Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Casă cu piatră, parter şi etaj

F.A. Proiecte /

Casă cu piatră, parter şi etaj

Suprafaţa teren = 851 mp

Suprafaţa construită = 166 mp

Suprafaţa desfăşurată = 300 mp

Procent de ocupare a terenului P.O.T = 19,50%

Coeficient de utilizare a terenului C.U.T = 0,35

Regim de înălţime: parter + 1etaj

Casa a fost executată pe un teren de 900 mp, amplasat la marginea Bucureştiului. Lăţimea terenului la stradă este de 21 m, iar adâncimea de 45 m. Un proiect similar se poate propune şi pe un lot cu o adâncime mai mică. O astfel de casă aduce multe avantaje de ordin estetic. În primul rând, materialele sunt de calitate şi există o relaţie armonioasă între casă şi grădină: piatra, tâmplăria de lemn, ţigla, jardinierele la terase şi balcoanele deschise spre grădină creează un "dialog" cu vegetaţia grădinii. Apoi, volumetria este plină de detalii care raportează casa la scara omului, făcând-o "prietenoasă": copertine, copertine traforate, balcoane care pot fi realizate relativ simplu, fiind nevoie de o singură echipă care execută casa propriu-zisă, deoarece sunt din beton cu forme geometrice simplu de înţeles. Aceste detalii dau unitate stilistica şi multă personalitate casei. Casa îmbătrâneşte frumos.

Toate suprafeţele orizontale sunt tratate la margini cu glafuri cu picurător (apa nu se scurge pe faţadă), iar urmele de ploaia înnobilează piatra în timp. Aceasta o deosebeşte de suprafeţele plane specifice multor case contemporane, care se pătează. Casa este acoperită cu pod tehnic care apără etajul de temperaturi extreme, între piatra şi zidul casei realizându-se un strat de aer ventilat, care face ca zidul de piatră încălzit să nu transmită temperatura zidăriei casei.

Casa exploatează multe din tehnicile constructive tradiţionale, pe care din păcate mulţi arhitecţi şi constructori contemporani le ignoră. Cu toate acestea, imaginea casei este una modernă, care nu se va demoda şi nu se va degrada.

Funcţiuni

La parter, intrarea se face de pe o alee, într-un vestibul. Parterul este rezervat zonei de zi a casei. Vestibulul comunica direct cu bucătăria de 13,20 mp, aflată în partea dreaptă, cu o baie de serviciu şi un birou de 14,65 mp, aflate în partea stângă , şi cu livingul de 32,7 mp şi locul de luat masa, de 14 mp, aflate în zona a doua a parterului, mai intimă. Biroul poate fi folosit ca şi cameră de oaspeţi. Tot la parter, înspre faţada laterală dreapta, se află şi zona de garaj, de 18.70 mp, o cămară de 3,45 mp, un spaţiu cu centrală termică, ce îndeplineşte şi rol de spălătorie/uscătorie. Tot vestibulul asigură legătura parterului cu etajul, prin scara dinspre faţada stângă a casei.

Ceea ce oferă special parterul este o terasă amplă, de 19 mp, acoperită cu o structura îmbrăcată în piatră, în legătură cu livingul şi locul de luat masa (unde se poate mânca afară, spre grădină). O copertină amplă la intrare constituie un spaţiu de primire impresionant pentru proprietar şi musafiri. Şemineul amplasat în living este placat cu piatra specifică întregii case.

Etajul are funcţiuni de noapte. Acesta prezintă dormitorul matrimonial, cu un balcon foarte frumos spre grădină, în legătură cu baia matrimonială, în care se ajunge printr-un spaţiu cu dressing.

Pe lângă acesta alte două dormitoare, cu o baie pe holul de nivel. Fiecare dormitor are balcon şi geamuri pe două laturi ale camerei, ceea ce creează o bogăţie de spaţii şi legături foarte plăcute cu mediul exterior, fără a sacrifica nimic din intimitate. Podul constituie un spaţiu de depozitare suplimentar foarte util.

Sistem constructiv

Sistemul constructiv este unul mixt: cadre şi zidărie portantă din cărămidă eficientă cu goluri, centuri şi planşee de beton. Podul are structură din lemn. Pereţii sunt termoizolaţi cu polistiren expandat de 5 cm, iar placa de beton peste etaj are 15 cm. Placajul de piatră este de 7 cm şi montat cu mortar pe plasa sudată, ancorată de zidul casei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional