9 trilioane de dolari.

    În pipeline-ul Regatului, sectorul activelor de construcţii a reprezentat 62%, respectiv 950 de miliarde de dolari din totalul proiectelor, în timp ce transportul, infrastructura şi alte utilităţi au reprezentat 38% sau 582 de miliarde de dolari, după cum menţionează JLL, citând date din proiectele MEED.

    Laura Morgan, responsabil market intelligence pentru Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul JLL, a declarat: "Creşterea economică şi a populaţiei, respectiv modernizarea au făcut din Arabia Saudită cel mai activ jucător pe piaţa construcţiilor din Orientul Mijlociu, sectorul imobiliar fiind lider pe piaţa proiectelor Regatului în 2023. Rezistenţa impresionantă a sectorului în faţa incertitudinilor globale indică succesul strategiilor de diversificare economică ale Regatului".

    Raportul JLL arată că ţara are ca ţintă o creştere potenţială a Produsului Intern Brut (PIB) cu 2,1% în 2024 şi cu 5,9% în 2025. Conform raportului, progresul Arabiei Saudite în numeroase giga-proiecte din strategia Vision 2030 şi dezvoltări de infrastructură înainte de viitoarea EXPO 2030 au "consolidat poziţia Regatului ca lider în activitatea de construcţii la nivel regional şi global".

    În raport, JLL a menţinut, de asemenea, o perspectivă pozitivă pentru Arabia Saudită, în ciuda provocărilor precum inflaţia, ratele crescute ale dobânzilor şi tensiunile geopolitice.

    Referindu-se la Proiectele MEED, raportul remarcă faptul că sectorul construcţiilor din Regat a înregistrat cea mai mare valoare a proiectelor adjudecate în 2023, totalizând 97 de miliarde de dolari, în creştere faţă de 60 de miliarde de dolari în 2022.

    Laura Morgan a subliniat că, pe măsură ce dinamica pieţei evoluează continuu, impactul costurilor de construcţie asupra creşterii robuste a sectorului nu poate fi exclus. În opinia sa, alte constrângeri ale pieţei, cum sunt lipsa forţei de muncă calificată, disponibilitatea resurselor şi supraîncălzirea pieţei, ar putea exercita o presiune excesivă asupra activităţii de construcţii din Regat.

    Citând recentul indice al managerilor de achiziţii publicat de Riyad Bank în asociere cu S&P Global, JLL a observat că societăţile care operează în sectorul construcţiilor au încercat să reducă angajarea forţei de muncă în primul trimestru pentru a gestiona costurile şi fluxul de numerar.

    Mai mult, raportul subliniază că deficitul persistent de profesionişti calificaţi şi forţă de muncă generală pentru a ţine pasul cu ritmul construcţiilor reprezintă un risc semnificativ în Arabia Saudită.

    "În ciuda întreruperilor recente şi a provocărilor de aprovizionare, analiza JLL relevă o disponibilitate stabilă a materialelor în primul trimestru", a precizat compania de consultanţă imobiliară, adăugând: "Deşi încă există o dependenţă semnificativă de materialele importate, cum sunt geamurile, sistemele de faţadă şi lemnul pe pieţele locale şi regionale, perspectivele pe termen mediu şi lung indică îmbunătăţiri ale capacităţilor locale de producţie, care decurg din cererea generată de proiecte majore în Arabia Saudită".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional