Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Cum construim o casă pasivă cu tehnologia ICF Izodom?

Valentin Zaharia, Consultant certificat pentru case pasive Materiale /

Valentin Zaharia, Consultant certificat pentru case pasive

Valentin Zaharia, Consultant certificat pentru case pasive


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Totul pleacă de la un teren pe care îl deţinem sau pe care îl achiziţionăm după ce facem verificările de rigoare din punct de vedere juridic, dar şi din punct de vedere urbanistic, printr-un certificat de urbanism de informare, din care putem afla cu uşurinţă care sunt condiţiile pe care trebuie să le respectăm atunci când proiectăm şi construim locuinţa (înălţime, amprenta la sol, retrageri etc.). Totul devine mult mai sigur şi mult mai uşor atunci când apelăm la serviciile unui arhitect care poate face aceasta verificare.

    Urmează tema de proiectare, prin care transmitem arhitectului detaliile viitoarei locuinţe pe baza cărora va configura compartimentarea interioară şi aspectul exterior. Începând cu această etapă, ar fi ideal ca proiectul să fie optimizat atât din punct de vedere al eficienţei energetice, dar şi din cel al eficienţei economice, de către un consultant certificat pentru case pasive. Acesta poate fi angajat separat de către beneficiari sau există deja în cadrul Biroului de Arhitectură.

    În cadrul acestui proces de optimizare se urmăreşte respectarea celor cinci principii de bază definite în urmă cu 34 de ani de către specialiştii din cadrul Institutului Casei Pasive din Darmstadt Germania:

    1. Alegerea unei tehnologii care să permită montarea unei izolaţii termice continue şi performante, în cazul nostru fiind vorba despre cofraje izolatoare din polistiren expandat Izodom, cu un coeficient de transfer termic U=0,10 W/(m2K), atât pentru pereţi, dar şi pentru fundaţie şi acoperiş;

    2. Eliminarea sau diminuarea punţilor termice atât în faza de proiectare (ex. fundaţie independentă pentru terase), dar şi în faza de execuţie prin evitarea străpungerii izolaţiei termice;

    3. Etanşeizarea locuinţei la interior obţinută foarte uşor în cazul tehnologiei Izodom datorită pereţilor din beton armat şi a membranelor barieră de vapori pentru ferestre;

    4. Alegerea unor ferestre cu un coeficient de transfer termic cât mai mic şi de preferat cu certificare de componentă pentru casă pasivă (ex. Barrier 100 Phz);

    5. Montarea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură la fel, component certificată (ex. Atrea);

    6. Poziţionarea ferestrelor mari predominant pe Sud şi pe cât posibil de evitat pe Nord, precum şi umbrirea corespunzătoare a acestora.

    Pe scurt, respectarea condiţiilor de mai sus şi utilizarea doar de componente certificate oferă garanţia obţinerii certificatului de casă pasivă, care, la rândul lui, ates­tă calitatea construcţiei din toate punctele de vedere.

    Avantajele utilizării tehnologiei ICF (Insulated Concrete Forms) marca Izodom se concretizează prin simplitate atât la proiectare, dar şi la construire, nefiind nevoie de o armată de consultanţi sau de muncitori calificaţi, reducând astfel foarte mult riscul apariţiei erorilor, dar şi al pierderilor de materiale. Nu în ultimul rând, timpul redus de execuţie al structurii izolate termic la standard de casă pasivă (ex. 25 zile lucrătoare pentru 200 mp), dar şi costul scăzut al acesteia reprezintă de asemenea atuuri în cazul alegerii acestei soluţii.

    Concret ajungem în cadrul Biroului nostru să oferim beneficiarilor o solutie completă incluzând un proiect optimizat, alegerea componentelor, calcul costuri estimative şi o construcţie corect executată, cu posibilitatea certificării acesteia drept casă pasivă, iar aceste servicii le oferim gratuit în cazul utilizării tehnologiei Izodom.

    Povestea casei pasive certificate în data de 15 iunie 2024 în cadrul evenimentului nZEB Expo organizat la Bucureşti, poate fi găsită pe blogul beneficiarului https://caseicf.wordpress.com/

    O altă poveste, de data aceasta video, poate fi găsită pe YouTube sub denumirea de Casa Magică Baloteşti.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional