Bogdan Zaval, consultant pentru fonduri europene
Fondurile europene alocate României, atât pentru beneficiarii privaţi cât şi pentru cei publici, reprezintă o şansă pentru ieşirea din criza în care ne aflăm. Blocajul financiar actual are consecinţe şi asupra atragerii finanţărilor nerambursabile de la Uniunea Europeană, o dată pentru că statul român nu are partea de co-finanţare a proiectelor declarate eligibile şi atunci întârzie foarte mult semnarea contractelor şi pe de altă parte lipsa creditării din partea băncilor a acestor proiecte.
Tocmai în vederea deblocării creditării s-a dat şi Hotărârea Guvernului nr. 606/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 501 din 20 iulie prin care se permite gajarea la bancă şi alte instituţii de credit a bunurilor achiziţionate prin fonduri nerambursabile. Astfel, beneficiarii de finanţare pot dispune de mai multe garanţii în vederea contractării unui credit pentru implementarea proiectului de investiţii.
Însă problema nu este la cheltuierea fondurilor pentru investiţii alocate beneficiarilor privaţi pentru că aici observăm că la mai toate apelurile de proiecte bugetele alocate pe acea sesiune au fost depăşite de 2-3 ori, iar aici nu sunt foarte mulţi bani.
Fondurile structurale au alocări semnificative pe liniile de finanţare care se adresează autorităţilor publice, iar acestea, în situaţia de faţă, nu dispun de bani nici pentru realizarea proiectelor şi studiilor tehnice, dar să mai realizeze şi investiţia propriu-zisă.
O altă dovadă a blocajului financiar în care ne aflăm este şi faptul că multe primării din ţară au deja proiecte elaborate dar care zac prin sertare pentru că tot autorităţi publice nu au acordat o anume autorizaţie sau avizare şi nu au putut fi finanţate până în prezent.
Toate aceste proiecte, atât private, dar mai ales publice, prin finanţarea implementării ar putea conduce la crearea de noi locuri de muncă, ar aduce bani la bugete şi poate ar conduce şi la o îmbunătăţire a situaţiei actuale. Putem spune că este rotiţa din economie pe care dacă o vom pune în mişcare s-ar putea debloca multe alte sectoare economice.
Microîntreprinderile din mediul urban primesc 100% finanţare
În data de 21 iulie 2010 a fost publicat CORRIGENDUM nr. 3 La Ghidul solicitantului pentru domeniul de intervenţie 4.3. "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" al Programului Operaţional Regional 2007-2013.
Prin acest document se fac câteva modificări esenţiale în ghidul solicitantului privind acest ajutor financiar. Una dintre aceste modificari este reprezentată de cuantumul ajutorului financiar nerambursabil care este în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 de euro (ajutor de minimis).
O altă modificare se referă la criteriul de eligibilitate privind profitul sau profitul din exploatare obţinut în anul anterior depunerii cerererii de către beneficiar. Până acum se facea referire numai la profitul net.
În mare celelalte criterii de eligibilitate rămân nemodificate. Apelul de proiecte este deschis şi este cu depunere continuă.
Un nou apel de proiecte pentru investiţii mici în IMM
O nouă cerere de proiecte va fi lansată pe 6 septembrie 2010, începând cu ora 9, când deja se pot face înscrierile online pentru accesarea finanţării nerambursabile alocate pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1. Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient, Domeniul major de intervenţie 1.1 - Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă în special al IMM-urilor - Operaţiunea a) - Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile, Schema de finanţare - A2 - sprijin financiar nerambursabil de până la 1.075.000 lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Aplicaţia de înregistrare on-line va ramâne deschisă şi se vor putea înscrie proiecte individuale până la acoperirea dublului bugetului alocat fiecărei regiuni în parte, dar nu mai târziu de trei luni de la data deschiderii aplicaţiei.
Termenul de depunere a proiectelor este de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării on-line. Proiectele nedepuse în acest interval vor fi considerate respinse.
Proiectele se pot depune la sediul Organismului Intermediar pentru POS CCE din Str. Poteraşi nr.11, sector 4 Bucureşti (luni-joi între orele 9.00-16.00 şi vineri 9.00-14.00 ) sau la sediul oricărui Oficiu Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC), în intervalul precizat.
În cazul utilizării serviciilor de poştă/curierat, va fi luată în consideraţie data predării proiectului către cărăuş, înscrisă în documentul de expediţie şi care trebuie să se încadreze în intervalul precizat.
Beneficiarii eligibili sunt întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii şi societăţi cooperative, care sunt înregistraţi şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, care au desfăşurat activitate anterior pe durata unui an fiscal întreg (01 ianuarie - 31 decembrie) şi care au obţinut profit sau profit din exploatare în anul anterior depunerii cererii de finanţare.
Tipuri de proiecte:
- Crearea unei noi unităţi de producţie (fabrică/secţie/instalaţie)
- Extinderea unei unităţi existente pentru creşterea capacităţii de producţie;
- Diversificarea producţiei unei unităţi existente, prin lansarea de noi produse sau servicii;
- Modernizarea întreprinderii, inclusiv schimbări în procesul de producţie al unei unităţi existente (ex: modernizare instalaţii, echipamente şi instalaţii înalt tehnologizate, automatizarea sau mecanizarea procesului de fabricaţie, introducerea de noi tehnologii de producţie).
- Echipamentele pentru protecţia mediului, reciclarea deşeurilor, tratarea apelor reziduale se finanţează numai in legătură cu investiţiile menţionate anterior.
- Achiziţionarea de bunuri intangibile, cum ar fi software, brevete, licenţe, know-how sau soluţii tehnice nebrevetate;
- Consultanţă specifică şi instruire specializată strict legată de activităţile de investiţii specificate mai sus.
- Durata de implementare şi finalizare a proiectelor este de maximum 1 an de la data semnării contractului de finanţare pentru proiectele care nu implică lucrări de construcţii şi/sau modernizări, şi maximum 2 ani de la data semnării contractului de finanţare pentru proiectele care implică lucrări de construcţii şi/sau modernizări.
Valoarea maximă a ajutorului financiar este de 1.075.000 lei, iar procentul de intensitate maximă a sprijinului financiar nerambursabil acordat din totalul costurilor eligibile este de:
a) pentru întreprinderile mici:
- 60% pentru proiectele care se implementează în Regiunea Bucureşti-Ilfov
- 70% pentru proiectele care se implementează în restul regiunilor
b) pentru întreprinderile mijlocii:
- 50% pentru proiectele care se implementează în Regiunea Bucureşti-Ilfov;
- 60% pentru proiectele care se implementează în restul regiunilor.
Intensitatea maximă a sprijinului financiar nerambursabil în cazul sprijinului pentru consultanţă şi instruire acordat IMM prin schema de minimis, este de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru servicii de consultanţă specifică şi instruire specializată, dar nu mai mult de 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului.