Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Fortim Trusted Advisors: 47% dintre locuinţe au fost achiziţionate cu cash, fără împrumut la bancă în Bucureşti

F.D. Ştirile Zilei /

Fortim Trusted Advisors: 47% dintre locuinţe au fost achiziţionate cu cash, fără împrumut la bancă în Bucureşti

O evoluţie bună pentru piaţa rezidenţială, la finalul primelor două trimestre ale acestui an, pe fondul creşterii atât a tranzacţiilor cu locuinţe, cât şi a numărului ipotecilor. Cumpărătorii care achiziţionează locuinţe cu cash, fără a recurge la un împrumut bancar rămân într-o pondere semnificativă, conform unui comunicat de presă al Fortim Trusted Advisors.

În total au fost tranzacţionate 23.861 apartamente şi case, din ianuarie, până la finalul lunii iunie 2024, în Bucureşti, 53% din acestea fiind cumpărate prin credit ipotecar şi 47% cu cash.

"În continuare, 47% dintre tranzacţiile cu locuinţe în Bucureşti-Ilfov, în primul semestru al anului 2024, s-au realizat cu cash, ceea ce înseamnă că există şi o disponibilitate mare pentru investiţii în locuinţe. Cele mai atractive se dovedesc a fi apartamentele noi din Bucureşti, care beneficiază de cea mai matură piaţă a închirierilor", declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Luna iunie 2024 a confirmat trendul ascendent al pieţei achiziţiilor de locuinţe, atât la nivel naţional, cât şi în Bucureşti. În iunie 2024, s-au tranzacţionat 3.862 locuinţe în Bucureşti, o creştere cu 26% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut şi cu 14% faţă de luna mai 2024.

"Piaţa imobiliară primeşte un impuls prin noile oferte de credite ipotecare cu dobânzi mai mici, ceea ce s-a văzut în creşterea numărului de tranzacţii în Bucureşti, cu 26% în luna iunie 2024 faţă de luna iunie 2023. Scăderea dobânzii de referinţă de către BNR este a doua veste bună, care va da şi mai multă încredere potenţialilor cumpărători şi va creşte interesul pentru cumpărarea de locuinţe, în perioada următoare", declară George Călin, Residential Manager la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

În total, în Bucureşti, în primele şase luni din 2024 s-au înregistrat 12.848 ipoteci, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna iunie 2024 s-au încheiat 2119 ipoteci, o creştere cu 42% faţă de luna iunie 2023.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional