Eficienţa energetică a locuinţelor este o temă care a revenit puternic pe agenda publică, potrivit unui comunicat de presă. Studiile arată că izolarea termică a locuinţei poate să reducă factura pentru încălzire chiar şi cu 50%. Cu alte cuvinte, o locuinţă bine izolată termic asigură tot confortul necesar şi o factură de încălzire suportabilă, indiferent de preţul energiei. Pe perioadă de vară o locuinţă reabilitată oferă un mai bun confort termic.
Potrivit comunicatului, pentru a obţine un termosistem care să îndeplinească toate aşteptările legate de eficienţa energetică a locuinţei şi să reziste un timp îndelungat, cel mai important este să alegeţi materiale de calitate. AdePlast oferă clienţilor o mulţime de soluţii, oferind polistiren şi adezivi cu proprietăţi de top. Garanţia calităţii vine din experienţa bogată a companiei şi din tehnologia modernă folosită în procesul de fabricaţie, toate materialele fiind produse în fabricile din România.
Conform comunicatului, pentru a obţine o izolare termică optimă, este recomandată folosirea la exterior a unui polistiren cu o densitate bună. Astfel, polistirenul expandat AdePlast EPS 80+ sau cel grafitat AdePlast 80 reprezintă variante recomandate pentru orice lucrare. Bineînţeles, în portofoliul AdePlast se mai găsesc şi alte soluţii, cu proprietăţi chiar mai bune. De exemplu, se poate alege un polistiren extrudat, care este mai dens şi are o rezistenţă mecanică bună, fiind recomandat pentru izolarea fundaţiilor, a pardoselilor sau a teraselor. Nu în ultimul rând, izolarea la interior sau a acoperişului se poate realiza cu polistiren expandat AdePlast EPS 60, acesta având toate proprietăţile necesare. În ceea ce priveşte adezivul, AdePlast are o gamă variată, de unde meşterii pot alege produsul cel mai potrivit pentru tipul lucrării. De mare succes pe piaţa românească se bucură Polistirol Premium, un adeziv superior care iese în evidenţă prin aderenţa excelentă, flexibilitate de excepţie şi rezistenţa ridicată.
Cum se aplică termosistemul
Un termosistem mai conţine şi alte elemente în afara polistirenului şi adezivului. Astfel, diblurile, plasa de armare şi stratul final au şi ele un rol important în obţinerea unui termosistem eficient şi durabil. Nu în ultimul rând, contează şi experienţa şi priceperea meşterului, care trebuie să aplice corect materialele, urmărind toţi paşii necesari.
Suportul peste care se aplică termosistemul este esenţial. Este recomandat ca pregătirea acestuia să se facă prin tencuire, urmând apoi ca pereţii să fie curăţaţi, nivelaţi şi amorsaţi pentru ca adezivul să aibă o aderenţă cât mai bună. Urmează apoi montarea plăcilor de polistiren, pe suprafaţa cărora se aplică adeziv. Plăcile se aşază întreţesute pe perete. Dupa montarea acestora, urmează prinderea diblurilor. Acestea se aleg în funcţie de tipul polistirenului, în cazul celui expandat fiind recomandate diblurile de plastic. Odată ce am trecut şi de acest pas, urmează aplicarea masei de şpaclu. Aici, tot mortarul adeziv AdePlast Polistirol Premium este o alegere cât se poate de inspirată, caracteristicile acestuia fiind ideale pentru această etapă. Urmează apoi plasa de armare şi stratul de acoperire. Aici se poate aplica ori o vopsea de exterior, ori o tencuială decorativă.
Greşeli frecvente şi soluţii recomandate
Una din cele mai frecvente erori în aplicarea termosistemului este umplerea rosturilor dintre plăcile de polistiren cu adeziv, acolo unde acestea nu pot avea contact perfect. Corect este să se folosească în acest caz o spumă poliuretanică, Sika Boom-582 Foam Fix fiind o alegere excelentă. Folosită la lipirea plăcilor de termoizolaţia, această spumă are calităţi deosebite, fiind extrem de rezistentă. O altă greşeală frecventă este montarea diblurilor înainte ca adezivul să se întărească. Tot determinată de grabă, o altă eroare este aplicarea amorsei şi tencuielii înainte ca masa de şpaclu să se întărească. Cert este că un meşter priceput va şti cum să monteze un termosistem de calitate şi va recomanda, de fiecare dată, cele mai potrivite materiale.
Dacă aţi ajuns cu casa la nivelul termoizolaţiei înseamnă că aţi parcurs deja o serie paşi importanţi, însă trebuie reţinut că atât la exterior cât şi la interior, folosirea materialelor de calitate este esenţială. Spre exemplu, pe lângă materialele de la AdePlast, pot fi utilizate, în complementaritate, toate soluţiile SIKA destinate sectorului rezidenţial care includ soluţii pentru partea de construcţie care nu se "vede", dar şi pentru toate operaţiunile de finisaj interior şi exterior.
Sika România este subsidiară a concernului elveţian Sika AG, fondat în 1910 Baar Elvetia, şi prezentă pe piaţa din România de aproape 20 ani. În toţi aceşti ani, compania a cunscut mai multe etape de dezvoltare atât prin construcţii proprii de fabrici (Braşov - fabrica de aditivi pentru betoane, Cluj - mortare speciale pentru construcţii), cât şi prin achiziţii locale: 2019 - Arcon membrane, principalul producător de membrane bituminoase din România; 2020 - Adeplast SA, lider consacrat în producţia unei game lărgite de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice (EPS), astfel încât am ajuns la un număr de 13 fabrici şi linii de producţie locate în 7 zone ale ţării şi peste 670 de angajaţi.
Sika este lider global în producţia de materiale chimice specializate, are o poziţie de top pe piaţa dezvoltării şi producţiei de sisteme şi produse de etanşare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie utilizate în sectorul construcţiilor şi în industria auto. Grupul elveţian cu peste 25.000 de angajati in intreaga lume, este prezent cu filialele sale în peste 100 ţări din şi detine 300 de unităţi de producţie. În 2020 Sika a realizat la nivel global realizeaza o cifra de afaceri de peste 7,8 miliarde CHF.