Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

FinanţareFonduri nerambursabile de 15,5 milioane euro pentru microîntreprinderile din Bucureşti şi Ilfov

Alexandru David Ştirile Zilei /

Microîntreprinderile din Bucureşti şi judeţul Ilfov pot accesa fonduri europene în valoare de aproximativ 15,5 milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, prin Axa prioritară 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local, domeniul de intervenţie 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor, potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). În primul apel, din 2008, au fost depuse 62 de proiecte, din care 30 au fost respinse şi 32 au fost contractate. Valoarea totală a proiectelor contractate este de aproape 5,5 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabile reprezintă în jur de 2,9 milioane de euro. La al doilea apel, lansat în noiembrie 2009, solicitanţii au depus până în prezent 82 de proiecte, dintre care 15 au fost respinse, iar 67 se află în curs de evaluare, potrivit aceloraşi surse. Valoarea totală a unui proiect poate fi între 100.000-3.000.000 lei (200.000 euro maximul finanţării nerambursabile conform ajutorului de minimis). Beneficiarii domeniului de intervenţie sunt societăţile din mediul urban cu până la 9 angajaţi, care pot obţine finanţare nerambursabilă de până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. Activităţile eligibile vizează achiziţionarea de echipamente şi tehnologii pentru producţie sau serviciciile prestate, achiziţionarea de sisteme IT, respectiv construirea, extinderea sau modernizarea spaţiilor de producţie sau în care societatea prestează servicii. De asemenea, sunt eligibile cheltuielile de consultanţă pentru implementarea proiectului, dar nu şi pentru întocmirea sa.

Potrivit doamnei Simona Curpan, coordonatorul biroului de informare al ADRBI, pe acest domeniu au depus proiecte multe centre medicale (încadrate ca microîntreprinderi).

"În etapa a doua s-a simplificat dosarul cererii de finanţare faţă de prima etapă, în sensul că sunt solicitate mai puţine documente. De asemenea, oferim sprijin potenţialilor beneficiarilor pe tot parcursul unui proiect", subliniază doamna Curpan.

Doamna Claudia Ionescu, şeful Departamentului Promovare Regională şi Investiţii al ADRBI, relatează că principalele motive care au dus la respingerea proiectelor se referă la faptul că solicitanţii nu furnizează documentaţia completă, nu păstrează legătura cu Agenţia şi nu transmit clarificări atunci când acestea sunt cerute sau pur şi simplu deoarece nu se încadrează în scopul programului.

Tot în cadrul Axei prioritare 4, pe domeniul major deintervenţie 4.1 - Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor, alocarea finaciară pentru intervalul 2007-2013 este de 24,3 milioane de euro. Cererea este deschisă din aprilie 2008, iar valoarea totală a unui proiect poate fi între 1,7-85 milioane de lei. Pe acest domeniu sunt eligibile autorităţile publice locale, camerele de comerţ, asociaţiile care reprezintă mediul de afaceri, societăţile comerciale sau cooperativele. Până în prezent au fost depuse 8 proiecte, din care 5 au fost respinse, iar 3 sunt în curs de evaluare, precizează sursele citate.

În schimb, în cadrul aceleiaşi axe, pe domeniul major de intervenţie 4.2 - Reabilitarea centrelor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi, deşi alocarea pentru regiunea Bucureşti-Ilfov este de 20,85 milioane euro, nu sunt proiecte depuse.

Doamna Simona Curpan explică absenţa cererii prin faptul că singurii solicitanţi eligibil, autorităţile publice locale, nu deţin astfel de situri. Prin urmare fondurile vor fi realocate altor axe sau domenii pentru care fondurile au fost epuizate şi există în continuare cerere. Autoritatea de Management pentru POR, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, urmează să ia o decizie în acest sens în luna aprilie.

ADRBI este Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional. Axa prioritară 4 dispune în regiunea Bucureşti-Ilfov de o alocare orientativă de aproximativ 70,5 milioane euro, din totalul de 393 milioane euro.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional