Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

FONDURI EUROPENEProiecte de peste un miliard de euro pentru infrastructura de mediu

F.A. Finanţare /

Silviu Stoica, directorul genral al Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului

Silviu Stoica, directorul genral al Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului

Comisia Europeană a aprobat deja investiţii de 900 milioane de euro prin POS Mediu

Uniunea Europeană finanţează, prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu" (POS Mediu), atât proiecte majore de infrastructură, al căror buget depăşeşte 25 de milioane de euro (în sectoarele de apă/apă uzată, managementul deşeurilor, termoficare şi prevenirea inundaţiilor şi eroziunii costiere), cât şi proiecte cu o valoare investiţională sub 25 de milioane de euro (în domeniul protecţiei naturii). Proiectele majore sunt aprobate de către Comisia Europeană.

Bugetul total al POS Mediu pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,6 de miliarde de euro. Din aceştia, aproximativ 4,5 miliarde de euro reprezintă sprijinul comunitar, ceea ce reprezintă 23,5% din sursele financiare alocate Cadrului Naţional Strategic de Referinţă şi aproximativ 1,1 miliarde de euro provenind din bugetul naţional. Sursele comunitare utilizate în implementarea POS Mediu sunt asigurate din Fondul de Coeziune şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Silviu Stoica, directorul general al Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului, ne-a declarat că, în 2008, au fost transmise Comisiei Europene nouă proiecte, în valoare de peste 900 de milioane de euro. Proiectele vizează domeniul apei/apei uzate, modernizarea reţelelor de canalizare şi construirea de staţii de epurare. Toate aceste proiecte au fost aprobate de către Comisie. Domnul Stoica ne-a precizat că, în luna februarie a acestui an, a fost depus spre aprobarea CE primul proiect din domeniul managementului integrat al deşeurilor, în valoare de aproximativ 44 de milioane de euro, şi un al zecelea proiect în domeniul apei/apei uzate în valoare de 189 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte Axa Prioritară dedicată protecţiei naturii, în cadrul primei sesiuni de cereri de proiecte, au fost depuse 42 de proiecte, din care au fost selectate 15, în valoare de patru milioane de euro.

Peste 700 milioane de euro au fost contractaţi efectiv

Reprezentantul Ministerului Mediului ne-a spus: "Fondurile UE alocate prin POS Mediu pentru perioada 2007 - 2008 au fost de 709.675.328 de euro, iar suma contractată efectiv până la data de 31 decembrie 2008 a fost de 700.096.995 de euro. Din aceşti bani, 593.997.281 de euro reprezintă contribuţia UE. Suma acordată ca pre-finanţare la nivelul POS Mediu a fost de circa 246.439.194 de lei, iar suma rambursată de UE este de 4.019.864 de lei".

Având în vedere faptul că analizarea şi aprobarea de către CE a proiectelor majore finanţate prin Axele Prioritare 1, 2, 3 şi 5 ale POS Mediu este un proces care durează, în medie, trei luni, oficialii Ministerului Mediului susţin că nu pot estima când vor fi semnate contractele aferente proiectelor depuse. În ceea ce priveşte Axa Prioritară 4, sesiunea de cereri de proiecte este în desfăşurare, iar data limită de depunere a aplicaţiilor este 30 aprilie 2009.

Criza şi posibilele efecte asupra implementării programului

Silviu Stoica ne-a menţionat că printre posibilele efecte negative ale crizei economice se numără întârzieri înregistrate în semnarea acordurilor de împrumut între beneficiarii proiectelor finanţate prin POS Mediu şi băncile finanţatoare. "Trebuie, însă, menţionat că, pentru a se evita blocarea activităţii beneficiarilor, aceştia primesc 15% din valoarea totală a proiectului în momentul semnării primului contract încheiat în urma derulării procedurii de achiziţii publice cu un agent economic", a explicat domnia sa.

Un alt posibil efect al crizei poate apărea în cazul proiectelor care presupun colectarea unor tarife de la populaţie: proiectele în domeniul apei/apei uzate, managementului deşeurilor etc. Rata de încasare poate să scadă, ceea ce conduce la diminuarea sumelor alocate costurilor de operare, afectând, deci, sustenabilitatea proiectului. Efectele pot fi, însă, diminuate printr-un management corespunzător al acestuia de către beneficiar, susţine oficialul Ministerului Mediului.

În plus, în condiţiile în care beneficiarii nu pot asigura cofinanţarea de 2%, stabilită prin POS Mediu, există posibilitatea unei intervenţii financiare guvernamentale.

Probleme legate de lipsa expertizei şi numărul redus de personal

Silviu Stoica ne-a declarat că principalele problemele cu care se confruntă beneficiarii în asigurarea absorbţiei fondurilor europene sunt lipsa expertizei în elaborarea documentelor de aplicaţie şi numărul redus de personal. "Iată de ce Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu, a implementat proiecte de Asistenţă Tehnică, cu finanţare ISPA, prin care au fost contractate firme de consultanţă care au sprijinit beneficiarii POS Mediu în scrierea şi depunerea aplicaţiilor. Astfel, Autoritatea de Management s-a asigurat că, încă de la începutul perioadei de programare 2007-2013, vor fi atrase fonduri europene în domeniul mediului", mai afirmă domnia sa.

Majoritatea proiectelor finanţate prin POS Mediu sunt proiecte majore, între documentele necesare completării aplicaţiei regăsindu-se şi analiza cost-beneficiu şi cea instituţională care au în vedere o perioadă de 30 de ani. Bugetul alocat fiecărui proiect este fundamentat de aceste două componente.

Obiectivele specifice POS Mediu sunt:

1. Îmbunătăţirea calităţii şi a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, prin asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în majoritatea zonelor urbane până în 2015 şi stabilirea structurilor regionale eficiente pentru managementul serviciilor de apă/apă uzată.

2. Dezvoltarea sistemelor durabile de management al deşeurilor prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor şi reducerea numărului de zone poluate istoric în minimum 30 de judeţe până în 2015.

3. Reducerea impactului negativ asupra mediului şi diminuarea schimbărilor climatice cauzate de sistemele de încălzire urbană în cele mai poluate localităţi până în 2015.

4. Protecţia şi îmbunătăţirea biodiversităţii şi a patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate, inclusiv prin implementarea reţelei Natura 2000.

5. Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei, prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone până în 2015.

Axa prioritară 1 - "Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată" (3,26 miliarde de euro);

Axa prioritară 2 - "Dezvoltarea sis-temelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric" (1,16 miliarde de euro);

Axa prioritară 3 - "Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică în localităţile cele mai afectate de poluare" (458,5 milioane de euro);

Axa prioritară 4 - "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii" (214,9 milioane de euro);

Axa prioritară 5 - "Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc" (329,1 milioane de euro);

Axa prioritară 6 - "Asistenţa Tehnică" (173,9 milioane de euro).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional