Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ÎN HĂŢIŞUL DE TERMENE ŞI PROCEDURI,"Debitorul poate amâna la nesfârşit ieşirea din insolvenţă"

Finanţare /

"Debitorul poate amâna la nesfârşit ieşirea din insolvenţă"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În hăţişul de termene şi proceduri, debitorul poate amâna la nesfârşit ieşirea din insolvenţă, subliniază Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte CEC Bank.

    Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "Întrucât procedura de insolvenţă durează foarte mult, şi păstrarea integrităţii acestor imobile este destul de dificilă, atât din cauza intemperiilor, dar şi din cauză că de multe ori dispar unele componente".

    Radu Gheţea a precizat că, după o stagnare foarte lungă a sectorului imobiliar, se observă un reviriment în această piaţă.

    În acest context, băncile sunt gata să dea credite, mai ales având în vedere lichiditatea crescută din sistemul bancar, ne-a mai spus domnia sa, apreciind că şi dobânzile reduse la creditele în lei ar trebui să constituie un punct de creştere pentru acest tip de împrumuturi.

    "Prima ofertă a ţării noastre, şi pentru investitorii străini şi pentru cei români, este că dobânda la creditele în lei este deja comparabilă, dacă nu, în unele cazuri, mai scăzută decât dobânda la împrumuturile în valută, după ce ani şi ani de zile ne gândeam că nu se va ajunge niciodată aici", apreciază bancherul.

    (Interviu cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor)

    Reporter: Cum a evoluat, anul trecut, piaţa imobiliară, din punctul de vedere al băncilor?

    Radu Graţian Gheţea: Se observă un reviriment în acest sector, în sensul că încep să se mişte uşor operaţiunile pe piaţa imobiliară, după o stagnare foarte lungă a segmentului. La acest fapt a ajutat foarte mult continuarea şi diversificarea programului "Prima Casă".

    Piaţa locuinţelor este una care se mişcă, însă pare că mai mult se mişcă piaţa spaţiilor de birouri, ceea ce este un lucru bun, pentru că apar locuri de muncă.

    Aş dori să menţionez că acest reviriment timid are şi va avea cu siguranţă susţinerea băncilor, chiar dacă piaţa de real estate ne-a creat destul de multe probleme în perioada crizei. Segementul de real-estate din România trebuie să se dezvolte, iar sistemul bancar are fondurile necesare în acest sens.

    Reporter: Înseamnă că băncile au apetit pentru creditare?

    Radu Graţian Gheţea: După câteva mişcări de politică monetară făcute de BNR în ultimele luni - rezerva minimă obligatorie şi dobânda de politică monetară au fost reduse -, în piaţă există lichiditate destul de multă, care trebuie folosită în cel mai eficient mod. Acest lucru presupune să dai credite. Băncile sunt interesate să folosească această lichiditate în creditare şi aşteptăm să vină atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, întrucât este un moment favorabil - dobânzile sunt jos, iar bani există.

    Reporter: Băncile sunt dispuse să crediteze şi investiţii imobiliare mari, ţinând cont că mulţi dezvoltatori de acest gen au intrat în insolvenţă?

    Radu Graţian Gheţea: Atunci când vor fi afaceri creditabile şi va fi nevoie de bani, băncile care au adus lichiditate când a trebuit şi după aceea au luat-o înapoi o vor readuce în ţară, pentru că România are oportunităţi deosebit de mari.

    Reporter: Sunt investitorii interesaţi să contracteze credite?

    Radu Graţian Gheţea: Investitorii vin la bănci, în special cei prezenţi pe piaţa birourilor şi pe segmentul spaţiilor comerciale. Nu vin încă cei care doresc să construiască blocuri sau ansambluri rezidenţiale, pentru că, mai întâi, trebuie lichidate cele aflate în insolvenţă.

    Reporter: Cum decurge recuperarea creanţelor de la companiile în insolvenţă?

    Radu Graţian Gheţea: Procedura de insolvenţă este foarte greoaie. Cu mare frecvenţă se întâmplă ca planurile de reorganizare să nu fie viabile. În acelaşi timp, evaluarea blocurilor şi a cartierelor rezidenţiale este destul de dificil de realizat. De multe ori, noi suntem obligaţi să asigurăm paza acestor ansambluri şi, cu toată paza pe care o punem, sunt cazuri în care dispar părţi din imobile, ceea ce îngreunează procesul de vânzare. Aşadar, întrucât procedura de insolvenţă durează foarte mult, şi păstrarea integrităţii acestor imobile este destul de dificilă, atât din cauza intemperiilor, dar şi din cauză că de multe ori dispar unele componente.

    ARB a făcut nenumărate intervenţii, solicitând ca procedura insolvenţei persoanelor juridice să fie simplificată. Nu am avut succes, ci dimpotrivă, dacă înainte specialiştii în domeniu erau executorii bancari, care puteau să continue mai uşor munca de conciliere cu debitorul şi, în multe cazuri, chiar să îl aducă în situaţia să revină în activitate, acum avem executori judecătoreşti, practicieni în insolvenţă etc., iar în tot acest hăţiş de termene şi proceduri, debitorul poate amâna la nesfârşit ieşirea din insolvenţă.

    Reporter: Cât de afectat este sistemul bancar de insolvenţa debitorilor din domeniul imobiliar?

    Radu Graţian Gheţea: Fiecare bancă a fost expusă mai mult sau mai puţin acestui fenomen, întrucât instituţiile financiare au avut un apetit diferit pentru acest tip de credite.

    Băncile, prin natura lor, sunt entităţi care-şi asumă riscuri, pentru că noi nu lucrăm cu banii noştri, ci cu banii clienţilor. Au fost şi momente faste, când sistemul bancar a mers foarte bine, economia mergea foarte bine, după care a venit criza şi lucrurile au luat o turnură total diferită. Acest lucru nu înseamnă că rămânem blocaţi în ideea că, ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat, nu vom mai da credite, întrucât, în acest caz, ne desfiinţăm ca industrie.

    Reporter: Instituţiile financiare au condiţii mai dure pentru creditare?

    Radu Graţian Gheţea: Asumarea riscului trebuie să fie făcută în acest moment nu neapărat cu aceleaşi restricţii sau reţineri pe care le-am avut în timpul crizei, în care nu mai vedeam ce se întâmplă. Trebuie să fim flexibili şi să ne adaptăm contextului actual din piaţă, iar acest lucru nu înseamnă să înăsprim condiţiile de creditare, ci, dimpotrivă, să le relaxăm, ca să ne putem face meseria.

    Reporter: În acest caz, cu ce oferte vin băncile, pentru atragerea clienţilor?

    Radu Graţian Gheţea: Prima ofertă a ţării noastre, şi pentru investitorii străini, şi pentru cei români, este că dobânda la creditele în lei este deja comparabilă, dacă nu, în unele cazuri, mai scăzută decât dobânda la împrumuturile în valută, după ce ani şi ani de zile ne gândeam că nu se va ajunge niciodată aici.

    Reporter: Care este profilul clientului bancar, în acest moment?

    Radu Graţian Gheţea: Aş spune că profilul clientului nu mai este similar nici cu cel de dinainte de criză, nici cu cel din timpul crizei. Am remarcat că se întâmplă ceea ce era de aşteptat - cei mai curajoşi deja fac pasul să meargă la bancă pentru un credit, pentru că vor să-şi îndeplinească un vis, respectiv să-şi ia o casă. Lecţiile din ultimii ani îi fac să fie mult mai atenţi la ceea ce solicită şi la ceea ce semnează. Trebuie să fim atenţi la ce ne angajăm.

    Sunt solicitări de împrumut şi pentru achiziţionarea unei vile sau a unei case de lux, mai ales că preţurile acestora au scăzut, la care se adaugă cererile de locuinţă prin programul "Prima Casă".

    Reporter: Credeţi că programul "Prima Casă" va fi în continuare motorul creşterii creditării?

    Radu Graţian Gheţea: Eu sunt foarte bucuros că acest program a fost prelungit, având un plafon de 2,5 miliarde lei, care înseamnă foarte mult pentru revigorarea pieţei imobilare şi segmentului construcţiilor, dar şi pentru asigurarea de locuri de muncă. Toate acestea mă duc cu gândul că vom avea mai multe solicitări de credite decât în anii trecuţi.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional