Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Fondul Social European: Mai pot fi depuse proiecte pentru finanţare din FSE

F.A. Finanţare /

Bogdan Zaval, consultant pentru fonduri europene

Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal prin care Uniunea Europeană finanţează obiectivele strategice ale politicii de ocupare. De 50 de ani, Fondul Social European investeşte în programe dedicate creşterii gradului de ocupare în statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru perioada de programare 2007- 2013, scopul intervenţiilor Fondului Social European este să susţină statele membre să anticipeze şi să administreze eficient schimbările economice şi sociale. Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1081/2006 privind Fondul Social European propune domeniile şi principiile prin care se poate realiza dezvoltarea resurselor umane în perioada următoare.

Fondul Social European finanţează următoarele priorităţi:

-Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor;

-Creşterea accesului şi a participării pe piaţa muncii;

-Promovarea incluziunii sociale prin lupta împotriva discriminării şi facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele dezavantajate.

Statele membre şi regiunile Uniunii Europene au acces la finanţare din Fondul Social European în cadrul unei perioade de programare de şapte ani. Actualul exerciţiu de programare se des­făşoară pe perioadă 2007-2013. Pentru a beneficia de asistenţa Fondului Social European, statele membre elaborează programe operaţionale prin care se stabilesc priorităţile de finanţare

În regiunile mai puţin dezvoltate care se înscriu sub obiectivul convergenţă, Fondul Social European susţine:

-Investiţiile în capital uman, în special prin îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi formare;

-Acţiuni având drept scop dezvoltarea capacităţii instituţionale şi a eficienţei administraţiilor publice, la nivel naţional, regional sau local.

Câteva dintre apelurile deschise pentru proiecte:

1. Sprijin financiar pentru ocupare - interval depunere 31.03.2009- 30.11.2010, ora 16

Întreprinderile pot primi sprijin financiar pentru angajarea de noi salariaţi. Noii angajaţi pot fi şomeri, inclusiv şomeri de lungă durată, membri ai unei minorităţi etnice sau persoane cu dizabilităţi. Sprijinul financiar constă în acordarea a 50% din costurile salariale ale noilor angajaţi pentru o perioadă de maxim 24 de luni. În cazul angajării unor persoane cu dizabilităţi, întreprinderea poate primi sprijin financiar de până la 75% din costurile salariale.

2. Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural - interval depunere 31.03.2009-30.11.2010, ora 16

Întreprinderile pot primi sprijin financiar pentru angajarea de noi salariaţi. Noii angajaţi pot fi şomeri, inclusiv şomeri de lungă durată, membrii ai unei minorităţi etnice sau persoane cu dizabilităţi. Sprijinul financiar constă în acordarea a 50% din costurile salariale ale noilor angajaţi pentru o perioadă de maxim 24 de luni. În cazul angajării unor persoane cu dizabilităţi, întreprinderea poate primi sprijin financiar de până la 75% din costurile salariale.

3. Programe de mentorat pentru tinerii angajati

Întreprinderile pot primi sprijin financiar pentru formarea profesională a angajaţilor proprii în vederea creşterii competenţelor şi adaptabilităţii acestora. O întreprindere poate primi sprijin financiar în valoare de până la 80% din costurile formării profesionale, în func­ţie de categoria întreprinderii şi de tipul formării profesionale.

4. Acces şi participare la formare profesională continuă - interval depunere 17.09.2010 - 10.12.2010, ora 17:00

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte de grant sunt finanţate programe de formare profesională continua (FPC) pentru angajaţi în vederea calificării sau a recalificării, activităţi de validare şi certificare a cunoştiinţelor dobândite de angajaţi în alte contexte de învăţare decât cele formale, servicii de orientare şi consiliere profesională a angajaţilor, precum şi activităţi adresate furnizorilor de formare pentru diversificarea şi flexibilizarea ofertei de programe de formare profesională continuă.

Pentru mai multe detalii consultaţi şi site-ul autorităţii de management: www.fseromania.ro

Microintreprinderile mai pot depune proiecte pentru finanţare 100% în Regiunea Sud-Muntenia

Pe data de 21 iulie 2010, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (Regio) a publicat ghidul solicitantului consolidat pentru domeniul major de intervenţie (D.M.I.) 4.3. Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor.

Documentul conţine toate modificările legislative ce au intervenit în ultimele săptămâni, inclusiv prevederile ce se referă la eliminarea cofinanţării din partea beneficiarului (microîntreprinderi) la cheltuielile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de euro. Sumele care depăşesc 200.000 de euro, chiar dacă fac parte din categoria de cheltuieli eligibile vor fi suportate de către Solicitant.

Conform datelor furnizate de Agenţia de Dezvoltare Sud-Muntenia ar mai exista fonduri în valoare de 7 milioane de euro şi este posibil să se suplimenteze bugetul programului cu încă 10 milioane euro până la sfârşitul anului.

Regio finanţează investiţii numai în anumite domenii de activitate (vezi lista domeniilor de activitate eligibile, pe clase CAEN în ghidul solicitantului - www.inforegio.ro). La momentul depunerii cererii de finanţare, Solicitantul trebuie să aibă deja înscris în actul constitutiv domeniul de activitate eligibil în care doreşte să realizeze investiţia/proiectul pentru care solicită finanţare, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral şi a obţinut profit sau profit din exploatare în anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finanţare. Spre exemplu, o întreprindere care depune o cerere de finanţare în cursul anului 2010, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 1 ianuarie 2009, iar la 31 decembrie 2009 să fi înregistrat profit din exploatare. Criteriile privind durata de activitate şi profitul sau profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a micro­întreprinderii, nu numai la cea pentru care solicită finanţare.

Regio finanţează doar anumite tipuri de investiţii (denumite activităţi eligibile), în cadrul proiectului, care conduc la dezvoltarea microîntreprinderii:

- Achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi, moderne pentru activitatea de producţie, prestare servicii, construcţii a microîntreprinderii;

- Achiziţionarea de sisteme IT (hardware şi/sau software);

- Construirea/ extinderea/ modernizarea spaţiilor de producţie/ prestare servicii ale microîntreprinderii. Pentru modernizarea spaţiilor de producţie/ prestare servicii ale microîntreprinderii nu sunt considerate eligibile lucrările de mentenanţă sau reparaţii. Pot fi considerate eligibile doar lucrările care se supun autorizării, conform Legii 50/1991, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea totală a proiectului (suma cheltuielilor eligibile şi neeligibile) trebuie să fie cuprinsă între 100.000 lei si 3.000.000 lei.

Perioada de implementare a activităţilor proiectului (perioada cuprinsă între data semnarii contractului de finanţare şi data finalizării ultimei activităţi prevăzute în cadrul proiectului) nu depăşeste data de 31.07.2015. Proiectul (investiţia) se va implementa/realiza în mediul urban.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional