Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CE şi-a dat acordul pentru subvenţionarea micilor producători de energie verde

Finanţare /

CE şi-a dat acordul pentru subvenţionarea micilor producători de energie verde
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Comisia Europeană (CE) şi-a dat acordul, la începutul acestui an, ca ţara noastră să subvenţioneze, prin intermediul tarifelor reglementate, mica producţie de energie verde (eoliană, solară, biomasă şi biogaz).

    Evenimentul a fost bine primit în piaţă, întrucât foarte multe persoane fizice doresc să îşi asigure necesarul de energie prin forţe proprii, fie cu ajutorul panourilor fotovoltaice, fie prin diverse instalaţii care utilizează biomasa şi biogazul. Analiştii susţin că sistemul de tarifare (feed-in tarif) va fi avantajos atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru micile unităţi industriale, mai ales că tehnologiile din domeniu cunosc o evoluţie rapidă şi au devenit mult mai accesibile.

    Conducerea ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) ne-a declarat că va aproba, în trimestrul II al acestui an, metodologia de stabilire a preţurilor reglementate şi a regimurilor de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile, în centrale electrice cu puteri instalate mai mici de 500 kW pe unitate. "În această etapă (finalul lunii februarie), nu putem vorbi de preţuri stabilite pentru electricitatea verde, pe care urmează să le primească micii producători. Aceste preţuri se vor stabili pe baza metodologiei, după ce aceasta va fi aprobată".

    Mai mulţi specialişti din piaţă ne-au explicat că CE a aprobat principiul de subvenţionare a micilor producători, urmând ca Guvernul sau Ministerul Energiei să înainteze preţurile în perioada următoare.

    Anul trecut, autorităţile noastre au propus CE acordarea de tarife reglementate pentru mici producători, cu o capacitate instalată de maxim 1 MW pe unitate, dar Bruxelles-ul nu a acceptat sistemul de subvenţionare decât până la maxim 500 kW.

    Specialiştii ne-au mai spus că pentru cei care îşi vor instala unităţi de producţie între 500 kW şi 1 MW este în analiză un sistem de premiere (prin tarif fix reglementat sau prin acordarea de certificate verzi). Ei susţin că această premiere ar urma să aibă loc doar dacă producătorii înregistrează pierderi. "În acest context, autorităţile noastre şi ANRE vor trebui să gestioneze cu atenţie calculul acestor tarife, reglementate în perioada următoare, şi să analizeze modul în care susţin diversele tehnologii", mai spun sursele citate.

    Acces cu prioritate la reţea

    Potrivit ANRE, în conformitate cu prevederile art. 25 din Legea nr. 220/2008 (cu modificările şi completările ulterioare, "energia electrică produsă din surse regenerabile are acces cu prioritate la reţeaua electrică de transport/distribuţie, în măsura în care nu este afectată siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional, în conformitate cu reglementările în vigoare".

    Reprezentanţii ANRE ne-au mai spus că bugetul schemei de sprijin prin preţ reglementat este inclus în bugetul schemei de sprijin prin certificate verzi şi nu reprezintă un efort financiar suplimentar pentru consumatori: "Practic, din numărul de producători prognozat că va accesa schema de sprijin prin certificate verzi, o parte din micii producători vor putea opta pentru preţ reglementat".

    La începutul lunii februarie, Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE, a declarat că era marilor proiecte de producţie a energiei din surse regenerabile a trecut, iar piaţa noastră de profil va intra în era microcapacităţilor de generare, în special pe biomasă şi pe biogaz.

    Domnia sa a menţionat că sprijinul va fi aplicat pentru o perioadă de 15 ani. Ţara noastră s-a angajat ca, până în 2020, să aibă instalate centrale din surse regenerabile, cu o putere instalată totală de 5.500 MW. Numai că acest potenţial a fost valorificat disproporţionat, în opinia domnului Calotă, prin construcţia multor ferme eoliene şi solare, în timp ce biomasa este sub 100 MW instalaţi la ora actuală. Biomasa şi biogazul sunt surse de energie de care ţara noastră dispune din plin şi trebuie încurajate în perioada următoare, a ţinut să precizeze oficialul ANRE.

    Până la autorizarea tarifelor reglementate, micii producători primesc certificate verzi

    Şi în prezent, persoanele fizice şi cele juridice pot deveni producători de energie, în condiţiile Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi gazelor naturale. Potrivit prevederilor acestei legi, clienţii casnici deţinători ai unor capacităţi de producere a energiei cu putere electrică mai mică de 100 kW pot exploata comercial aceste capacităţi fără a deţine licenţă.

    De asemenea, ANRE a stabilit cerinţe tehnice minimale pe care centralele fotovoltaice şi eoliene trebuie să le îndeplinească, astfel încât să poată fi asigurată funcţionarea în siguranţă a sistemului electroenergetic şi funcţionarea sigură a acestor centrale.

    Conform ANRE, persoanele fizice care urmează să instaleze echipamente de producere a energiei electrice la un loc de consum existent trebuie să aducă acest lucru la cunoştinţa operatorului de distribuţie din zona de care aparţine, iar acesta îi va indica paşii de urmat, în funcţie de detaliile concrete specifice sistemului care urmează să fie montat.

    Până la autorizarea de către Comisia Europeană (CE) a metodologiei sus-menţionate, toţi producătorii din surse regenerabile comercializează energia electrică, în conformitate cu prevederile art. 23 şi 28 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, beneficiind, totodată, şi de sistemul de promovare prin certificate verzi.

    De asemenea, micii producători de energie electrică din surse regenerabile au posibilitatea încheierii cu furnizorii a contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a energiei electrice şi de certificate verzi.

    ANRE vrea să propună ca producătorii de până la 2 MW energie din biomasă şi biogaz să primească bonus de cogenerare, la fel ca marile CET-uri. Suma este estimată la 18 lei/MWh, iar măsura ar ar putea intra în vigoare în al doilea semestru al acestui an.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional