Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Fonduri europene pentru mediuPlăţi de 777 milioane de lei în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu

F.A. Finanţare /

În total, au fost depuse 204 proiecte până la finele lunii martie

Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS-M) avea la finele lunii martie, 204 proiecte depuse. Doina Franţ, directorul general al programului, ne-a declarat că preconizează ca, până la sfârşitul primului semestru al acestui an, să fie semnate, cu beneficiarii POS-M, încă minim zece contracte de finanţare.

Domnia sa ne-a menţionat că valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii POS-M, până la finele lunii martie, este de peste 777 milioane de lei. Din aceas-tă sumă, pre-finanţarea se ridică la circa 729 milioane lei, iar valoarea rambursată de Comisia Europeană (CE) reprezintă 48,73 milioane de lei.

Proiecte aprobate de peste 1,3 miliarde de lei

Valoarea lucrărilor contractate în cadrul proiectelor aprobate spre finanţare prin POS Mediu era, la finele lunii martie, de circa 1,3 miliarde de lei pentru Axa 1 şi de 75 milioane lei pentru Axa 2, ne-a mai spus Doina Franţ.

Beneficiarii proiectelor finanţate prin Axa 1 a POS-M au lansat, până la finele lunii martie, 105 licitaţii, din care 74 au fost atribuite. În cazul proiectelor vizând Axa 2, au fost lansate 8 proceduri de achiziţie, 6 contracte fiind atribuite. Pentru proiectele aprobate aferente Axei 4, au fost lansate 88 de proceduri de achiziţie publică, din care au fost finalizate 55.

Stadiul proiectelor selectate pentru evaluare

În cadrul Axei 1 "Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată" a POS-M, au fost depuse şi selectate pentru evaluare, până la finele lunii martie, 28 de proiecte în valoare totală de 134,12 milioane lei. Din acestea, 11 au fost aprobate, alte 5 erau în curs de evaluare la Comisia Europeană, iar 12 erau în curs de evaluare la Autoritatea de Management a POS-M.

Axa prioritară 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric" avea, în martie, selectate pentru evaluare, 12 proiecte în valoare totală de 2,16 miliarde lei. Doina Franţ ne-a menţionat că, din aceste proiecte, 4 au fost aprobate de Comisia Europeană, alte două erau în evaluare la CE şi 6 erau în evaluare la Autoritatea de Management a POS-M.

În cadrul Axei 3 "Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică în localităţile cele mai afectate de poluare", CE aprobase, până la finele lui martie, un proiect şi mai avea în evaluare alte două.

Pentru Axa 4 "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii", erau selectate pentru evaluare, la nivelul lunii martie, 144 de proiecte în valoare totală de 1,16 miliarde de lei. În prima sesiune, au fost depuse 48 de proiecte, din care au fost aprobate 15, iar în sesiunea a doua au fost depuse 35 proiecte, din care au fost aprobate 20. În cadrul celei de-a treia sesiuni, sunt în evaluare 61 de proiecte.

Axa prioritară 5 "Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc" avea în evaluare, la finele lunii martie, 5 proiecte cu o valoare totală de 705,8 milioane de lei.

În cadrul Axei 6 "Asistenţă tehnică", au intrat în evaluare 18 proiecte cu valoare totală de 94,5 milioane lei.

Măsuri pentru buna implementare

Cea mai mare parte a proiectelor de investiţii finanţate prin POS-M sunt proiecte majore, complexe, a căror implementare durează 2-4 ani. Acest aspect are un impact important asupra gradului de absorbţie, dar s-au identificat şi alte obstacole ce frânează folosirea banilor europeni.

Doina Franţ ne-a declarat că, pentru depăşirea acestor probleme, autorităţile au în vedere măsuri pentru creşterea capacităţii beneficiarilor în pregătirea şi implementarea proiectelor majore de investiţii, scurtarea timpului în luarea unor decizii majore la nivelul autorităţilor şi actualizarea strategiilor şi a datelor disponibile. Alte măsuri vizează clarificarea situaţiei terenurilor necesare desfăşurării investiţiilor şi optimizarea procesul de atribuire a contractelor pentru proiectele deja aprobate în vederea reducerii numărului de contestaţii.

Referitor la riscul potenţial ca beneficiarii să nu poată asigura co-finanţarea proiectelor, din cauza crizei economice, doamna Franţ ne-a precizat că Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 9/2010 privind aprobarea Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia româ-nească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României. Astfel, Executivul va facilita absorbţia fondurilor prin garantarea creditelor contractate de către beneficiari. Cuantumul total al garanţiilor este de circa 600 milioane de euro.

În plus, pentru a se asigura plata inves-tiţiilor în primul an de implementare a proiectelor, pre-finanţarea acordată beneficiarilor POS-M, în 2010, se ridică la 30% din valoarea proiectului.

Fondurile alocate ţării noastre prin POS-M, pentru perioada 2007-2013, se ridică la peste 5,6 miliarde de euro. Această finanţare provine din două fonduri ale Uniunii Europene: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC).

Strategia şi distribuţia acestor fonduri în cadrul POS-M este realizată pentru:

- Axa prioritară 1, Sector apă/apă uzată (total 3,27 miliarde euro, din care grant UE 2,78 miliarde euro);

- Axa prioritară 2, Sector managementul deşeurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric (total 1,17 miliarde euro, din care grant UE 0,93 miliarde euro);

- Axa prioritară 3, Sector termoficare (total 458 milioane euro, din care grant UE 229 milioane euro);

 Axa prioritară 4, Sector protecţia naturii (total 215 milioane euro, din care grant UE 172 milioane euro);

- Axa prioritară 5, Sector protecţia împotriva inundaţiilor şi reducerea eroziunii costiere (total 329 milioane euro, din care grant UE 270 milioane euro);

- Axa prioritară 6, Asistenţă tehnică (total 174 milioane euro, din care grant UE 130 milioane euro).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional