Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Finantare de peste 300 milioane de euro prin granturile SEE si norvegiene

A.D. Finanţare /

Finantare de peste 300 milioane de euro prin granturile SEE si norvegiene

Granturile SEE (Spatiul Economic European) si norvegiene au fost lansate vinerea trecuta. Granturile au o valoare totala de aproximativ 306 milioane de euro si sunt alocate pentru perioada 2009-2014 (putand fi cheltuite pana in 2016). Ele sunt destinate sa sustina programe si proiecte din 21 de domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Granturile au fost lansate in prezenta ministrului norvegian al Justitiei si Securitatii Publice, Grete Faremo, a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici si a Ministrului Justitiei, Robert-Marius Cazanciuc.

Romania a obtinut pentru perioada 2009-2014 de trei ori mai multe fonduri comparativ cu perioada anterioara (2004-2009), cand alocarea a fost de 96 milioane euro. "Aceasta finantare este foarte importanta prin cele 21 de programe elaborate prin cele doua mecanisme si in acelasi timp o sursa de finantare complementara fondurilor europene", a declarat ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

Romania este al doilea cel mai mare beneficiar al granturile SEE si norvegiene (n.r. dupa Polonia), iar Norvegia este cel mai mare donator. La aceste granturi mai contribuie financiar Islanda si Liechtenstein.

"Desi Norvegia nu este un stat membru al Uniunii Europene, reprezinta un partener in zona economica europeana. Din acest motiv, acordam sprijin pentru reducerea decalajelor economice si sociale din UE", a afirmat ministrului norvegian al Justitiei si Securitatii Publice, Grete Faremo.

Vinerea trecuta au fost semnate 4 acorduri de programe insumand 25 milioane de euro in domeniile justitiei si securitatii. Alte 3 programe, in valoare de 55 milioane de euro sunt deja in implementare, iar restul de 14 programe sunt in curs de definitivare. "Speram sa semnam (n.r. acordul de program pentru cele 14 programe ramase) in iulie-septembrie anul acesta", a afirmat domnul Teodorovici.

Pentru perioada de finantare de pana in 2012, Romania a beneficiat de 96 milioane de euro pentru proiecte in domenii precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, mostenirea culturala si pentru ONG-uri. Un numar de 65 de proiecte si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementare, rata de absorbtie ajungand la 85%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional