Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Casa Verde: Circa 18.300 de persoane ar putea primi finanţare pentru sisteme alternative

F.A. Finanţare /

Casa Verde: Circa 18.300 de persoane ar putea primi finanţare pentru sisteme alternative

Peste 7.500 de cereri de finanţare au fost depuse, până la jumătatea lunii august, la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, de către persoanele fizice interesate să îşi instaleze sisteme de încălzire care utilizează energia regenerabilă.

Anul acesta, programul a început la data de 1 iulie şi i-au fost alocate 110 milioane de lei, distribuite la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori.

Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei: până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare; până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere sau silvice.

Cele mai mare sume au fost alocate municipiului Bucureşti, respectiv 9,77 milioane lei, judeţului Prahova - 4,21 milioane lei şi judeţului Iaşi - 4,14 milioane lei. La polul opus s-au situat judeţele Covasna - cu 1,12 milioane lei, Sălaj - 1,25 milioane lei şi Tulcea - 1,3 milioane lei. Alocarea s-a făcut în func­ţie de populaţia judeţelor, potrivit reprezentanţilor AFM.

Până la mijlocul lunii august, cel mai mare număr de proiecte provine din judeţul Bihor, respectiv 761, valoarea solicitată de acestea fiind cu 1,72 milioane lei mai mare faţă de suma atribuită (de 3,04 milioane lei). Cele mai puţine dosare au fost depuse până la aceeaşi dată în judeţul Călăraşi, respectiv doar 25 proiecte. În Bucureşti au fost depuse 366 de proiecte, solicitând 2,22 milioane lei.

Până spre sfârşitul lunii iulie fuseseră aprobate 530 de dosare, cele mai multe pentru o sumă de 6.000 lei. Prin urmare, având în vedere suma totală alocată programului, de 110 milioane lei, ar putea beneficia de finanţare în jur de 18.300 de persoane.

Potrivit reprezentanţilor AFM, în cazul judeţelor în care s-a depăşit valoarea alocată, dosarele depuse peste plafonul stabilit, sunt puse în aşteptare. Această situaţie se întâlneşte în judeţele Bihor, Covasna şi Harghita. Pentru a soluţiona această problemă, specialiştii AFM analizează situaţia proiectelor depuse la nivel naţional şi vor lua decizia realocării fondurilor de la judeţele cu puţine dosare depuse, la cele cu multe solicitări.

108,4 milioane lei acordate administraţiilor publice locale

Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat 126 de proiecte ale administraţiilor publice locale depuse în sesiunea programului Casa Verde derulată anul trecut, în intervalul 1 septembrie - 9 octombrie.

Proiectele depuse vizează dotarea cu surse alternative de energie mai ales a unităţilor de învăţământ, spitalelor, sediilor de primărie sau centrelor sociale. În total, finanţarea nerambursabilă atribuită este de aproximativ 108,4 milioane lei. De cele mai mari finanţări au beneficiat: Consiliul Judeţean Dâmboviţa (în jur de 4 milioane lei), Consiliul judeţean Constanţa (3,88 milioane lei), Consiliul Judeţean Neamţ (3,75 milioane lei), Primăria Baia Mare (3,48 milioane lei), Primăria Piatra-Neamţ (3,4 milioane lei) şi Consiliul Judeţean Brăila (aproape 3,4 milioane lei). Restul beneficiarilor au avut repartizate sume de până în 3 milioane lei.

În Bucureşti, finanţarea asigurată de program totalizează 2,33 milioane lei, prin proiectelor depuse de Primăria Sectorului 6 şi Primăria Sectorului 3.

Spitalul orăşenesc din Sânnicolaul Mare, Timiş, va colecta energia solară prin 150 de panouri

Proiectul primăriei oraşului Sânnicolaul Mare din judeţul Timiş pentru înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu unele pe bază de energie regenerabilă la Spitalul Orăşenesc a fost aprobat. La finele lunii august, contractul nu era încă semnat.

Conform proiectului, licitaţia pentru partea de proiectare se va ţine în prima lună de implementare după semnarea contractului, iar în a treia lună vor fi atribuite lucrările. Valoarea totală a investiţiei este de 1,97 milioane lei (TVA inclus).

Soluţia propusă este pentru prepararea apei calde menajere şi presupune patru boilere (capacitate 3000 l) şi 150 de panouri solare, absorbţie solară R, transfer termic prin tuburi vidate, stocarea energiei solare prin boilere.

Durata de implementare a proiectului este patru luni, începând de la data semnării contractului de finanţare. "Am transmis AFM perioadele în care dorim să solicităm finanţarea prin trageri succesive, începând de prin octombrie. După ce AFM va accepta datele propuse, vom putea stabili exact data de începere şi finalizare a lucrărilor", ne-a menţionat domnul Demeter Zsolt, consilier - manager proiect, la Primăria Sânnicolau Mare.

La Piatra Neamţ se ţin licitaţiile de proiectare şi consultanţă

Licitaţiile pentru lucrările de proiectare şi consultanţă pentru cel de-al doilea proiect al Primăriei Municipiului Piatra Neamţ din cadrul programului Casa Verde vor fi lansate în luna septembrie, ne-a spus domnul Doru Mândrilă, reprezentantul Unităţii de Implementare a Proiectului.

Acest al doilea proiect al Primăriei Piatra Neamţ presupune înlocuirea surselor de încălzire clasice la: Stadionul Municipal, Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu, Colegiul Tehnic Forestier, Şcoala nr. 7 Văleni, Locuinţe sociale Văleni.

"Dacă va fi semnat contractul de finanţare până la sfârşitul lunii august (aşa cum este prevăzut), implementarea proiectului va începe cu luna septembrie şi va dura 12 luni. Elementele tehnice finale, câte panouri şi aşa mai departe, vor fi stabilite în cadrul proiectului de execuţie.", ne-a menţionat domnul Mândrilă.

Primul proiect prevede montarea de panouri solare pentru 22 grădiniţe şi creşe. La acesta lucrările sunt în derulare şi vor fi finalizate în decembrie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional