Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Semnal de alarmă privind deficitul de locuinţe din Germania

Locuinţe /

Semnal de alarmă privind deficitul de locuinţe din Germania
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Numărul de apartamente noi finalizate anual în Germania este aproape neschimbat din 2021, ceea ce arată că obiectivele guvernamentale nu au fost nici pe departe atinse, anunţă euronews.com.

    Biroul Federal de Statistică din Berlin a anunţat, la data de 23 mai, că în Germania au fost construite 294.400 de apartamente noi anul trecut, în scădere cu 0,3% faţă de 2022. Acest total este cu mult sub ţinta statului, de 400.000, şi reprezintă o veste proastă pentru sectorul imobiliar din cea mai mare economie europeană, aflat în dificultate.

    În ultimii ani, investiţiile în construcţiile germane au fost împiedicate de ratele ridicate ale dobânzilor, de birocraţie şi de costurile mari cu energia, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.

    Între 2010 şi 2020, numărul de apartamente finalizate în Germania a crescut de la 159.800 la 306.400. Dar, din 2021, creşterea a fost, practic, inexistentă.

    "În faţa creşterii costurilor şi a ratelor dobânzilor, pe lângă lipsa de finanţare pentru construcţii noi la preţuri accesibile, aproape că niciun proiect nou poate fi luat în discuţie, în afară de construcţia de locuinţe subvenţionate", a declarat Axel Gedaschko, preşedintele Asociaţiei Federale a Societăţilor Germane de Locuinţe şi Imobiliare (GdW), menţionând: "Asta înseamnă că tendinţa de finalizare a clădirilor în următorii ani se îndreaptă în mod clar într-o singură direcţie - în scădere".

    Pekka Sagner, expert în locuinţe şi imobiliare la Institutul Economic German, susţine că penuria de locuinţe "va deveni mai acută în viitorul apropiat". Sagner subliniază că s-a înregistrat o scădere semnificativă a autorizaţiilor de construire eliberate din 2022, iar efectul acestui lucru va începe să se vadă cel mai devreme în anul curent.

    "Acest lucru va duce, probabil, la creşteri substanţiale ale preţurilor şi va îngreuna mai mult găsirea unei locuinţe potrivite", a explicat Pekka Sagner.

    Autorităţile din Germania au aprobat numai 259.600 de construcţii în 2023, acesta fiind cel mai scăzut nivel de după 2012.

    Alte date oficiale arată că numărul de autorizaţii a continuat să scadă în primul trimestru al anului 2024.

    Kurt Zech, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Germania, avertizează, citat de Reuters, că piaţa imobiliară din ţară va continua să aibă probleme dacă nu vor reveni investitorii străini. Zech îndeamnă băncile să finanţeze industria de profil pentru a permite finalizarea proiectelor şi speră că piaţa se va redresa anul acesta.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional