Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Storia: Sibiu şi Bucureşti sunt oraşele cu cea mai mare creştere a preţurilor la apartamentele noi

F.D. Ştirile Zilei /

Storia: Sibiu şi Bucureşti sunt oraşele cu cea mai mare creştere a preţurilor la apartamentele noi

În luna mai a acestui an, preţurile apartamentelor de vânzare - vechi şi noi - au înregistrat o creştere de 14% comparativ cu luna mai a anului trecut, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. La capitolul contactărilor, datele arată că în luna mai a acestui an au fost cu 27% mai multe interacţiuni între vânzători şi cumpărători comparativ cu luna mai a anului trecut. În ceea ce priveşte durata de viaţă a anunţurilor cu proprietăţi de vânzare de pe site, aceasta a scăzut semnificativ, cu 56% faţă de luna mai 2023 şi cu 6% faţă de luna anterioară (aprilie 2024), ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai mare şi că proprietăţile se tranzacţionează mai rapid. Aşadar, cu cât scade durata de expunere a anunţurilor pe site, creşte viteza de tranzacţionare a imobilelor menţionate în anunţurile imobiliare.

"Deşi observăm o tendinţă de creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară, nivelul de accesibilitate rămâne totuşi ridicat, mai ales în Bucureşti. Capitala se clasează pe locul trei în ţară în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor de vânzare, după Cluj-Napoca şi Braşov, dar se bucură de veniturile cele mai ridicate ale populaţiei din România. Diferenţa dintre preţurile imobiliare din Bucureşti şi Cluj-Napoca este semnificativă, cu aproape 900 de euro mai mult pe metrul pătrat în Cluj, în timp ce veniturile lunare în Bucureşti sunt cu 11% mai mari. Aceste cifre reflectă o capacitate mai mare a locuitorilor din Bucureşti de a accesa piaţa imobiliară, în ciuda preţurilor în creştere" a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna mai 2024

În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi şi vechi a fost în luna mai 2024 de 1.824 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în mai 2024, de 1.811 euro/metru pătrat, un preţ cu 18% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior şi cu 1% mai mic faţă de luna aprilie 2024. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.839 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat faţă de luna mai a anului trecut şi cu 1% mai mic faţă de cel din luna aprilie a anului curent.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară

Comparând preţurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 oraşe analizate, oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, se observă o serie de diferenţe.

Astfel, în Cluj-Napoca şi în Timişoara regăsim cea mai mică diferenţă de preţ între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferenţă de -1% în favoarea apartamentelor noi, care sunt cu puţin mai scumpe decât apartamentele vechii. De asemenea, cea mai mare diferenţă de preţ se regăseşte în Oradea şi Sibiu. Apartamentele vechi din Oradea sunt cu 8% mai ieftine comparativ cu apartamentele noi, iar în Sibiu apartamentele vechi sunt cu 8% mai scumpe comparativ cu apartamentele noi.

Cluj-Napoca: În luna mai a.c., preţurile medii pentru apartamentele noi şi vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.717 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.729 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu luna mai 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.702 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior.

Iaşi: În luna mai 2024, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Iaşi a fost de 1.597 euro/metru pătrat. De asemenea, preţurile apartamentelor noi au înregistrat o creştere medie de 11% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.581 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 15%, comparativ cu luna mai 2023, fiind de 1.628 euro/metru pătrat.

Timişoara: În luna mai a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Timişoara a fost de 1.611 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.620 euro, cu 8% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creştere de 13%, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.607 euro/metru pătrat.

Braşov: În luna mai a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Braşov a fost de 1.980 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 2.067 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât cel din luna mai 2023. Totuşi, preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 20% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.915 euro/metru pătrat.

Sibiu: În luna mai a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Sibiu a fost de 1.602 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 18% în luna mai a.c. faţă de luna mai din 2023, ajungând la 1.532 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţurile pentru locuinţele vechi au avut creşteri de 14%, ajungând la 1.658 euro/metru pătrat.

Constanţa: În luna mai a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Constanţa a fost de 1.738 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna mai a.c., apartamentele noi au avut un preţ de cerere de 1.769 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 11% mai ridicate faţă de luna mai 2023, ajungând la o valoare de 1.706 euro/metru pătrat.

Oradea: În luna mai a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Oradea a fost de 1.568 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.648 euro (în creştere cu 11% în mai 2024 vs. 2023). Preţurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preţ mediu de cerere de 1.517 euro/metru pătrat, cu o majorare de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Craiova: În luna mai a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Craiova a fost de 1.598 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.627 euro/metru pătrat (în creştere cu 10% în mai 2024 vs. 2023), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.586 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună anului anterior.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional