"Work on Progress": STRABAG redefineşte viitorul industriei de construcţii
Companii / 13 iunie 2024
Platforma "Work On Progress" prezintă cele mai importante proiecte prin care STRABAG, una din marile companii de construcţii din Europa, prezentă de 30 de ani şi în România, îşi va îndeplini obiectivul atingerii neutralităţii climatice până în 2040.
În contextul în care sectorul construcţiilor este responsabil pentru 38% din emisiile globale de CO2, STRABAG îşi asumă un rol de pionierat în industrie. Lansarea platformei de sustenabilitate "Work on Progress" - https://work-on-progress.strabag.com/ro în România reflectă angajamentul companiei de a deveni neutră din punct de vedere climatic de-a lungul întregului lanţ valoric până în 2040 şi de a se transforma în cel mai inovator şi mai sustenabil grup de construcţii din Europa.
"Work on Progress": PEOPLE. PLANET. PROGRESS.
Strategia de sustenabilitate a STRABAG evidenţiază amprenta economică, de mediu şi socială a companiei pe trei mari piloni: oamenii, planeta şi inovaţia. Compania consideră că industria construcţiilor are responsabilitatea de a dezvolta soluţii pentru a funcţiona într-un mod neutru din punct de vedere climatic, responsabil din punct de vedere social şi ecologic. STRABAG construieşte pentru oameni şi împreună cu oamenii, iar fiecare proiect creează valoare adăugată pentru oameni şi pentru societate. Strategia de decarbonizare a companiei pune accent pe materiale ecologice, pe utilizarea eficientă a resurselor şi refolosirea eficientă a acestora, precum şi pe elemente de proiectare specifice pentru a reduce pierderile şi a limita impactul negativ asupra mediului.
"Work on Progress": Emisiile de dioxid de carbon
Obiectivul STRABAG este de a reduce amprenta de carbon în toate procesele, de la activităţile de birou la operaţiunile de pe şantier. Parcursul de sustenabilitate al companiei include următoarele obiective de etapă: emisii neutre în toate locaţiile administrative până în 2025, proiecte de construcţii neutre din punct de vedere climatic până în 2030, construcţii cu funcţionare neutră din punct de vedere climatic până în 2035, pentru a ajunge în 2040 la neutralitate de-a lungul întregului lanţ valoric - materiale, proiecte de construcţie, operare neutre din punct de vedere climatic.
STRABAG construieşte şi utilizează instalaţii de energie solară de peste zece ani şi îşi propune o extindere strategică în iniţiative de energie regenerabilă. De asemenea, compania dezvoltă în mod sistematic tehnologii de reducere a amprentei de carbon a betonului şi, împreună cu parteneri din industrie şi cercetare, acumulează o experienţă importantă în utilizarea betoanelor cu emisii reduse de carbon.
"Work on Progress": Materiale şi economie circulară
STRABAG ajută la realizarea de drumuri mai sustenabile cu Clean Air Asphalt (ClAir® Asphalt), un produs multifuncţional care purifică aerul şi reduce zgomotul, minimizând astfel impactul traficului de vehicule asupra oamenilor şi a mediului înconjurător. STRABAG este o companie inovatoare şi în ceea ce priveşte reciclarea asfaltului, investind în cercetări cu privire la cea mai bună modalitate de a obţine rate ridicate de reciclare, menţinând în acelaşi timp standarde înalte de calitate.
"Work on Progress": Digitalizare, procese şi inovaţie
STRABAG implementează 250 de proiecte de inovaţie şi 400 de initiative de sustenabilitate. Revoluţia digitală are protenţialul de a schimba faţa industriei de construcţii, iar STRABAG face numeroşi paşi în această direcţie. Printre tehnologiile implementate de companie se numără: modelarea 3D (BIM - Building Information Modeling), senzori şi camere avansate, printare 3D sau printare 3DLight_OnSite - roboţi de imprimare 3D mobili în mod individual, dar sincronizaţi între ei, care operează direct pe şantier.
STRABAG în România
Prezentă pe plan local de 30 de ani, STRABAG activează în toate sectoarele de construcţii, în special în segmentele de infrastructură de transport, construcţii de clădiri şi inginerie civilă, precum şi în proiecte de construcţii de mediu. Compania şi-a consolidat poziţia pe piaţă prin contribuţia la modernizarea infrastructurii din România şi la modelarea peisajului urban.
Anul 2023 a însemnat pentru STRABAG o creştere record de 65% a volumului de producţie, de la 315,46 milioane de euro în 2022 la 519,26 milioane de euro la finalul anului trecut. Aceste rezultate vin ca urmare a finalizării cu succes a unor proiecte cheie, STRABAG consolidându-şi poziţia ca unul dintre cei mai de încredere jucători din sectorul construcţiilor. Printre acestea se numără secţiunea Cheţani - Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania (A3), care asigură o conectivitate critică, de mare viteză, între Târgu Mureş, Timişoara şi Arad, precum şi cu Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care a fost finalizată cu un avans de 8 luni. În plus, în 2023, a fost atinsă o altă etapă importantă odată cu finalizarea noului Terminal T4 de la Aeroportul Iaşi. În 2024, STRABAG a finalizat drumul expres de aproximativ 19 km care leagă Autostrada Transilvania (Biharia) de Şoseaua de Centură a Municipiului Oradea (Sântandrei) cu o lună înainte de termen. Este cel de-a patrulea proiect de infrastructură de transport executat înainte de termen în ultimii ani, după pasajul Mogoşoaia de pe Centura Bucureşti şi tronsoanele Ungheni - Târgu Mureş şi Cheţani - Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania.
STRABAG şi-a extins cu succes forţa de muncă în România, cu o creştere notabilă de 10% a numărului de angajaţi în 2023. Această creştere de la 1.768 la 1.942 de angajaţi evidenţiază expansiunea operaţională robustă a companiei şi reflectă dedicarea acesteia de a crea oportunităţi valoroase de angajare şi de a contribui în mod pozitiv la economia locală.
"Work on Progress": "STRABAG modelează viitorul construcţiilor din România prin utilizarea noilor tehnologii
Pe plan local, STRABAG se evidenţiază ca unul dintre pionierii utilizării Building Information Modeling (BIM), o metodologie şi un set de tehnologii care facilitează planificarea, proiectarea, construcţia şi administrarea construcţiilor folosind modele digitale. Tehnologiile BIM au jucat un rol important în finalizarea înainte de termen a drumului expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi Autostrada Transilvania, precum şi în execuţia terminalului T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi. Vizualizarea proiectului, scanările şantierelor cu drona, machine control şi modelarea 3D pentru coordonarea tehnică şi extragerea cantităţilor au fost câteva dintre cele mai dese utilizări ale procesului BIM în proiectele STRABAG.
În proiectul de la Oradea, STRABAG a utilizat capacităţile BIM pentru a eficientiza procesele de construcţie şi pentru a îmbunătăţi transparenţa în monitorizarea lucrărilor. Astfel, modelarea 3D dinamică şi actualizările rapide de date oferite de BIM au permis minimizarea erorilor, optimizarea alocării resurselor, precum şi respectarea programului de lucrări.
În ceea ce priveşte proiectul de la Iaşi, scanările cu drona şi încărcarea datelor procesate în cloud au oferit acces rapid la informaţii atât pentru echipele din birou, cât şi pentru echipele din şantier, permiţând o evaluare rapidă a corectitudinii lucrării sau măsurarea preliminară a stocurilor şi cantităţilor din şantier. Vizualizarea proiectului a jucat un rol important în comunicarea cu comunitatea impactată de lucrările extinderii Aeroportului Iaşi, prin punerea la dispoziţie de vizualizări pentru simularea etapelor de execuţie şi reconfigurarea rutelor de transport.
Prin intermediul platformei "Work On Progress", compania STRABAG îşi propune să promoveze cele mai importante măsuri de sustenabilitate adoptate la nivel global, măsuri cu aplicabilitate şi în România în următorii ani.
(C)