Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Casa verdeSisteme pentru îmbunătaţirea calităţii aerului, apei si solului

F.A. Finanţare /

Sisteme pentru îmbunătaţirea calităţii aerului, apei si solului

Programul cunoscut sub denumirea de "Casa Verde" vizează înlocuirea sau completarea sis-temelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, energia geotermală şi energia eoliană, ori alte sisteme care conduc la îmbunătaţirea calităţii aerului, apei si solului.

În prima sesiune de depunere a proiectelor, care s-a desfăşurat între 15 şi 31 iulie, după două prelungiri ale termenului-limită, au fost strânse în total 151 de proiecte.

Sibiu - Asociaţiile de proprietari au deja instalate centrale de apartament

Până la mijlocul lunii septembrie, Primăria Municipiului Sibiu nu a depus proiecte în cadrul programului pentru clădirile pe care le are în proprietate sau administrare, ne-a precizat doamna Mirela Gligore, şef Serviciu de Presă şi Comunicare în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu.

Primăria nu a primit până la aceeaşi dată niciun proiect din partea asociaţiilor de proprietari sau locatari, datorită faptului că în Sibiu "s-a renunţat la sistemul clasic de încălzire termică şi preparare a apei calde menajare, optându-se pentru centrale individuale de apartament, iar aceste cazuri nu se încadrează în condiţiile impuse de normele referitoare la acest Program", explică doamna Gligore.

În privinţa opţiunii montării de panouri solare pe clădirile primăriei, domnia sa subliniază că acest lucru ar fi foarte dificil în contextul în care aceste clădiri sunt monumente istorice, prin urmare ar fi necesare "foarte multe autorizaţii".entru a doua sesiune, proiectele au fost primite începând cu data de 1 septembrie, iar ultima zi de depunere era 30 septembrie. Până la data de 22 septembrie fuseseră depuse 31 de proiecte, conform reprezentaţilor Administraţiei Fondului pentru Mediu, instituţia coordonatoare.

Bacău - 17 obiective ţintesc plafonul maxim de finanţare

Primăria Municipiului Bacău a aprobat, în prima săptămână din luna septembrie, prin şedinţă extraordinară a consiliului local, 17 obiective pentru "Casa Verde": Spitalul TBC, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Centrul de Îngrijire Persoane Vârstnice, nouă licee, două creşe şi patru săli de sport construite de Compania Naţională de Investiţii. Proiectul urma să fie depus la Bucureşti spre sfârşitul lunii septembrie. Valoarea totală a proiectului este de 4,21 milioane lei, incluzând TVA. A fost aprobată cofinanţarea de 20% pentru această sumă, adică 842.000 lei.

Dintre aceste obiective, 13 vor fi prevăzute cu panouri solare, unul cu instalaţie geotermală, unul cu instalaţie eoliană şi două vor funcţiona pe biogaz. Astfel, primăria Bacău solicită finanţare până la plafonul maxim prevăzut, relatează domnul Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău.

Braşov- Trebuie să acceptăm că "energia regenerabilă este încă scumpă", dar necesară

Primăria Municipiului Braşov nu luase încă, la mijlocul lunii septembrie, o hotărâre referitoare la participarea la a doua sesiune de depunere a proiectelor pentru programul "Casa Verde" şi era încă aşteptat rezultatul primei sesiuni, precizează doamna Camelia Raţă, directorul Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov.

"Nu am solicitat finanţare pentru şcoli prin Casa Verde, deoarece unul dintre criteriile de evaluare este şi gradul de utilizare a imobilului. Ori, atunci când se înregistrează maximul de consum, adică în perioada iernii, panourile au randamentul cel mai scăzut, în schimb, în perioada verii, când randamentul este cel mai mare, nu foloseşte la nimic, deoarece instituţiile nu funcţionează în timpul vacanţei. Am mizat pe imobile cu utilizare tot timpul anului", explică doamna Raţă.

Din anul 2008 primăria monitorizează consumul energetic la 140 de clădiri publice şi administrative din Braşov. O parte din licee au mai fost monitorizate şi în intervalul 2003-2006. Scopul a fost, pe de o parte să înceapă pregătirea bazei de date pentru auditul energetic, iar pe de altă parte să justifice în mod clar cheltuielile pentru utilităţi în cadrul bugetului local.

Din datele acumulate, rezultă că în cazul clădirilor publice consumul mediu este de 200 - 250 kwh/mp/an. De aici a reieşit că există un potenţial de economisire foarte mare şi pot fi stabilite care sunt priorităţile. Comisia Energetică din cadrul Primăriei a impus ca pentru clădirile administraţiei publice, consumul să se reducă anul acesta faţă de 2008 cu 20%. Dar, "numai printr-o abordare de management energetic poate fi redus consumul cu cel mult 10%, restul nu se poate realiza fără investiţii", relatează doamna Camelia Raţă.

Programul este cu atât mai important în contextul în care va trebui să creştem ponderea surselor de energie alternativă până în 2020, consideră doamna Raţă.

"Avem un proiect prin Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) pentru instalarea de panouri solare, dar la punctele termice", completează sursa citată.

La momentul de faţă energia regenerabilă este scumpă, astfel recuperarea investiţiei se face lent. Şi totuşi, în Casa Verde este un criteriu de evaluare raportul cost-beneficiu al instalaţiei: "În prezent, evaluarea investiţiei este prea strictă". Procesul de înlocuire cu surse alternative nu este posibil fără sprijin financiar de la stat, pentru că altfel este mult prea scump, atrage atenţia aceeaşi sursă.

În ceea ce priveşte montarea de sisteme de încălzire solare, "mai mare este deschiderea la proprietarii de case. Ar trebui extins programul şi la aceştia, deoarece şi ei plătesc taxe. La bloc mai este şi problema că toată lumea trebuie să fie de acord pentru intrarea în program", susţine doamna Camelia Raţă.

Bucureşti - Sectorul 5 - Programul trebuia "să aibă definitivată o procedură, un mod de calcul"

Pentru prima sesiune a programului "Casa Verde", Primăria Sectorului 5 nu a depus proiecte. "S-ar putea să încercăm totuşi pentru a doua sesiune, dar până atunci trebuie să vedem ce vor de fapt de la aceste proiecte. Problema cu programul Casa Verde este că nu au definitivat o procedură, o regulă, un mod de calcul", ne-a precizat la mijlocul lunii septembrie domnul Adrian Stoica, directorul Departamentului de Utilităţi Publice şi Urbanism, din cadrul Primăriei Sectorului 5.

Domnia sa semnalează şi dificultatea obţinerii acordului de la toţi locatarii, aşa cum este prevăzut în program. De asemenea şi RADET-ul va trebui să-şi adapteze producţia dacă sunt funcţionale aceste panouri.

Intenţia primăriei este de a monta panouri solare pe blocurile aflate în procesul de reabilitare termică. Sunt vizate panouri fixe, cu sistem de acoperire, pentru protejarea instalaţiei în perioadele când nu este utilizată şi temperatura este mare. S-a estimat că în medie consumul de apă caldă pe zi, de persoană, este de 60 l, explică domnia sa.

Un alt aspect se referă şi la numărul de panouri necesare şi dacă acestea sunt folosite la comun sau fiecărui apartament îi revine un panou. Pentru panouri este necesar şi un agrement tehnic. În plus, fiecare bloc are instalaţia diferită, astfel încât trebuie făcut proiect pentru fiecare scară, subliniază aceeaşi sursă.

"Încă nu avem studiu de fezabilitate. Pentru ca aces-ta să fie realizat trebuie să ştim ce să cerem", conchide domnul Adrian Stoica.

Sectorul 6 - Două proiecte pentru locuinţe şi servicii sociale

Primăria sector 6 nu a depus niciun proiect în prima sesiune a programului, dar pentru a doua sesiune urmau să fie depuse la mijlocul lunii septembrie două proiecte. Primul dintre acestea se referă la eficientizarea consumului de energie termică pentru Blocul de Locuinţe Sociale din Str. Dealul Ţugulea, nr. 27. Valoarea totală a investiţiei este de 1.739.304 lei, din care contribuţia Primăriei este de 347.860 lei, reprezentând 20% din valoarea totală. Proiectul a fost aprobat prin hotărâre de consiliu local, iar durata de implementare este de 4 luni. Al doilea proiect are în vedere acelaşi demers şi pentru Complexul de Servicii Sociale "Sf. Nectarie". Valoarea totală a investiţiei este de 601.839 lei, din care contribuţia proprie este de 120.368 lei, reprezentând 20% din total. Durata de implementare a proiectului aprobat prin hotărâre de consiliu local este tot de 4 luni, ne-a precizat doamna Ramona Arsene, reprezentantul serviciului Relaţii cu Societatea Civilă şi Mass-Media, din cadrul Primăriei Sectorului 6.

Implementarea celor două proiecte vizează reducerrea dependenţei faţă de importurile de resurse de energie primară şi îmbunătăţirea siguranţei în aprovizionare, protecţia mediului, prin reducerea de emisii poluante şi combaterea schimbărilor climatice, diversificarea surselor de producere a energiei, tehnologiilor şi infrastructurii pentru producţia de energie electrică/termică, modernizarea capacităţilor de producere a energiei din surse neconvenţionale. Pe plan local se are în vedere şi reducerea cheltuielilor bugetului Primăriei, afectate de consumul de combustibili şi îmbunătăţirea echilibrului bugetar, întrucât, "în prezent, sistemul actual implică o slabă independenţă financiară". în plus, prin aceste proiecte, creşte independenţa energetică a obiectivelor aflate în subordinea Primăriei Sectorului 6 prin producerea de energie termică, utilizându-se energiile regenerabile, respectiv prin montarea de panouri solare pentru preparare apă caldă menajeră, mai spune doamna Arsene.

Până la mijlocul lunii septembrie nu exista nicio solicitare din partea asociaţiilor de proprietari pentru a intra în programul "Casa Verde", conform sursei citate.

Iaşi- Sunt vizate în special imobilele aparţinând serviciilor sociale

Primăria Municipiului Iaşi a propus ca prin acest program să fie finanţate o serie de imobile aflate în proprietatea Municipiului Iaşi: Căminul de Pensionari "Sf. Cuv. Parascheva", Căminul de Bătrâni "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", Baia Comunală, Spitalul Clinic "C.I. Parhon" şi Adăpostul de Noapte "C. A. Rosetti", ne-a precizat doamna Cătălina Lucaci, inspector în cadrul Direcţiei de Programe şi Servicii pentru Comunitate, din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi.

Oradea - Nu sunt solicitări pentru intrarea în program

Deoarece până la începutul lunii septembrie nu au fost înregistrate la Primăria Oradea cereri pentru intrarea în programul "Casa Verde", primăria s-a concentrat pe derularea programului de reabilitare termică, a precizat doamna Mirela Macra, consilier în cadrul Primăriei Municipiului Oradea.

Târgu Jiu - Primăria este interesată să depună proiect şi în a doua sesiune

După ce a depus două dosare în prima sesiune a programului "Casa Verde", Primăria Municipiului Târgu-Jiu urma să mai depună spre sfârşitul lunii septembrie un proiect pentru a doua sesiune. Acesta vizează montarea de panouri solare pe opt unităţi de învăţământ. În acest sens, documentaţia tehnică a fost deja întocmită. Soluţia era de asemenea studiată şi pentru celelalte unităţi de învăţământ din oraş, ne-a precizat doamna Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Conform domnului Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei, proiectul depus în prima sesiune, cumulat cu acest nou proiect, ajung la o valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei.

Timişoara - Asociaţiile nu prea sunt interesate de program

Nu s-au făcut demersuri noi pentru programul "Casa Verde", mai ales în contextul în care "asociaţiile sunt şi aşa cam nemulţumite de ritmul reabilitării şi deci nu prea au interes". O variantă luată în calcul este şi montarea de panouri solare pentru apa caldă la punctele termice, în parteneriat cu agenţia locală de termoficare. "Ar putea fi mai uşor aşa, mai ales că este necesar acordul tuturor membrilor asociaţiei de locatari pentru program, ceea ce este foarte greu de obţinut", subliniază doamna Lăcrămioara Condea, consilier al Biroului de Presă din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.

În Timişoara au mai fost montate panouri solare pe două şcoli, dar din fonduri proprii ale primăriei, prin Direcţia de Mediu. Acum aşteptăm să vedem dacă nu putem realiza acest lucru prin programul naţional, conchide doamna Condea.

Top "Casa Verde"

Clasamentul judeţelor în funcţie de numărul de proiecte depuse în prima sesiune (15-31 iulie) a programului "Casa Verde"

Vrancea 17 proiecte;

Iasi 16 proiecte;

Constanta 13 proiecte;

Bacau 12 proiecte;

Galati 10 proiecte;

Valcea 7 proiecte;

Prahova 6 proiecte;

Timis 6 proiecte;

Brasov 5 proiecte;

Neamt 5 proiecte;

Vaslui 5 proiecte;

Gorj 4 proiecte;

Ilfov 4 proiecte;

Olt 4 proiecte;

Arad 3 proiecte;

Dolj 3 proiecte;

Botosani 2 proiecte;

Dambovita 2 proiecte;

Giurgiu 2 proiecte;

Hunedoara 2 proiecte;

Mures 2 proiecte;

Suceava 2 proiecte;

Braila 1 proiect;

Bistrita-Nasaud 1 proiect;

Bihor 1 proiect;

Cluj 1 proiect;

Covasna 1 proiect;

Ialomita 1 proiect;

Maramures 1 proiect;

Sibiu 1 proiect;

Teleorman 1 proiect;

Tulcea 1 proiect.

(conform datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu - AFM)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional