Au fost depuse proiecte în valoare totală de 110 milioane de euro
Regiunea de Nord-Est a primit, din Programul Operaţional Regional (POR) pentru perioada 2007 - 2013, o alocare financiară indicativă de 724,09 de milioane de euro. Pentru anul 2008, regiunea beneficiază de circa 76,315 de milioane de euro, ne-a declarat conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.
Până la începutul lunii septembrie, la ADR Nord-Est au fost depuse 209 cereri de finanţare. Acestea însumează un buget total de 1.727,049 de milioane de lei (circa 485,85 de milioane de euro).
Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane
Pe domeniul de intervenţie 2.2 privind reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane, au fost depuse, în total, 37 de proiecte, cu o valoare a asistenţei financiare solicitate de 273,2 milioane de euro. Alocarea financiară indicativă pentru acest domeniu este de 143 de milioane de euro, ne-au spus oficialii ADR Nord Est.
Judeţul Bacău are depuse şapte proiecte, iar valoarea asistenţei financiare solicitate este de 41,4 milioane de euro. Botoşaniul are zece proiecte de 53,2 milioane de euro, Iaşiul a venit cu cinci proiecte de 64,7 milioane de euro, iar Judeţul Neamţ are şase proiecte cu o asistenţă financiară solicitată de circa 28 de milioane de euro. Judeţul Suceava a depus şapte proiecte de 50,8 milioane de euro, iar Judeţul Vaslui are două proiecte de 34,8 milioane de euro.
Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate
Domeniul major de intervenţie 3.1 privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate are depus doar un proiect, care aparţine Judeţului Bacău. Valoarea proiectului este de 1,2 milioane de euro. Alocarea financiară indicativă pentru acest domeniu este de 28,3 milioane de euro.
Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale
Ceva mai multe proiecte au fost depuse pentru domeniul de intervenţie 3.2 reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Este vorba de cinci proiecte în valoare totală de trei milioane de euro. Proiectele au fost depuse de judeţele Bacău, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Alocarea financiară totală este de 16,2 milioane de euro.
Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale
Pe domeniul de intervenţie 3.4 privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale au fost depuse trei proiecte de 15,8 milioane de euro. Valoarea totală a alocării este de 46,5 milioane de euro. Judeţele care au depus proiecte sunt Iaşi şi Vaslui.
Alte două proiecte sunt depuse de judeţele Iaşi şi Vaslui pe domeniul 4.1 privind dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor. Valoarea totală a proiectelor este de 8,2 milioane de euro. Alocarea financiară totală pe acest domeniu este de 44,78 de milioane de euro.
95 de proiecte pentru dezvoltarea microîntreprinderilor
În schimb, pentru sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor (domeniul 4.3), au fost depuse, în total, 95 de proiecte în valoare de aproape 9,5 milioane de euro, în timp ce alocarea financiară totală este de doar 6,4 milioane de euro. Bacăul are 9 proiecte, Botoşaniul - cinci, Iaşiul - 21, Neamţ - 23, Suceava - 28 şi Vasluiul - 9.
Pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural (domeniul 5.1), nu este depus la ADR Nord Est decât un singur proiect, în valoare de circa patru milioane de euro. Acesta aparţine Vasluiului. Alocarea financiară totală este de 38,42 de milioane de euro.
Domeniul de intervenţie 5.2 privind crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism are o alocare totală de 53,8 milioane de euro. Au fost depuse nouă proiecte în valoare totală de 23,7 milioane de euro. Bacăul, Botoşaniul şi Iaşiul au fiecare câte un proiect, iar Neamţul şi Suceava au câte trei.
35 de proiecte evaluate
Procesul de evaluare şi selecţie implică parcurgerea mai multor etape: verificarea conformităţii administrative, verificarea eligibilităţii, evaluarea tehnică şi financiară, evaluarea strategică şi verificarea documentaţiei proiectului tehnic. Până în septembrie, au fost evaluate strategic un număr de 35 proiecte prioretizate în Comitetul Regional de Evaluare Strategică şi Corelare Nord-Est. Conducerea ADR Nord Est ne-a menţionat că două proiecte erau, în luna septembrie, în etapa finală a verificării documentaţiei proiectului tehnic şi a pregătirii contractului de finanţare. La sfârşitul lunii septembrie, alte opt proiecte erau în curs de evaluare strategică.
Judeţul Suceava are cele mai multe proiecte depuse
Din totalul de 153 proiecte aflate încă în evaluare şi care nu au fost respinse în diverse etape ale acestui proces, cele mai multe sunt ale Judeţului Suceava - 40. Dar cea mai mare valoare a asistenţei financiare solicitate este pentru Judeţul Iaşi - 97,948 de milioane de euro. "Credem, însă, că vom putea vorbi cu adevărat de campioni atunci când proiectele contractate vor fi implementate corespunzător aducând modificările în infrastructură, activităţi productive sau servicii aşteptate de către cetăţenii acestei regiuni", susţin oficialii ADR Nord Est. Ei estimează că, până la finele anului, regiunea va putea contracta circa 110 de milioane de euro (80% din suma alocată anilor 2007 şi 2008).
Investiţii de peste 28 de milioane de euro finanţate prin programele Phare
În cursul lunii septembrie, se aflau în derulare prin ADR Nord-Est un număr de 52 proiecte finanţate din Programele Phare de Coeziune Economică şi Socială, cu o valoare totală de 28,905 de milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de ADR Nord Est, domeniile de activitate sunt reabilitarea infrastructurii de educaţie, gestionarea deşeurilor, servicii de consultanţă pentru IMM, infrastructura locală şi regională de afaceri şi de turism.