Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

ADR NORD-VESTInvestiţiile în cercetare, dezvoltare, inovare - printre proiectele finanţate din bugetul 2014-2020

Finanţare /

Investiţiile în cercetare, dezvoltare, inovare - printre proiectele finanţate din bugetul 2014-2020
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În Regiunea Nord-Vest, în exerciţiul bugetar 2014-2020, continuă investiţiile începute în anii anteriori, precum dezvoltarea urbană, a infrastructurii de transport, a infrastructurii sociale, de sănătate şi de educaţie, sprijinirea creşterii mediului de afaceri, a reabilitării şi consolidării monumentelor de patrimoniu, a infrastructurii turistice, ne-a spus Sanda Cătană, director executiv Implementare POR, în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) NV. La toate acestea se adaugă investiţiile în cercetare, dezvoltare şi inovare, facilitarea implementării ideilor noi de afaceri şi încurajarea înfiinţării de noi companii, inclusiv prin incubatoare de afaceri, investiţii care sprijină trecerea la o economie mai puţin poluantă, îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşe, reabilitarea şi modernizarea creşelor şi grădiniţelor, modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene care fac legătura cu reţelele de transport european (TEN-T), construirea şi dotarea a trei spitale regionale, dezvoltarea comunităţilor locale prin plasarea răspunderii în comunitate, sprijinirea înregistrării proprietăţilor din mediul rural în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară.

    (Interviu cu Sanda Cătană, director executiv Implementare POR)

    Reporter: Cum s-a dezvoltat regiunea în ultimul an?

    Sanda Cătană: Din punct de vedere al programelor gestionate de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operaţional Regional 2007-2013 şi Organism Intermediar pentru implementarea Axelor Prioritare 1 şi 3 din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007- 2013, putem spune că 2016 a fost anul în care au fost finalizate mari investiţii realizate atât de autorităţi publice locale, cât şi de mediul de afaceri.

    În cadrul POR 2007-2013, până la finalul anului 2016 au fost efectuate plăţi totale în valoare de 465,63 milioane euro, numai în 2016 plăţile efectuate fiind în valoare de 84,80 milioane euro. Gradul de absorbţie de 90,03% situează Regiunea de dezvoltare Nord-Vest pe locul întâi în topul regiunilor, la acest indicator.

    În urma implementării proiectelor POSCCE 2007-2013, valoarea finală a plăţilor efectuate s-a ridicat la valoarea de aproape 118 milioane euro, din care aproximativ 15 milioane euro reprezintă sume plătite în 2016.

    Reporter: Ce sumă a fost alocată din bugetul 2014-2020 regiunii pe care o reprezentaţi?

    Sanda Cătană: În exerciţiul financiar actual - 2014-2020 -, ADR Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar, va gestiona 11 din cele 12 axe prioritare ale POR, care însumează o valoare totală de peste 858 milioane euro, din care 716 milioane euro reprezintă FEDER, cu aproape 65% mai mult decât valoarea gestionată în perioada 2007-2013.

    Reporter: Ce proiecte vor fi derulate în exerciţiul 2014-2020?

    Sanda Cătană: Prin POR 2014- 2020, se continuă tipuri de investiţii din perioada de programare anterioară precum dezvoltarea urbană, a infrastructurii de transport, a infrastructurii sociale, de sănătate şi de educaţie, sprijinirea creşterii mediului de afaceri, a reabilitării şi consolidării monumentelor de patrimoniu, a infrastructurii turistice. La toate acestea se adaugă investiţiile în cercetare, dezvoltare şi inovare, facilitarea implementării ideilor noi de afaceri şi încurajarea înfiinţării de noi companii, inclusiv prin incubatoare de afaceri, investiţii care sprijină trecerea la o economie mai puţin poluantă, îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşe, reabilitarea şi modernizarea creşelor şi grădiniţelor, modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene care fac legătura cu reţelele de transport european (TEN-T), construirea şi dotarea a trei spitale regionale, dezvoltarea comunităţilor locale prin plasarea răspunderii în comunitate, sprijinirea înregistrării proprietăţilor din mediul rural în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară.

    Reporter: Ce planuri are Agenţia pe termen scurt, mediu şi lung?

    Sanda Cătană: Planurile Agentiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest sunt direcţionate spre mai multe activităţi majore.

    Prima activitate este cea de realizare a activităţilor ce decurg din "Acordul cadru de delegare a anumitor atribuţii privind implementarea POR 2014-2020", în calitatea ADR Nord-Vest de Organism Intermediar. În acest sens, în aceasta perioadă, suntem în plin proces de evaluare a cererilor de finanţare depuse de solicitanţi, urmând ca, în perioada imediat următoare, să demarăm şi etapa de contractare.

    O altă activitate imporantă este cea de monitorizare ex-post a proiectelor implementate în cadrul Axelor Prioritare 1 şi 3 din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013.

    Pentru a asigura informarea şi orientarea diferitelor categorii de public cu privire la accesarea fondurilor europene structurale şi de investiţii, precum şi posibilitatea obţinerii de către IMM-uri a unor finanţări complementare din surse/programe naţionale, europene şi extracomunitare (asistenţă de tip "one-stop-shop pentru IMM-uri"), se va înfiinţa, în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, un Centru Regional de Informare care va deservi judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş şi Sălaj.

    O altă activitate este implicarea pe care o are ADR Nord-Vest în procesul de dezvoltare regională, contribuind la dezvoltarea socială şi economică durabilă a regiunii prin corelarea politicilor de la nivel regional, iniţierea şi dezvoltarea de proiecte, precum şi prin capitalizarea resurselor locale şi regionale. Regiunea noastră a fost selectată de către Comisia Europeană să facă parte din două proiecte pilot ale Directoratului General pentru Politică Regională şi Urbană si Directoratului Centrul Comun de Cercetare.

    Pe parcursul a doi ani, vom primi sprijinul pentru elaborarea Strategiei de Specializare Inteligentă a regiunii, iar prin implementarea proiectului pe Politici mixte va creşte capacitatea administrativă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

    Reporter: Care este gradul de absorbţie, la nivel regional, a fondurilor alocate din bugetul precedent?

    Sanda Cătană: În cadrul POR 2007-2013, Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest i-au fost alocate fonduri în valoare de 522,19 milioane de euro, din care 452,17 milioane euro au reprezentat fonduri europene. Sumele efectiv plătite sunt în valoare de 465,63 milioane euro, reprezentând un grad de absorbţie de 90,03%. Acest grad de absorbţie situează Regiunea pe locul 1 în topul regiunilor, la acest indicator.

    În anul 2016, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a îndeplinit rolul de Organism Intermediar pentru proiectele implementate în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013.

    În ceea ce priveşte POR 2014-2020, în anul 2016 au fost lansate un număr de şase apeluri de proiecte, în cadrul cărora, la nivelul Regiunii de dezvoltare Nord-Vest, a fost pusă la dispoziţie suma de 261,55 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la Bugetul de Stat.

    În cadrul POR 2007-2013, a fost înregistrată cea mai mare creştere a gradului de absorbţie, de la 74% la sfârşitul anului 2015 la 90% în 2016.

    În urma implementării proiectelor POSCCE 2007-2013, valoarea finală a plăţilor efectuate s-a ridicat la valoarea de aproape 118 milioane euro, din care aproximativ 15 milioane euro reprezintă sume plătite în 2016.

    Reporter: Ce proiecte sunt în desfăşurare şi care sunt proiectele prioritare?

    Sanda Cătană: După cum am mai menţionat, în cadrul POR 2014- 2020, în momentul de faţă nu se poate vorbi despre proiecte în implementare. Primele apeluri de proiecte în cadrul POR 2014-2020 au fost lansate în cursul anului 2016, iar primele cereri de finanţare au început să se depună începând cu luna mai a anului 2016. Putem spune că cea mai mare parte a cererilor de finanţare au fost fost evaluate din punct de vedere al conformităţii administrative şi eligibilităţii, unele dintre ele intrând în etapa de evaluare tehnică şi financiară. Urmează etapa de contractare, semnarea contractelor de finanţare, apoi implementarea.

    Cele şase Priorităţi de investiţii lansate anul trecut, în cadrul cărora solicitanţii au putut să depună cereri de finanţare, sunt: Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri; Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor; Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural; Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului; Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor modale; Sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice (Investiţii în infrastructura de turism).

    În cadrul Priorităţii de Investiţii 6.1 (Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională), vor fi finanţate proiectele incluse în Hotărârea Consiliului de Dezvoltare Regională de aprobare a listei proiectelor prioritizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest şi care fac parte din Proiectul Strategic "Traseul Regional Transilvania de Nord".

    Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din domeniu şi ce lipsuri are aceasta?

    Sanda Cătană: Legislaţia din domeniul achiziţiilor publice a fost cea mai mare provocare cu care s-au confruntat beneficiarii pe parcursul perioadei de programare 2007- 2013. Anul trecut a fost adoptat un nou pachet legislativ în acest domeniu, realizându-se, astfel, armonizarea legislaţiei achiziţiilor publice în concordanţă cu Directiva 24/2014 a Parlamentului European şi a Consiliului.

    Reporter: Care este problematica sectorului?

    Sanda Cătană: Programul Operaţional Regional 2014-2020 a fost adoptat în iunie 2015 cu un an întârziere, ceea ce a dus la decalarea întregului calendar de implementare. POR 2014-2020 acoperă nouă dintre cele 11 obiective tematice avute în vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene şi presupune investiţii mai complexe, ceea ce a dus la o întârziere şi în ceea ce priveşte întocmirea portofoliului de proiecte de la nivelul regiunii.

    Lansarea primelor apeluri de proiecte a avut la începutul anului 2016 iar primele proiecte depuse au fost în luna mai în cadrul priorităţilor de investiţii 3.1A şi 6.1.

    Reporter: Care credeţi că ar fi soluţiile pentru rezolvarea acestora?

    Sanda Cătană: Ţinând cont de experienţele dobândite în gestionarea fondurilor din exerciţiul financiar 2007-2013 au fost luate unele măsuri pentru eficientizarea cheltuirii banilor proveniţi din fonduri structurale şi de coeziune.

    În ceea ce priveste remedierea deficienţelor constatate de la nivelul capacităţii administrative a beneficiarilor au fost luate măsuri privind obligativitatea elaborării de strategii locale şi sectoriale la nivelul administraţiilor publice astfel încât să poată fii evidenţiată nevoia de dezvoltare.

    Pentru dezvoltarea competenţelor membrilor echipelor de management a proiectelor, au fost organizate sesiuni de instruire în ceea ce priveşte scrierea de proiecte, dar şi în domeniul achiziţiilor publice, la care au participat un număr mare de potenţiali beneficiari - beneficiari publici şi privaţi.

    Au fost luate măsuri şi în ceea ce priveşte remedierea deficientelor identificate la nivel de sistem, astfel că există un calendar clar de lansare a apelurilor de proiecte pentru acest an.

    Totodată, pentru o implementare mai eficientă a POR 2014-2020, au fost aduse unele simplificări pe parcursul a diferitelor etape a gestionării proiectelor.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional