Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANNIKA BREIDTHARDT, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL CE:"Promotorii proiectelor pot contacta oricând BEI pentru finanţare prin Fondul European pentru Investiţii Strategice"

Finanţare /

"Promotorii proiectelor pot contacta oricând BEI pentru finanţare prin Fondul European pentru Investiţii Strategice"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Comitetul de investiţii, alcătuit din experţi independenţi, va decide, folosind criteriile stabilite de Comitetul director, ce proiecte pot beneficia de garanţia Uniunii Europene, în cadrul Planului de Investiţii Juncker, ne-a declarat Annika Breidthardt, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), responsabilă cu portofoliul locurilor de muncă, al creşterii economice, investiţiilor şi competitivităţii.

    "Promotorii proiectelor pot contacta Banca Europeană de Investiţii (BEI) oricând cu o propunere de proiect pentru finanţare prin Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), prevăzut în Plan. Nu există termen limită de depunere", a adăugat domnia sa.

    Referitor la tipurile de proiecte dezvoltate de IMM-uri, ce pot fi finanţate în cadrul acestui plan, domnia sa ne-a precizat: "Vor fi aplicate criterii stricte la selectarea proiectelor şi nu vor exista cote specifice de ţară sau sector. Proiectele vor fi selectate, mai degrabă, în baza principiului adiţionalităţii (adică nu ar putea primi finanţare prin alte mijloace), viabilităţii economice, fiabilităţii şi credibilităţii. Nu în ultimul rând, proiectele trebuie să provină din domenii-cheie pentru creşterea economică şi care se află în concordanţă cu politicile UE".

    Aceste domenii includ dezvoltarea competenţelor, inovarea şi economia digitală, uniunea energetică, infrastructura de transport, infrastructura socială, resursele naturale şi protecţia mediului.

    Activităţile FEIS, a cărui constituire este prevăzută în Planul Juncker, sunt diferite de ceea ce face în mod tradiţional Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru că se adresează proiectelor cu un risc mai mare, precum cele în domeniul inovaţiei sau tehnologiei de ultimă oră, ne-a spus Annika Breidthardt.

    Lista de proiecte trimisă iniţial de ţara noastră, alături de celelalte state membre, conţine multe propuneri, dar care nu au fost evaluate. Doamna Breidthardt susţine că această listă nu va fi neapărat cea finală, din care vor fi selectate iniţiativele ce vor primi finanţare, ci mai degrabă reprezintă o listă preliminară, cu un caracter informativ, de proiecte disponibile.

    Structura FEIS va fi una dinamică, afirmă purtătorul de cuvânt al CE, care ne-a explicat că unele proiecte vor intra pe listă, iar altele vor fi scoase. O parte din proiecte pot primi finanţare prin FEIS, în timp ce altele nu vor fi finanţate niciodată. "Nu va exista o listă definitivă de proiecte care vor primi cu siguranţă finanţare prin FEIS. Un site cu informaţii despre acest subiect va fi creat şi dezvoltat după ce Fondul va fi aprobat de colegislatori - Parlamentul European şi Consiliul UE", ne-a mai declarat Annika Breidthardt.

    Pe 10 martie, miniştrii de finanţe ai statelor membre UE s-au pus de acord în legătură cu regulamentul FEIS, iar pe 20 aprilie comisiile Parlamentului European au votat raportul aferent, a subliniat domnia sa. Negocierile între colegislatori au început pe 23 aprilie şi se preconizează că varianta finală va fi adoptată în iunie, conform sursei citate.

    "Ne aşteptăm ca FEIS să fie operaţional până în septembrie, iar BEI a anunţat deja primele proiecte, provenind din Italia, Spania, Irlanda şi Croaţia, ce vor beneficia de prefinanţare", a continuat Annika Breidthardt.

    Reprezentanţii CE susţin că se află în contact cu investitori privaţi, inclusiv instituţii financiare intermediare, pentru a promova şi explica Planul de Investiţii Juncker. La finele lunii aprilie, vicepreşedintele Jyrki Katainen a anunţat că face un turneu prin toate cele 28 de state membre, pentru a discuta detaliat despre acest plan cu toate părţile interesate.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional