Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Fonduri europeneInvestiţii directe în construcţii cu fonduri nerambursabile

Bogdan Zaval, manager de proiect "Euroexpert" SRL Finanţare /

Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti

Bogdan Zaval, manager de proiect la firma de consultanţă "Euroexpert" Bucureşti

Dacă până acum constructorii de locuinţe, centre comerciale şi spaţii de birouri erau subcontractaţi de către dezvoltatorii imobiliari pentru a realiza aceste obiective, odată cu criza financiară, una dintre soluţiile pentru relansarea singurului sector care avea o contribuţie semnificativă la PIB-ul României ar fi "Parteneriatul" între aceştia şi realizarea de investiţii directe.

Există iniţiative din partea statului pentru a ajuta acest sector prin relansarea programului "Prima Casă", dar până nu se va relua procesul creditării populaţiei nu cred că vor reuşi. Şi oricum, băncile vor fi mult mai prudente în acordarea creditelor, iar numărul beneficiarilor care să îndeplinească condiţiile de eligibilitate va fi din ce în ce mai mic. Asta ţinând seama şi de dis-ponibilizările din ultima perioadă şi reducerea veniturilor salariale, instabilitatea şi incertitudinea economică generală. Ar trebui încurajat parteneriatul public-privat într-o formulă agreată de ambele părţi. Opinia mea este că "aşteptarea să treacă criza" nu este o soluţie fezabilă. Atunci când ai probleme trebuie să intervii. Instabilitatea economică din ţara noastră generată şi de criza mondială, dar mai ales de instabilitatea politică şi fiscală, poate fi oprită prin măsuri coerente, iar efectele crizei diminuate. Este foarte important cum ieşim din această criză.

Soluţii de finanţare nerambursabilă pentru investiţiile directe în domeniul construcţiilor există şi voi încerca să vă prezint din această perspectivă Programul Operaţional Regional (POR), Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local, Domeniul major de intervenţie 4.1: Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală. Autoritatea de management a POR este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar organismele intermediare sunt în cadrul Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională (ADR). Mai multe informaţii puteţi accesa pe site-ul oficial: www.inforegio.ro.

POR se va concentra pe dezvoltarea de structuri de sprijinire a afacerilor, în special în zonele mai puţin dezvoltate, aflate în declin economic, care să atragă investiţii şi să creeze locuri de muncă. Obiectivul acestui domeniu de intervenţie îl reprezintă crearea şi modernizarea structurilor regionale şi locale de sprijinire a afacerilor având ca scop atragerea investiţiilor, revigorarea şi dezvoltarea economiilor locale şi regionale.

Structurile de sprijinire a afacerilor reprezintă structuri clar delimitate, care asigură o serie de facilităţi şi/sau spaţii pentru desfăşurarea activităţilor economice de producţie şi de prestare servicii. Acestea au ca scop atragerea investiţiilor şi dezvoltarea potenţialului resurselor umane şi materiale ale zonei. În ghidul solicitantului sunt prezentate informaţiile detaliate despre obiective, indicatori de atins, criterii de eligibilitate etc.

Intensitatea maximă a ajutorului financiar este în funcţie de mărimea întreprinderii şi regiunea de dezvoltare. Pentru Regiunea Bucureşti -Ilfov, cea mai dezvoltată regiune din ţară, intensitatea ajutorului financiar nerambursabil este cu 10% mai mic decât în celelalte regiuni ale ţării. De asemenea, în funcţie de mărimea întreprinderii ajutorul maxim este între 40% şi 70% din totalul cheltuielilor eligibile. În cadrul aces-tui domeniu de intervenţie se primesc continuu cereri de finanţare, până la contractarea integrală a fondurilor publice alocate prin POR (cerere deschisă de proiecte, fără termen limită). Nu sunt eligibile parteneriatele de tip "Public-Privat".

Activităţile eligibile în cadrul proiectului sunt:

 Construirea/ modernizarea/ extinderea de clădiri şi anexe aferente, care vor fi utilizate de operatori economici, cu precădere IMM-uri, pentru activităţi de producţie şi/sau prestare servicii;

 Construirea/ modernizarea/ extinderea infrastructurii rutiere/feroviare din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor şi a drumurilor de acces;

 Crearea/ modernizarea/ extinderea utilităţilor de bază din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor: staţii de tratare a apei, unităţi de furnizare a energiei şi a gazului, sistem de canalizare, conectare la reţele broadband, inclusiv cablarea clădirii;

 Dotarea cu echipamente a structurilor de sprijinire a afacerilor construite/ modernizate/ extinse.

Structura poate fi localizată atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Structurile de sprijinire a afacerilor pot fi axate pe dezvoltarea activităţilor de cercetare şi microproducţie, pe dezvoltarea activităţilor de cercetare în vederea dezvoltării de noi modele şi prototipuri, pe oferirea de facilităţi pentru dezvoltarea întreprinderilor cu activitate productivă sau pe dezvoltarea de noi afaceri prin oferirea de servicii specializate (e.g. consultanţă, asistenţă la începutul activităţii respectivelor afaceri).

Valoarea totală a proiectului (suma cheltuielilor eligibile şi neeligibile) este cuprinsă între 1.700.000 şi 85.000.000 lei).

Câteva dintre obligaţiile beneficiarului sunt să menţină proprietatea facilităţilor construite/ extinse/ modernizate, a bunurilor achiziţionate şi natura activităţii pentru care s-a acordat finanţare şi să nu gajeze sau ipotecheze bunurile achiziţionate din finanţarea nerambursabilă, pe o perioadă de cel puţin 5 ani (APL) / 3 ani (CC/AS/SC) după finalizarea perioadei de implementare a proiectului şi să asigure exploatarea şi întreţinerea în această perioadă.

Conform calendarului de lansare a apelurilor pentru proiecte 2010, acest domeniu de intervenţie este în derulare, modul de depunere fiind continuu.

Concluzia finală ar fi: "Dacă nu poţi vinde acum, construieşte şi închiriază şi poate vei vinde peste 3 ani".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional