Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Interviu Marius Şoflete, organizator nZEB Expo & specialist construcţii nZEB

Ştirile Zilei /

Interviu Marius Şoflete, organizator nZEB Expo & specialist construcţii nZEB

Marius Şoflete, inginer constructor şi proiectant certificat de case pasive, este una dintre figurile proeminente în domeniul construcţiilor eficiente energetic din România. Cu o vastă experienţă în management de proiect, Şoflete îşi aduce expertiza şi pasiunea în organizarea nZEB Expo, cel mai mare eveniment local dedicat construcţiilor sustenabile, care va avea loc în premieră la Bucureşti între 14-16 iunie 2024.

1.Ce reprezintă exact o casă nZEB şi care sunt principalele caracteristici ale acesteia în comparaţie cu o locuinţă tradiţională?

nZEB vine de la nearly Zero Energy Building şi înseamnă "clădire cu consum de energie aproape egal cu zero". Este o direcţie dată de Uniunea Europeană pentru a reduce consumul de energie din surse fosile şi a îl creşte pe cel din surse regenerabile pentru utilizarea unei clădiri. Pentru a funcţiona şi a fi confortabilă, o clădire are nevoie de energie pentru încălzire pe timp de iarnă, răcire pe timp de vară, ventilat şi adus aer proaspăt, produs apă caldă menajeră şi iluminat, iar acest consum este calculat la nivel anual şi raportat la metru pătrat util. Adică câţi kwh se consumă, pentru fiecare metru pătrat util, pe an, pentru a funcţiona această clădire. Şi aici intervine nZEB atât ca principii, cât şi ca legislaţie, pentru că deja vorbim de obligativitate în a reduce consumul de energie - şi anume impunerea unor valori maxime de consum energetic primar pe care o clădire le poate avea, în funcţie de destinaţia clădirii şi de zona climatică în care e realizată. Peste aceste limite se mai adaugă limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră aferente producerii acestor energii şi necesitatea de a putea produce cel puţin 30% din energia necesară din surse regenerabile locale.

Aşadar o clădire nZEB are, în medie, următoarele condiţii pe care trebuie să le respecte:

- necesarul total anual de energie primară să fie mai mic de o valoare anume dată (exemplu sub 120kwh/m2an) în funcţie de tipul clădirii şi zona climatică;

- emisiile de gaze cu efect de seră - C02 să fie sub o anumită valoare dată (exemplu sub 20kg/CO2 m2an);

- şi cel puţin 30% din necesarul total de energie să poată fi produs la faţa locului (sau în limita a 30km) din surse regenerabile locale.

Construcţiile tradiţionale / sau clasice, cum le numim, care nu au în mod expres integrate exigenţe de eficienţă energetică, au consumuri energetice de 5 - 7 ori mai mari şi nu îşi pot produce nici măcar 10% din necesarul de energie cu surse regenerabile.

Practic diferenţa dintre o casă nZEB şi o casă "tradiţională" e ca diferenţa dintre o maşină hibrid şi o maşină Diesel euro 2 (poate).

2.Ce beneficii concrete aduce construcţia unei case nZEB sau pasive pentru proprietari?

Cel mai mare beneficiu pe care o clădire realizată în exigenţa nZEB (legislaţie naţională / europeană) sau în standard de Casă Pasivă (principii universal valabile de eficienţă energetică în peste 120 de ţări şi spre care converge de fapt nZEB-ul) este reducerea semnificativă a consumului de energie, implicit a facturilor la energie şi posibilitatea de a ajunge într-o zonă de independenţă energetică ridicată. Aici vorbim de un avantaj cuantificabil, financiar şi matematic, dar un avantaj mare greu de cuantificat în cifre este creşterea confortului - atât a celui fizic - datorat temperaturilor mai bune şi mai controlabile în care funcţionează casa, a calităţii aerului interior şi a lipsei problemelor de tip mucegai şi degradări, cât şi, mai ales, a celui psihologic, în care nu mai stai stresat de costul ridicat al facturilor şi de dependenţa resurselor şi a costurilor aferente de mediul politic.

3.Care sunt principalele tehnologii şi materiale folosite în construcţiile nZEB şi pasive şi cum contribuie acestea la atingerea obiectivelor de eficienţă energetică şi durabilitate?

Înainte de tehnologii, mai degrabă importante şi relevante sunt principiile de construire, care nu sunt deloc complicate sau ne la îndemână, ci din contră - sunt, de fapt, destul de logice şi pragmatice, şi anume:

1.dacă vrem să reducem consumul de energie pentru încălzire, pur şi simplu trebuie să termoizolăm construcţia mai bine - atât la fundaţii, cât şi la pereţi şi acoperişuri, cu grosimi cuprinse între 15 şi 25 de cm, ceea ce în piaţa de până acum erau pe la un 10cm. Apoi să folosim ferestre cu 3 foi de sticlă în loc de 2, cu rame performante şi cu un montaj corect, ce conţine şi nişte benzi de etanşare ca aerul să nu se piardă la îmbinarea dintre materiale.

2.dacă vrem să avem durabilitate crescută a construcţiei, trebuie pur şi simplu să fim mult mai atenţi pe şantier şi în execuţie, cum punem materialele în operă şi cum evităm greşeli precum cele ce formează aşa numitele punţi termice - adică zone în care căldura şi umiditatea circulă şi se mişcă pe acolo mult mai accelerat. Aici apar degradări şi stricăciuni în timp.

3.dacă vrem să avem aer proaspăt permanent în clădire, şi avem nevoie de un astfel de aer proaspăt permanent, pentru a putea funcţiona corect noi ca oameni în interiorul unei clădiri - atunci în loc să deschidem iarna ferestrele (care sincer de fapt nu prea se întâmplă), putem folosi un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, care face această treabă pentru noi :), adică aduce permanent aer proaspăt de afară pe care îl preîncălzeşte cu căldură stoarsă din aerul scos afară. Şi aşa avem aer proaspăt permanent în care mai trebuie să investim 20% din energie pentru a îl încălzi iarna.

4.dacă vara vrem să scădem necesarul de încălzire, atunci folosim sisteme de umbrire precum rulouri sau jaluzele exterioare, copaci sau chiar şi elemente de vegetaţie şi arhitectură, care, alături de o ventilare bună mai ales pe timp de seară, ne pot reduce la jumătate consumul de energie pentru răcire.

5.pentru apa caldă menajeră - mai ales dacă o producem cu ajutorul unei pompe de căldură sau puffer, o stocăm în rezervoare bine termoizolate pentru a nu pierde din energie.

6.folosim pentru iluminat corpuri de iluminat care consumă foarte puţină energie versus cantitatea de lumină dată, la care mai putem folosi senzori de prezenţă şi aplicaţii de smart care să eficientizeze consumul.

Aceşti paşi sunt absolut normali şi de bun simţ în realizarea unei construcţii şi pot duce la economii de energie de până la 70% raportat la un consum iniţial. Şi de aici încolo - faptul că avem nevoie de o cantitate mică de energie atrage după sine un necesar de putere instalată mic, care face productivă şi rentabilă o pompă de căldură (de orice fel), care mai departe poate fi parţial alimentată de energia electrică produsă de panourile fotovoltaice şi, de aici, independenţa energetică e mult mai aproape.

4.Cum se încadrează nZEB Expo în eforturile de educaţie şi conştientizare a publicului despre importanţa construcţiilor eficiente energetic şi a caselor nZEB?

Prin nZEB Expo mi-am dorit să aduc într-un singur loc toate disciplinele, specialităţile şi toţi factorii implicaţi în realizarea unei construcţii eficiente energetic - de la arhitecţi, ingineri şi auditori energetici, la beneficiarii care îşi doresc în viitor o clădire nouă, furnizori de sisteme de construcţii, producători de materiale şi produse de construcţii, echipamente şi instalaţii, dar şi constructori, antreprenori şi meşteri implicaţi în realizarea fizică şi efectivă a unei construcţii. În plus, am reuşit să aducem alături de noi şi domeniul bancar - care finanţează / creditează şi ajută financiar orice mişcare, şi aici Banca Transilvania a venit cu departamentul intern de credite pe direcţia de dezvoltare Sustenabilă, şi oferă o serie de resurse financiare avantajoase ce stimulează şi încurajează investiţii în măsuri suplimentare de creştere a performanţei energetice, dar şi furnizor naţional de energie - cum este E.ON Energie România - care, pe de o parte, o bună parte din energia livrată provine din surse regenerabile, dar, pe de altă parte, prin pachetele de produse şi serviciile pe care le-au dezvoltat, accesibilizează mult tranziţia către independenţă energetică.

În plus, la acest eveniment mai reuşim să aducem autorităţi (primării şi consilii judeţene), dar şi dezvoltatori imobiliari.

Evenimentul este gândit ca unul integrativ, în care pornim de la prezentările tehnice realizate pe scena principală unde vor fi susţinute discursuri şi prezentări tematice cu şi despre proiectarea nZEB , mergem pe scena de prezentări practice şi aplicate, unde se ţin workshopuri practice de construire şi trecem printre cele aproape 150 de standuri cu producători, produse şi servicii dedicate exclusiv construcţiilor eficiente energetic, expuse de către partenerii invitaţi la acest eveniment.

Practic, evenimentul este un one stop shop cu soluţii accesibile de eficienţă energetică, prin care orice vine de aici, poate aplica din ziua următoare soluţiille în proiectul său. Şi intrarea este gratuită, bineînţeles, pentru că eficienţa energetică nu este doar despre lege sau moft, ci este o nevoie acută a fiecărui om care trăieşte / locuieşte sau munceşte într-o clădire în România.

5.Care sunt aşteptările dvs. cu privire la impactul nZEB Expo asupra industriei construcţiilor din România şi cum vedeţi rolul acestuia în promovarea standardelor nZEB în ţară?

Aşteptarea mea personală este ca oamenii să înţeleagă că e înspre binele lor pe termen lung să construiască mai eficient energetic, şi îmi doresc ca toţi cei care vin aici să vadă că şi nZEB şi ideea de Casă Pasivă sunt accesibile azi pe piaţa din România, atât ca know-how şi specialişti, cât şi ca soluţii, produse şi, bineînţeles, costuri.

Şi cel mai mult, îmi doresc ca oamenii să se conecteze între ei, să formeze legături şi să îşi găsească la eveniment coechipieri, parteneri şi orice alte resurse au nevoie pentru a prinde curaj şi a construi mai eficient energetic.

6.Cum credeţi că nZEB Expo poate influenţa deciziile şi alegerile persoanelor interesate de construcţia sau renovarea unei locuinţe în România în ceea ce priveşte adoptarea standardelor nZEB şi pasive?

E un eveniment fizic, unde vor fi prezenţi peste 150 de expozanţi cu standuri aplicate şi soluţii practice pe tema eficienţei energetice, unde poţi să vii, să pui mâna, să pui întrebări, şi mai ales să primeşti răspunsuri, să vezi cu ochii tăi cum funcţionează şi cât cum costă, să iei date de contact şi să ai un om de legătură pe subiect, de la care să te poţi informa.

Apoi prin prezentările şi workshop-urile pe care le facem, să poţi vedea ca vizitator exemple de bune practici, cum se face corect, cum spun specialiştii că se face, şi cum au făcut alţii, la care funcţionează.

7.Care sunt principalele provocări sau obstacole întâmpinate în promovarea şi implementarea construcţiilor nZEB şi pasive în România şi cum vedeţi depăşirea acestora în viitor?

Cea mai mare problemă este lipsa oamenilor pregătiţi în domeniu. Nu mai avem şcoli profesionale pentru meşteri şi nici în fizica construcţiilor, în universităţi, nu se pune accentul pe eficienţă energetică (referindu-mă aici la proiectanţi). Astfel, profesioniştii în construcţii nu cunosc principiile de eficienţă energetică sau nu au încredere în ele, nu văd importanţa detaliilor specifice unor astfel de proiecte şi nu privesc clădirile din punct de vedere holistic (în standardul nZEB sau de casă pasivă, fiecare detaliu de construcţie este corelat cu un altul şi, fără o proiectare şi execuţie conformă în toate etapele, performanţa energetică a clădirii scade).

Cum depăşim această problemă? Prin educaţie! Profesioniştii în construcţii au, în ziua de astăzi, numeroase evenimente, workshop-uri, conferinţe sau schimburi de experienţe cu alte ţări în care se pot implica. Între timp, prin nZEB Expo şi prin activitatea mea de pe blog, asta îmi propun - să ofer tuturor părţilor implicate în sectorul construcţiilor know-how integrat, teoretic şi practic, despre cum se construiesc clădirile eficiente energetic.

8.Ce sfaturi aveţi pentru cei care doresc să construiască sau să-şi renoveze locuinţa conform standardelor nZEB sau pasive, dar se simt descurajaţi de costuri sau de lipsa de informaţii în acest sens?

Frica şi ezitările vin, în general, din lipsa clarităţii. Principalul sfat pe care îl ofer, odată conştientizată nevoia de a construi sau renova la o calitate bună, este documentarea. Conţinutul despre nZEB şi case pasive este, astăzi, acoperit pe toate mediile şi de multiple instituţii sau creatori de conţinut. Eu, de exemplu, am publicate pe canalul de YouTube peste 500 de materiale video educative despre construcţiile nZEB şi pasive, toate tratate cu responsabilitatea redactării unei lucrări de doctorat. De asemenea, prin Academia Soflete, realizez cursuri de formare nZEB pentru proiectanţi şi chiar programe de project management al şantierului pentru beneficiarii care îşi doresc să se implice activ în construcţia casei lor, să aibă control pe calitatea lucrării şi pe costuri.

(C)

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional