Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Piaţa rezidenţială, în declin

George Marinescu Ştirile Zilei /

Piaţa rezidenţială, în declin

Proiectele rezidenţiale se pare că sunt în stand-by în acest an, fapt ce se resimte în activitatea producătorilor de materiale de construcţii din ţara noastră, care s-au confruntat şi anul trecut cu o scădere a volumului lucrărilor în zona rezidenţială, dar cu o creştere a volumului de lucrări în zona construcţiilor industriale, au afirmat participanţii la prima ediţie a Forecast Brunch în Industria Materialelor de Construcţii.

Potrivit datelor prezentate, anul trecut zona construcţiilor rezidenţiale a cunoscut o scădere de 60% faţă de anul 2021, lucru consemnat şi în raportul ianuarie 2024 versus ianuarie 2023, unde rezidenţialul înregistrează un minus de 53,6%. O scădere de 20,7% a fost consemnată şi în zona construcţiilor noi, fapt reflectat şi de scăderea cu 14,7% a volumului total de lucrări de construcţii.

Antreprenorii consideră că factorii care au influenţat această scădere sunt inflaţia, scăderea puterii de cumpărare şi creşterea preţurilor la materii prime. Ultima şi-a pus amprenta pe majorarea preţului la materialele de construcţii, chiar dacă, după ce a cunoscut două vârfuri în pandemie şi la începutul războiului din Ucraina, pare că s-a stabilizat la 30%. Reprezentanţii industriei de materiale de construcţii afirmă că majorarea costului de producţie a fost mai rapidă decât aceea a preţului de vânzare şi că o parte din această majorare nu s-a reflectat în preţul de vânzare.

Producătorii de materiale de construcţii au arătat că activitatea lor este influenţată de preţul la materii prime şi au exemplificat cu evoluţia preţului la oţel care a fost destul de abruptă în ultimii ani.

În aceste condiţii, majoritatea antreprenorilor şi investitorilor din industria de materiale de construcţii susţin că anul 2024 va fi unul de supravieţuire pentru companiile din piaţă.

Cristian Găvan, general manager şi fondator al MAM Bricolaj a afirmat: "Trebuie să ne pregătim un kit de supravieţuire în condiţiile în care unele companii din vestul Europei se închid. Cu toată evoluţia de anul trecut, suntem fericiţi că am terminat pe plat anul 2023 comparativ cu anul 2022. Dar observăm că oamenii sunt atenţi la ce cheltuiesc şi de aceea consider că trebuie să fim atenţi pe ce investim".

Cosmin Răileanu, Chief Executive Officer (CEO)&Founder la Vindem-Ieftin.ro (Depozit virtual), a spus: "Bugetele allocate construcţiilor sunt mai mici în anul 2024, iar noi vedem asta din media comenzilor care a scăzut de la 12.000 lei la 9.000 lei şi este într-o continuă scădere. Piaţa se duce în zona de construcţii modeste sau să spunem «optimizate». Noi simţim, din punct de vedere al vânzărilor online o foarte mare cerere de la clienţii care renovează sau fac ei înşişi o lucrare şi sperăm la un rezultat mai bun decât anul trecut când abia am reuşit să ajungem la un oarecare profit în urma unor restructurări şi recalibrări".

Colegul său, Flavius Cazan, a precizat că toţi clienţii sunt mult mai atenţi, prospectează piaţa şi abia apoi iau decizia şi a arătat că în primul trimestru din 2024 se constată continuarea trendului descendent în domeniul rezidenţial, unde la unele proiecte au fost reduse suprafeţele de construcţie.

Alte probleme cu care se confruntă antreprenorii din industria materialelor de construcţii sunt lipsa forţei calificate de muncă, a specialiştilor, concurenţa neloială din partea unor companii care nu respectă standardele la materiale, concurenţă tolerată de instituţiile statului, în special de Inspectoratul de Stat în Construcţii, impredictibilitatea fiscală şi impredictibilitatea legislativă.

Cu toate acestea, există şi situaţii mai bune, mai ales în cazul companiilor mai noi din piaţa materialelor de construcţii.

Răzvan Anastasoaia, CEO al companiei KaminHorn a afimat: "Anul trecut am avut pe zona rezidenţială o scădere de 20% influenţată de războiul din Ucraina, care a dus la creşterea vânzării echipamentelor de încălzire pe bază de lemne. Scăderea a fost abruptă în semestrul doi al anului trecut pe zona rezidenţială, dar în trimestrul trei au crescut comenzile pe zona industrială, ceea ce ne-a situat la finalul anului trecut într-o zonă de plat. Anul acesta ne-am propuis o creştere de 20% şi, la finalul primului trimestru, am atins 15%".

Din analiza efectuată şi prezentată ieri de cei de la Depozit Virtual (Vindem-Ieftin.ro) am reţinut că există în rândul clienţilor un trend pozitiv spre achiziţionarea sau construirea de clădiri noi, eficiente energetic, trend impus şi de implementarea Green Deal.

În acest sens, Claudiu Burtoiu, director tehnic la Sttage şi Perfect Arrangement a precizat că oamenii sunt interesaţi de case eficiente energetic, construite din CLT (lemn) şi că se aşteaptă la o creşterii a cererii în această vară.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional