Volumul total al spaţiilor de birouri închiriate în afara Capitalei este în creştere. Numai în primele trei luni din 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafaţă totală care reprezintă 47% din suprafaţa totală tranzacţionată anul trecut, în toate centrele de afaceri mari, conform unui comunicat de presă al companiei de consultanţă imobiliară Fortim Trusted Advisors.
În primele luni din 2024, cererea de spaţii de birouri de clasă A din marile oraşe a totalizat 17.672 mp în afara Capitalei, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate. Cererea pentru Cluj-Napoca a cumulat 14.452 mp, ceea ce reprezintă 82% din total.
"În Cluj-Napoca, piaţa de birouri a cunoscut o dezvoltare organică, semnificativă, în ultimii ani, devenind a doua cea mai mare piaţă regională din România, după Bucureşti. Stocul spaţiilor de birouri din Cluj-Napoca a crescut de patru ori şi s-a ajuns la o piaţă matură, cu 37 clădiri de birouri moderne, ce însumează o suprafaţă totală de 337.441 mp, reflectând interesul investitorilor şi dezvoltatorilor pentru acest centru regional. Şi gradul de neocupare este mai scăzut decât în Bucureşti, în momentul în care se eliberează un birou se găseşte repede un chiriaş care să îl ocupe, ceea ce indică o cerere constantă pentru aceste spaţii", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.
În primul trimestru din 2024, în Cluj-Napoca, s-au încheiat opt tranzacţii de închiriere birouri. Printre chiriaşii noi se numără şi compania Square Ventures, din domeniul IT&C, care a închiriat un birou de 896 mp, în Hexagon Offices, cu spaţii de clasă A, reprezentat în exclusivitate de Fortim Trusted Advisors.
De asemenea, Banca Transilvania îşi deschide un birou nou în The Office, cu o suprafaţă totală de 1.800 mp.
Şi-au mai schimbat biroul în Cluj-Napoca companiile Yopeso, HN Services şi Funding Dinasty.
Şi prelungirile de contracte de închiriere au avut o pondere importantă, de aproape jumătate din volumul total. Cea mai mare tranzacţie de acest tip a fost prelungirea contractului de 8.500 mp, în The Office, de către compania Betfair.
Timişoara s-a aflat pe locul doi în topul pieţelor de închiriere birouri şi are premise de creştere
În Timişoara, în primul trimestru din 2024, s-a tranzacţionat 11% din suprafaţa totală închiriată în afara Capitalei. Un exemplu este contractul semnat de compania SAP, care a prelungit închirierea birourilor din proiectul AFI Timişoara, de clasă A, cu o suprafaţă de 2.000 mp.
Este posibil ca până la finalul anului, oraşul de pe Bega să atragă şi mai mulţi chiriaşi. În 2024, în Timişoara se va livra clădirea nouă de birouri Paltim Office, cu o suprafaţă de 16.000 mp.
O altă tranzacţie importantă a avut loc în Braşov, unde compania Fortech şi-a reînnoit spaţiul de birouri din proiectul de birouri Coresi Business Park.
"Pentru următorii ani, investitorii pregătesc 12 clădiri de birouri, cu un total de aproape 150.000 mp, numai în Cluj-Napoca, demararea lucrărilor şi evoluţia construcţiilor fiind condiţionate şi de cererea viitoare. Centrele regionale vor continua să se dezvolte, să atragă atenţia companiilor în căutare de spaţii de birouri, datorită costurilor mai mici cu chiriile, pentru spaţii de aceeaşi calitate şi, nu în ultimul rând, datorită faptului că în aceste oraşe, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi, Craiova şi Oradea se pot realiza mai uşor birouri sub conceptul oraşul de 15 minute, proiectele mixed-use aflate în derulare oferind soluţii complete", Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.