Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

FINANŢAREA PRIN POR, PENTRU 2007-2013ADR Vest are proiecte de 1,15 miliarde de euro

F.A. Finanţare /

Sorim Maxim, Director ADR Vest

Sorim Maxim, Director ADR Vest

Cele opt regiuni ale ţării primesc 3,71 miliarde de euro, din FEDR, în 2007-2013

Începând din acest an, ţara noas-tră va beneficia de Fonduri Structurale şi de Coeziune, în valoare de 19,667 miliarde de euro, de la Uniunea Europeană. În acest context, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest are un rol important în procesul de gestionare a fondurilor accesate, având calitatea de Organism Intermediar (OI) pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, în regiunea Vest, Ministerul Integrării Europene îndeplinind rolul de Autoritate de Management (AM).

Organismul Intermediar reprezintă instituţia care, prin delegare de atribuţii de la Autoritatea de Management, implementează axele prioritare din POR 2007-2013.

Autoritatea de Management reprezintă organismul public ce are responsabilitatea managementului, gestionării şi implementării asistenţei financiare alocate prin POR 2007-2013.

Pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare din România, în vederea finanţării POR 2007-2013, au fost alocate 3,72 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), ceea ce reprezintă 19,4% din totalul Fondurilor Structurale şi de Coeziune alocate pentru susţinerea financiară a Obiectivului Convergenţă în ţara noastră.

Circa 449 milioane de euro, pentru Regiunea Vest, în următorii şapte ani

În prezent, prin intermediul ADR Vest, sunt derulate programele de finanţare din fonduri Phare şi cele din fonduri guvernamentale, până la epuizarea acestora. În paralel, începând din acest an, instituţia va gestiona fondurile destinate Regiunii Vest, prin POR 2007-2013.

Din suma totală alocată POR 2007-2013 pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare, Regiunea Vest va primi, în cei şapte ani, aproximativ 449 milioane de euro, ne-a precizat Miruna Vidcu, purtător de cuvânt al ADR Vest. Sumele alocate vor creşte de la an la an, începând de la 40 de milioane, în 2007, până la 97 de milioane, în anul 2013. Această repartizare a fondurilor are un rol orientativ, întrucât banii pot fi realocaţi de la o regiune la alta, în funcţie de capacitatea de absorbţie, în urma deciziei Comitetului de Monitorizare al POR. Trebuie, de asemenea, menţionat faptul că valorile anunţate nu includ fondurile destinate Asistenţei Tehnice, de care vor beneficia toate regiunile, acestea fiind gestionate de Autoritatea de Management a POR.

Obiectivele ADR Vest se încadrează în cinci axe prioritare

Din banii alocaţi prin POR, urmează să fie finanţate obiective vizate în cadrul celor cinci axe prioritare. Astfel, pentru planurile integrate de dezvoltare urbană, obiectiv subordonat primei axe prioritare - sprijin pentru dezvoltarea durabilă a polilor urbani de creştere - vor fi alocate fonduri în proporţie de 30% din totalul acestora.

Cea de-a doua axă prioritară (îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale) vizează reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene şi a reţelei de străzi orăşeneşti - incluzând construcţia/reabilitarea şoselelor de centură, obiectiv investiţional ce presupune alocarea a 20,35% din fonduri.

A treia axă - îmbunătăţirea infrastructurii sociale - pentru care va putea fi accesat un procent de 15% din bani, presupune mai multe domenii majore de inter-venţie: reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor sociale, îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă şi reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infra-structurii edu-caţionale preun-iversitare, universitare şi de formare pro-fesională continuă.

Dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local reprezintă cea de-a patra axă a programului şi vizează atât dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală, cât şi reabilitarea siturilor industriale poluatoare abandonate, pregătirea pentru noi activităţi şi acordarea sprijinului pentru dezvoltarea microîntreprinderilor. În acest sens, va fi alocată o sumă ce reprezintă 17% din fonduri.

Ultima axă prioritară - dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului - cuprinde, la rândul său, trei direcţii: restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe, crearea/dezvoltarea/modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale şi pentru creşterea calităţii serviciilor în turism, precum şi promovarea potenţialului turistic şi realizarea infrastructurii necesare pentru creşterea atractivităţii României ca des-tinaţie turistică. În vederea derulării acestor obiective, vor putea fi accesate fonduri europene în proporţie de 15% din valoarea totală prevăzută prin POR.

ADR Vest dispune de 131 de proiecte pentru finanţare europeană, aferente următorilor doi ani

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a demarat, în luna octombrie a anului 2005, procesul de realizare a unui portofoliu de proiecte de interes local/regional, pentru finanţarea din FEDR, ne-a spus Miruna Vidcu.

Potrivit domniei sale, acest portofoliu de proiecte a fost îmbunătăţit şi extins. În luna ianuarie 2007, ADR Vest a demarat un nou proces de restructurare şi actualizare a portofoliului de proiecte, în baza ultimelor modificări ale POR 2007-2013 şi a propunerilor de proiecte eligibile, colectate de la primăriile din Regiunea Vest şi de la Agenţiile de Dezvoltare Economică a celor patru judeţe din Regiunea Vest (ADETIM, ADAR, ADEH şi ADECS).

În prezent, portofoliul de proiecte aferente Regiunii Vest, întocmite pentru a primi finanţare prin POR în perioada 2007-2009, totalizează 131 de programe, în valoare de 739,71 milioane de euro.

Portofoliul de proiecte al Regiunii Vest, potenţial finanţabile prin POR în perioada 2007-2013, totalizează 278 de programe, în valoare de aproximativ 1,15 miliarde de euro.

Fondurile pentru finanţarea POR vor putea fi accesate după aprobarea PO de către CE

Beneficiarii fondurilor europene pot fi autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale (contribuţie FEDR - 85%, contribuţie de la bugetul de stat - 13%, contribuţie de la bugetul local - 2%), persoane juridice care nu sunt societăţi comerciale - ONG-uri - (contribuţie FEDR - 85%, contribuţie de la bugetul de stat - 13% şi contribuţie proprie - 2%), societăţi comerciale - întreprinderi mari - (contribuţie FEDR - maxim 50%, contribuţie proprie - minim 50%), societăţi comerciale - întreprinderi mijlocii - (contribuţie FEDR - maxim 60%, contribuţie proprie - minim 40%), societăţi comerciale - întreprinderi mici şi microîntreprinderi (contribuţie FEDR - maxim 70%, contribuţie proprie - minim 30%).

Criteriile de eligibilitate vor fi prevăzute în Ghidurile Aplicantului, documente care vor fi publicate după aprobarea de către Comisia Europeană a Programelor Operaţionale, perioadă din care vor putea fi accesate fondurile europene.n

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional