Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ADR Nord-Est - Organism Intermediar pentru implementarea POR 2007-2013

F.A. Finanţare /

Constantin Apostol, director general ADR Nord-Est

Constantin Apostol, director general ADR Nord-Est

Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), unul din cele trei fonduri constituite pentru accesarea banilor europeni. Pentru implementarea sa, Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est îndeplineşte rolul de Organism Intermediar.

Vasile Asandei, purtător de cuvânt al ADR Nord-Est, ne-a spus că, în ziua de 26 ianuarie, a fost semnat la Bucureşti Acordul cadru privind delegarea de atribuţii de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), în calitate de Autoritate de Management, către ADR Nord-Est.

La jumătatea lunii mai, se afla în lucru o serie de documente legate de implementarea POR 2007-2013, inclusiv forma revizuită a acestuia, care a fost trimisă spre aprobare Comisiei Europene (CE).

Domnul Asandei ne-a menţionat că o serie de atribuţii vor fi delegate către nivelul regional, cu un impact major asupra absorbţiei fondurilor structurale în regiunile de dezvoltare din ţara noastră. Printre principalele atribuţii delegate se numără informarea, publicitatea şi help-desk-ul (punct de informare şi sprijin pentru solicitanţi şi beneficiari); dezvoltarea portofoliului de proiecte; participarea în procesul de evaluare şi selecţor, semnarea contractelor cu beneficiarii; moni-torizarea şi verificarea imple-mentării proiectelor finanţate prin POR 2007-2013.

Atribuţiile ADR Nord-Est

Pe lângă informarea pentru beneficiari şi ajutorul acordat în pregătirea proiectelor, ADR Nord-Est va îndeplini următoarele atribuţii în calitate de Organism Intermediar: evaluarea proiectelor, contractarea, monitorizarea, verificarea realizării operaţiunilor, verificarea păstrării pistei de audit la nivel de beneficiar, arhivarea documentelor pe o perioadă de cel puţin trei ani de la închiderea POR, precum şi detectarea şi corectarea eventualelor nereguli.

Astfel, ADR Nord-Est are misiunea de generare a dezvoltării economico-sociale în Regiunea de Nord-Est a ţării, de elaborare şi promovare a strategiei, atragere de resurse, identificare şi implementare a programelor de finanţare pentru stimularea creşterii economice durabile, face eforturi susţinute pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale şi pentru crearea unui portofoliu consistent de proiecte.

În acest sens, ADR organizează sesiuni de instruire pentru potenţialii beneficiari, solicită partenerilor regionali (instituţii publice şi private) să inventarieze proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi constituie un portofoliu de proiecte care va fi utilizat la elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională 2007-2013.

Criterii pentru proiectele europene

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să îndeplinească anumite criterii de evaluare strategică, dar şi criterii generale de eligibilitate.

Criteriile de evaluare strategică a proiectelor sunt următoarele:

- Contribuţia proiectului la realizarea obiectivului general şi a obiectivelor specifice ale Programului Operaţional Regional 2007-2013;

- Contribuţia proiectului la realizarea strategiei de dezvoltare a Regiunii;

- Complementaritatea cu alte proiecte realizate la nivel regional din fonduri publice.

Criteriile generale de eligibilitate sunt următoarele:

- Proiectul trebuie să se încadreze în domeniile eligibile în cadrul Programului Operaţional Regional;

- Solicitantul de proiect dovedeşte calitatea de proprietar sau, după caz, concensionar al clădirii, pe o durată de minim 10 ani;

- Proiectul are studii de fezabilitate, inclusiv toate avizele necesare;

- Solicitantul de proiect trebuie să facă dovada capacităţii de finanţare;

- Solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea administrativă de implementare a proiectului;

- Activităţile propuse spre finanţare în cadrul proiectului să nu fi fost finanţate din fonduri publice în ultimii 5 ani;

- Costurile proiectului se încadrează în limitele financiare prevăzute pentru tipul respectiv de proiect;

- Graficul plăţilor efectuate de beneficiar către contractor să nu depăşească data de 30 iunie 2015;

- Proiectul să fie în conformitate cu activităţile eligibile în cadrul axei prioritare;

- Solicitantul să fie eligibil în cadrul axei prioritare ;

- Activităţile proiectului să fie realizate la termenele propuse şi cu ajutorul financiar solicitat;

- Proiectul trebuie să fie sustenabil după încetarea finanţării, să dovedească exis-tenţa surselor financiare pentru funcţionare, întreţinere şi reparaţii.

POR urmăreşte dezvoltarea regiunilor slab dezvoltate

Fondurile Structurale şi de Coeziune sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeană (UE) acţionează pentru eliminarea disparităţilor economice şi sociale între regiuni, în scopul realizării coeziunii economice şi sociale. Acestea au o funcţie importantă de redistribuire în favoarea statelor membre şi regiunilor celor mai defavorizate, ceea ce atrage consecinţe macroeconomice importante, contribuind la creşterea competitivităţii regiunilor al căror potenţial este subutilizat.

Aceste fonduri sunt:

- Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), care susţine dezvoltarea economică durabilă la nivel regional şi local, prin mobilizarea capacităţilor locale şi diversificarea structurilor economice în domenii precum cercetare şi dezvoltare tehnologică, inovare şi antreprenoriat, societatea informaţională, IMM-uri, protecţia mediului, turism, energie;

- Fondul Social European (FSE), ce contribuie la sporirea adaptabilităţii forţei de muncă şi a întreprinderilor, creşterea accesului pe piaţa forţei de muncă, prevenirea şomajului, prelungirea vieţii active şi creşterea gradului de participare pe piaţa muncii a femeilor şi imigranţilor, sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor dezavantajate şi combaterea dis-criminării;

- Fondul de Coeziune, prin intermediul căruia sunt finanţate proiectele din domeniul protecţiei mediului şi reţelelor de transport transeuropene, cele din domeniul dezvoltării durabile, precum şi proiectele care vizează îmbunătăţirea managementului traficului aerian şi rutier, modernizarea transportului urban, dezvoltarea şi modernizarea transportului multimodal.

Obiectivul general al POR 2007-2013 constă în sprijinirea şi promovarea unei dezvoltări economice şi sociale durabile a Regiunilor României, corespunzător nevoilor lor specifice, prin îmbunătăţirea condiţiilor infrastructurale şi ale mediului de afaceri, care susţin creşterea economică. Scopul este transformarea regiunilor slab dezvoltate din ţara noastră în zone mai atractive pentru muncă şi investiţii. Obiectivul general al programului regional se va realiza printr-o alocare diferenţiată pe regiuni a fondurilor, în funcţie de gradul de dezvoltare a acestora şi printr-o strânsă coordonare cu acţiunile realizate în cadrul celorlalte Programe Ope-raţionale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional