Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CRISTIAN PÂRVAN, AOAR:"Gradul de absorbţie a fondurilor europene de 80%, ţintă greu de atins"

Finanţare /

"Gradul de absorbţie a fondurilor europene de 80%, ţintă greu de atins"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Gradul de absorbţie a fondurilor europene de 80% pentru perioada de programare 2007-2013, asumat de autorităţile noastre, rămâne o ţintă greu de atins, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

    Administraţiile locale, în primul rând, nu au fost responsabilizate să finalizeze proiectele pe care le-au promovat, fie ele de mediu, apă, canal, deşeuri sau drumuri, ne-a precizat domnia sa, subliniind că toate programele operaţionale au un mare risc de dezangajare (în funcţie şi de reuşita deblocării, din nou, a unora dintre ele, precum POS CCE - dedicat competitivităţii sau POS DRU - dedicat resurselor umane.

    Reprezentantul AOAR ne-a explicat: " În cazul în care nu se reuşeşte aşa-zisa "fazare" aplicabilă, posibilă pentru POS Mediu şi POS Transport, probabil că acolo se va înregistra cel mai mare volum de dezangajare. În general, riscul este legat de proiectele neterminate sau în unele cazuri, chiar nedemarate efectiv sau reziliate. Nu există date oficiale pentru o analiză în această direcţie".

    Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, la finele lunii iunie, în cadrul Conferinţei organizate de Ziarul BURSA şi dedicată Fondurilor Europene: "Schimbările aduse cadrului de implementare a fondurilor europene în 2014-2020 urmăresc, în principal, simplificarea procedurilor de finanţare. Astfel, a fost îmbunătăţit contractul de finanţare şi acordul de parteneriat în vederea asigurării de drepturi şi responsabilităţi în egală măsură pentru fiecare membru al parteneriatului. Apoi, transmiterea cererii de finanţare se va realiza exclusiv în format electronic, prin intermediul unui sistem electronic îmbunătăţit faţă de cel utilizat pentru POSDRU 2007-2013. De asemenea, am optat pentru utilizarea opţiunilor de costuri simplificate în vederea reducerii birocraţiei şi a riscului de eroare în justificarea cheltuielilor efectuate".

    Domnia sa a reamintit că, la finalul lunii iunie, urma să fie transmisă Comisiei Europene şi lista proiectelor aferente perioadei 2007 - 2013 care urmează să fie fazate şi a afirmat că efortul acestor luni trebuie să fie unul susţinut atât din partea autorităţilor, cât şi din partea beneficiarilor, astfel încât rata absorbţiei la finalul lui 2015 să fie una cuprinsă în intervalul 65 - 80%.

    "Lucrăm intens atât în privinţa fazării proiectelor, cât şi la ridicarea întreruperilor temporare aplicate de către Comisie la începutul acestui an ca urmare a unor verificări normale perioadei de final 2007 - 2013 şi vom putea observa rezultate pozitive în decembrie 2015", a precizat Marius Nica, subliniind că nu există niciun pretext să nu avem un grad de absorbţie de 100% în 2020.

    Proiectele publice trebuie convenite transpartinic

    În opinia domnului Pârvan, principala lecţie învăţată de autorităţi din implementarea programelor europene în perioada 2007-2013 este ca proiectele publice să fie mai bine pregătite şi convenite transpartinic, ciclul de programare fiind mai mare decât un ciclu de guvernare. "Nu mai discutăm de schimbarea frecventă a miniştrilor din ultimii ani", a amintit secretarul genral al AOAR, care consideră că funcţionarii publici trebuie să fie profesionalizaţi, plătiţi şi bonificaţi în funcţie de decontările efective realizate de Comisia Europeană.

    "Cred că autorităţile au constatat că este nevoie de simplificare şi stabilitate în regulile de contractare/derulare a proiectelor, cu respectarea termenelor de decontare pe întregul lanţ", ne-a mai declarat Cristian Pârvan, care susţine că sunt de salutat plăţile "tampon" făcute de Ministerul Fondurilor Europene în ultimii doi ani, prin împrumuturi din trezorerie. O altă măsură bună menţionată de domnia sa este propunerea autorităţilor de a a se face în viitor plăţi direct prin bănci pentru proiectele finanţate din fondurile europene.

    Despre perioada 2007-2013, reprezentantul AOAR susţine că a fost una de " învăţare", cu schimbări frecvente de guverne, de funcţionari şi a unei legislaţii în permanentă schimbare (îndeosebi cea privind achiziţiile publice). La acestea se adaugă şi schimbările frecvente făcute de autorităţile de management pe parcursul derulării proiectelor.

    Domnul Pârvan a menţionat: "Companiile mari, dacă au reuşit să asimileze şi să suporte toate cerinţele birocratice şi proiectul urmărit suferea amânări de 1-2 ani, au utilizat această oportunitate de finanţare. Ministerul Fondurilor Europene a rezolvat şi problema delicată a nivelului indicatorilor de performanţă asumaţi la contractare după 1-2 ani trecuţi între depunerea proiectului, până la semnarea contractului. În general, companiile mari au rezolvat şi problema cofinanţării. Însă au fost numeroase probleme în cazul proiectelor derulate de IMM-uri".

    Trebuie lansate urgent apelurile de proiecte

    Pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene puse la dispoziţia ţării noastre în perioada 2014-2020, trebuie lansate urgent apelurile de proiecte, în principal pe programele destinate competitivităţii, transporturilor şi mediului, ne-a spus Cristian Pârvan.

    De asemnea, trebuie puse în aplicare toate simplificările expuse de domnul Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene şi actual ministru de Finanţe, şi preluate de domnul Marius Nica, actualul ministru al Fondurilor Europene, prin legiferarea lor, consideră domnul Pârvan. Oamenii de afaceri aşteaptă cu interes şi simplificarea şi aprobarea legală a noilor proceduri vizând achiziţiile publice, încă din 2015.

    Întrebat dacă este sau nu nevoie de un larg consens politic pentru implementarea Master Planului General de Transport, document fără de care nu putem absorbi fondurile puse la dispoziţia ţării noastre în perioada 2014-2020 pentru marile proiecte de investiţii, secretarul general al AOAR ne-a răspuns că da, întrucât avem nevoie să trecem de sincopele generate de programul electoral 2016.

    Pentru perioada următoare, oamenii de afaceri se aşteaptă ca băncile să aibă mai multă disponibilitate să finanţeze proiectele contractate din fondurile europene şi susţin că BNR poate, prin norme pe care le aprobă, să prevadă un nivel redus de provizioane pentru acest tip de credite.

    La finele lunii iunie, Marius Nica a declarat că toate programele operaţionale aferente exerciţiului bugetar 2014-2020 urmează să fie aprobate până la finalul lunii iulie. Domnia sa susţine că nu există state care au cheltuit deja bani din programul 2014-2020: "Sunt state care au primit acele avansuri în urma aprobării programelor, avansuri pe care le-a primit şi România la Ministerul Finanţelor, după aprobarea programelor, şi pe care le va primi şi după aprobarea Programului Operaţional Infrastructură Mare şi a celui Regional. Practic, pornim cu acelaşi start cu toate statele Uniunii Europene".

    Ministrul a precizat că primele proiecte pentru absorbţia de fonduri europene vor putea fi depuse pentru Programul Operaţional Capital Uman şi pentru cel de Competitivitate.

    Ministerul Fondurilor Europene lucra, la finele lunii iunie, împreună cu Institutul Naţional de Statistică, la stabilirea unor standarde de cost, care ar urma să fie finalizate până la sfârşitul anului în curs, astfel încât beneficiarii care se încadrează în aceste standarde să nu mai fie obligaţi să aducă documente justificative pentru achiziţiile realizate în cadrul proiectelor cu fonduri europene.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional