Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ADP green building: 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, în 2023

T.B. Ştirile Zilei /

ADP green building: 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, în 2023

Pe parcursul anului 2023, 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai puţin faţă de anul record 2022, se arată într-un comunicat al ADP green building, remis redacţiei. Dintre acestea au fost 116 clădiri certificate BREEAM şi 12 clădiri certificate LEED, potrivit sursei menţionate.

Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producţie sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) şi birouri (în acest an doar 19), relatează sursa citată.

Pentru al 4-lea an consecutiv, CTP obţine cel mai mare număr de certificări: 43, informează compania. În plus faţă de cele 9 clădiri noi, şi-au reînnoit certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de clădiri certificate anterior, ajungând la 108 clădiri certificate, se mai arată în comunicat. Cele 108 clădiri certificate reprezintă peste 25% din totalul de clădiri certificate BREEAM în România, potrivit sursei indicate. PENNY au mai obţinut 18 certificări pentru magazinele lor în anul 2023, ajungând la 39 de clădiri certificate BREEAM. NEPI Rockcastle şi Globalworth, obţin fiecare câte 9 certificări BREEAM sau LEED, relatează sursa citată.

Cu toate acestea, a avea o strategie ESG (Environmental, Social and Governance) puternică devine un aspect din ce în ce mai important pentru companiile din sectorul construcţiilor, iar certificarea BREEAM sau LEED a portofoliului de clădiri e componenta principală a acestei strategii, transmite compania.

Într-un context în care apar tot mai multe instrumente, direcţii, concepte, aplicaţii, care îşi dovedesc sau nu relevanţa în timp, sistemele de certificare, dintre care cele mai cunoscute sunt BREEAM şi LEED, reuşesc să se adapteze constant integrând cele mai recente preocupări şi cercetări, arată datele comunicatului. Prin grila de evaluare, ele oferă comparabilitate între clădiri, indiferent de ţara în care sunt construite şi de funcţiunea acestora şi sunt credibile, fiind validate de organizaţii imparţiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.), precizează sursa. Din aceste motive sunt preferate de finanţatori, fonduri de investiţii, proprietari de clădiri, chiriaşi şi societate în general, menţionează compania.

Certificările acoperă prin excelenţă componenta de mediu, însă ating şi multe aspecte sociale (de exemplu cerinţele pentru sănătatea şi siguranţa muncitorilor în etapa de construire) şi de guvernanţă (de exemplu proiectarea integrată, verificarea şi testarea sistemelor clădirii înainte de recepţie, existenţa şi publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilităţi către management etc.), conform sursei precizate. De asemenea, prin versiunile care urmează să apară în cursul anului 2024, BREEAM şi LEED vor integra planul de decarbonizare a clădirilor noi sau existente şi vor valida funcţionarea clădirilor fără emisii de carbon, indică sursa citată.

Potrivit datelor comunicatului "În 2023 au apărut certificări BREEAM pentru proiecte publice. Am finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, obţinând chiar calificativul Outstanding, respectiv reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Judeţean Bistriţa, respectiv Consiliul Judeţean Cluj. De asemenea, avem alte proiecte în curs de certificare pentru Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Timiş. Am fost plăcut impresionat că au apărut licitaţii în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanţi." a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional