Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Câţi ani de muncă sunt necesari pentru achiziţia unui apartament în marile oraşe ale lumii

A.V. Piaţa Imobiliară /

Perioada medie necesară pentru ca un muncitor calificat să îşi poată achiziţiona un apartament de circa 60 mp în apropiere de centrul oraşului

Perioada medie necesară pentru ca un muncitor calificat să îşi poată achiziţiona un apartament de circa 60 mp în apropiere de centrul oraşului

Creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor la nivel global, din 2020 până în prezent, a făcut ca achiziţia unui apartament să fie din ce în ce mai inaccesabilă pentru multe persoane, conform datelor UBS, preluate de visualcapitalist.com.

Sursa citată arată că, spre exemplu, în Tokyo, achiziţia unui apartament necesită venitul mediu combinat pe 14 ani, pentru un muncitor calificat, ceea ce îi consolidează statutul de unul dintre cele mai puţin accesibile oraşe din lume. În schimb, perioada scade la cinci ani pentru lucrătorii din San Francisco, datorită veniturilor medii mai mari, alimentate de industria tehnologică.

Conform UBS, să cumperi un apartament în Hong Kong este extrem de costisitor, de aceea oraşul se află în fruntea clasamentului, cu un necesar de 22 de ani. Datele UBS arată că proprietăţile din apropierea centrului oraşului costă, în medie, 2.560 de dolari pe metru pătrat - semnificativ mai mult decât în New York, unde preţurile variază între 1.500 şi 2.000 de dolari pe metru pătrat. Chiar dacă preţurile proprietăţilor din Hong Kong au scăzut la minimele ultimilor 12 ani, în termeni reali, dreptul de proprietate rămâne ceva nesigur pentru majoritatea rezidenţilor.

La realizarea clasamentului, UBS a luat în calcul numărul mediu de ani pe care un muncitor calificat trebuie să îi lucreze pentru a-şi permite să cumpere un apartament de circa 60 de metri pătraţi în apropiere de centrul oraşului. După primele două locuri, Hong Kong şi Tokyo, urmează Paris (13 ani), Londra (12 ani), Tel Aviv şi Singapore (10 ani), Sydney (9 ani), Zurich, Vancouver, Munchen, New York, Sao Paulo (8 ani), Los Angeles, Geneva, Amsterdam (7 ani).

Paris este oraşul cel mai puţin accesibil din Europa, în ciuda preţurilor reale ale locuinţelor care au scăzut cu peste 20% faţă de vârfurile post-pandemie. Dacă un muncitor calificat are nevoie de veniturile pe 13 ani ca să-şi poată cumpăra un apartament în capitala Franţei, la Londra sunt necesari 12 ani.

În New York, preţul mediu de vânzare a unui apartament din Manhattan a fost de aproape 1,2 milioane de dolari la sfârşitul anului 2023, reflectând o creştere cu 44% a costului pe metru pătrat, în ultimul deceniu, conform sursei citate.

Departamentul Clădiri din Hong Kong a aprobat 14 planuri de construcţie

Departamentul de Clădiri din Hong Kong a aprobat, în luna august, 14 planuri de construcţie - patru pe insula Hong Kong, şase în Kowloon şi patru în Noile Teritorii, anunţă hongkongbusiness.hk. Dintre planurile aprobate, opt sunt pentru apartamente şi apartamente + zonă comercială, două sunt destinaţii comerciale, iar patru sunt pentru servicii destinate comunităţii.

În aceeaşi lună, autorităţile au aprobat începerea lucrărilor la zece proiecte de construcţii care, la finalizare, vor asigura 64.505 mp suprafaţă brută pentru uz casnic, implicând 1.502 unităţi, şi 38.346 mp suprafaţă brută pentru uz non-casnic, anunţă bd.gov.hk. Departamentul a primit notificarea de începere a lucrărilor de suprastructură pentru trei proiecte de construcţie. Instituţia a emis, de asemenea, 15 permise de ocupare, dintre care două pe insula Hong Kong, cinci în Kowloon şi opt în Noile Teritorii. Dintre imobilele certificate pentru ocupare, suprafaţa brută de uz casnic a fost de 69.576 mp, implicând 2.319 unităţi, iar 18.417 mp pentru uz non-casnic.

Costul declarat al noilor clădiri finalizate în august a totalizat aproximativ 3,3 miliarde de dolari.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional